News:

Welkom in de Koicave!

Main Menu

Karperluis

Started by Adviesgroep Koi en Vijver, May 27, 2019, 20:48:40 PM

Previous topic - Next topic

Adviesgroep Koi en Vijver

De karperluis is een Koi parasiet en kan tot 3 weken zonder gastheer overleven, de eitjes zijn ongevoelig voor de meeste medicatie. Dit maakt het een moeilijk te bestrijden parasiet.

Levenscyclus:
Afhankelijk van de temperatuur. De vrouwtjes verlaten na bevruchting de vis, waarna er gemiddeld 100-400 eitjes worden gelegd op planten, vijverwand of stenen. Waarna het vrouwtje sterft. De eitjes zijn ongevoelig voor vrijwel alle medicatie. Na uitkomst van de eitjes zwemmen de larven vrij rond en vervellen/verschalen 7 keer, na 2 maanden kunnen ze geslachtsrijp zijn. De voortplantingsperiode ligt tussen april en september. Beneden de 15 graden stopt de eiproductie. Zonder gastheer kan een karperluis ongeveer 3 weken overleven.


Categorie:
Kreeftachtig, meercellig, dierlijk en eierleggend organisme.
Hoe te herkennen: Hier is in principe geen microscoop voor nodig!
Het is een doorzichtig, groenachtig kreeftje met zwarte vlekjes van ongeveer 0,5-0,8 cm groot. Een ovaal, plat lichaam met twee goed zichtbare ogen. Een karperluis heeft 4 paar pootjes (8 stuks), hiermee kan hij korte stukjes zwemmen en zich goed voortbewegen. Een angel met gif die zich tussen de ogen bevindt. Het achterlijf is in twee├źn gedeeld. De staart beschermt de ademhalings- en geslachtsorganen en wordt gebruikt om te sturen.


Wil je meer informatie?
Ga dan naar de website van Adviesgroep Koi en vijver.

Denk je dat je koi niet in orde zijn?
Maak dan een afspraak met een adviseur vn Adviesgroep Koi en vijver via deze link.