News:

Welkom in de Koicave!

Main Menu

Vijver verbouwing AlexP

Started by AlexP, May 15, 2021, 19:13:44 PM

Previous topic - Next topic

AlexP

Ook hier maar eens beginnen met het bijhouden van onze vijververbouwingen. Misschien dat mensen de oudere beelden al bekend voor komt van andere koiforums.
Maar op dit forum komt de grootste verbouwing!
Vorig jaar hebben we met een parasiet probleem gezeten (costia), aangezien we in de oude vijver in elke hoek overlappende folie van de hoeken hadden bleef er zeer veel vuil achter liggen.
We hebben geprobeerd om de gehele vijver te behandelen met zout en een costia kuur, dit was gelukkig voor de meeste vissen voldoende. Helaas hebben 2 koi's het moeten afleggen. Hierna hebben we de vijver alsnog goed gereinigd, hiervoor hebben we hem compleet leeg gehaald en alle vouwen goed afgespoten. Hierdoor konden de vissen iniedergeval voor dat moment weer deels terug de vijver in, en konden we stappen ondernemen om de vijver te gaan verbouwen zoals we al langer als wens hadden.
We hebben dezelfde vorm aangehouden aangezien de hele tuin in 6 hoeken is 'ontworpen'. Echter hebben we de vijver groter gemaakt, maar voornamelijk dieper. We zijn van 13 kuub naar 22 kuub gegaan, met een diepte van 1,5m (1 zijkant heeft nog een plateau op +- 80cm zodat er nog wat planten kunnen staan, en om makkelijker in de vijver te kunnen komen)
Het filter is hetzelfde gebleven aangezien deze voor de vorige vijver ruim voldoende was, we hebben er een Filtreco sieve als voorfilter bij gemaakt. Deze word gevoed vanuit  110 bodemdrain en een 110 skimmer, vanaf de sieve gaan we met 1x 110mm naar het meerkamerfilter, en 1x 110mm naar plantenfilter. Maximale debiet zit nu op 13 m3/h, anders overstromen de filters.
Helaas werd de vijver de laatste tijd wel veel groener als voorheen, dus zijn we bezig gegaan om een dompel amalgaan UV lamp bij te plaatsen (75watt).  Deze zit gemonteerd in het eerste compartiment van het (meerkamer)filter.

AlexP

Vandaag de Hirasawa Chagoi male  ook maar eens gemeten, deze is nu 55cm met een flinke body! 

Fredb


Bas42

Mooie tuin en vijver idd. Je flow en filtercapaciteit wellicht wat aan de kleine kant .... Maar tevens sterk afh. van visbezetting.
Adviseur AK
Matsue KoiCave Cup 2019, Red Label Koichallenge 2018/2019
Vijver 25 m3 met Combifilter Red Label 30/35, 2x 20.000 ANP pomp,  opgroeibak/q-bak 2000 liter

AlexP

Hier nog een paar foto's van tijdens de verbouwing.
Het visbestand is niet echt duidelijk te zien op foto's maar eigenlijk komt het neer op 1 koi en een 40-tal goudvissen. Het is de bedoeling dat deze de vijver nog gaan verlaten en ruimte gaan maken voor koi's. Sowieso moeten we binnenkort eens naar Arts & Ants voor de Kohaku en Showa challenge. (En voor de bonsai die gewonnen is tijdens de Cavetalk 2 :) )

Bas42

Als het koi virus toeslaat zullen die goudvissen wel snel plaats maken voor ooi  ;)
Adviseur AK
Matsue KoiCave Cup 2019, Red Label Koichallenge 2018/2019
Vijver 25 m3 met Combifilter Red Label 30/35, 2x 20.000 ANP pomp,  opgroeibak/q-bak 2000 liter

AlexP

Dat koi virus is er al wel hoor :) En die koi's gaan er ook zeker komen, alleen eerst zorgen dat er goudvissen weg zijn.  :D (waarschijnlijk niet alles in 1x maar geleidelijk aan)
We hebben al wel vaker koi's in de vorige vijver gehad, deze was alleen helaas niet echt geschikt voor koi. Daardoor hebben helaas al een paar koi het moeten afleggen.

Vandaag nog even wat foto's tijdens het bouwen opgezocht, zo is te zien dat alle schuine kanten zijn aangesmeerd met leem vanuit de vijver. In totaal is er 25 kuub zand uit de tuin verwijderd met een graafmachinetje  en een kleine dumper. Alle vouwen zijn deze keer dubbel dicht gekit. Eerst in de binnen vouw en later nog aan de zijrand. Het dicht kitten hebben we in 2 verschillende hoogten gedaan, zodat we tussendoor konden vullen en richels konden weg werken door de waterdruk.

Tevens zijn we met deze vijver ons meer bezig gaan houden met de waterwaarden. Dit meten we nu nog handmatig (Hanna pocket meters) en worden opgeslagen in ons domotica systeem, zodat we altijd de waarde terug kunnen zien in een grafiek. Tevens worden de pompen aangestuurd door de domotica.
De pomp voor het meerkamerfilter staat altijd aan zolang het waterniveau dit toelaat, zolang deze pomp aan staat kan de UV lamp ook aan staan. (handschakeling, zolang als word gedacht dat deze aan dient te staan)
De pomp voor het plantenfilter word ook op het waterniveau geschakeld, en zolang de buitentemperatuur een kleinere afwijking (instelbare temperatuur, normaal 2,5 graden) heeft ten opzichte van de vijver. Zodat de watervallen niet voor extra afkoeling zorgen van het vijverwater.
Verder meten we met de domotica het verbruik van de pompen, om daarmee te kunnen zien of de pomp ook echt aan staan, en om te weten hoeveel stroming ze zouden moeten verpompen.

Madinees

Ziet er goed uit allemaal, leuk om te volgen!

Ik heb ook Domotica op de vijver. Alles via Home Assistant en Z-wave.
Vooral om te monitoren en het schakelen van de luchtpompen. Wat gebruik jij voor systeem?

AlexP

Dit draait op ons Loxone Smart Home systeem, aangezien we hiermee een tijdje op het werk aan het stoeien waren. Dan is niks fijner als thuis oefenen en testen.
Voor verbruiksmetingen/schakelen gebruiken we voornamelijk Shelly's, aangezien deze ook op http commando's reageren.

Eerder maakte we gebruik van een Arduino voor de hoogte bewaking. Dit heeft ook lang naar tevredenheid gefunctioneerd, alleen dit systeem werd steeds trager. En voor elke kleine systeem wijziging moet je vrij veel handelingen uit halen.