News:

Welkom in de Koicave!

Main Menu

ORP - Een inleiding

Started by Theokoi1962, March 13, 2019, 11:29:08 AM

Previous topic - Next topic

Theokoi1962

Dit stuk gaat over ORP.
Heel veel vijverbezitters zullen er nooit van hebben gehoord en als ze het al kennen dan heet het in Nederland redox en dat is toch iets met ozon??? Ofzo?
En het is echt jammer, want controle over de ORP is dé sleutel die vele bekende vijverproblemen en uitdagingen kan oplossen. Daarover gaat dit artikel.

Iedere koi hobbyist is bekend met de gebruikelijk waterwaarden als ammonia, nitriet, nitraat, pH, KH en wellicht ook GH. Echte liefhebbers nemen ook zuurstof mee in dit rijtje en niet onterecht, omdat zuurstof de moeder van een goede stikstofkringloop is.
Als we in Nederland praten over waterkwaliteit, dan wordt over het algemeen aangenomen, dat; indien de bovengenoemde waarden onder controle zijn (en dus goed zijn), we eigenlijk qua water 'wel goed zitten'. En voor een belangrijk deel is dat natuurlijk ook zo.
Het fundament van een goede waterkwaliteit van een koivijver begint hier en in de praktijk blijft dat soms nog lastig genoeg te zijn; vooral in het hoogseizoen waarin volop wordt gevoerd.

ORP en DOC uitgelegd
DOC (Dissolved Organic Carbon – opgeloste organische stoffen) &
ORP (Oxidation Reduction Potential – Oxidatie of Reductie Potentieel) zijn beide waterwaarden die vooral in de Engelssprekende landen worden toegepast door de serieuze koi hobbyisten. In bijvoorbeeld Engeland is het doodnormaal dat men onderling bespreekt wat de ORP waarde van het vijverwater is. Het hoort er eigenlijk net zo bij als de 'bekende waarden die de stikstofkringloop vormen.
En dat is wel opmerkelijk. In Nederland wordt ORP ook aangeduid als REDOX waarde (Reductie Oxidatie Potentieel) en is precies hetzelfde als ORP.
Echter, daar waar wij REDOX vaak onmiddellijk koppelen aan het gebruik van Ozon, zien de Engels sprekenden ORP als een waarde die ook relevant is 'los van het gebruik van ozon'.
Naar ORP en DOC is veel onderzoek gedaan en gepubliceerd; eigenlijk alles in het Engels, maar als leesvoer zeker aan te raden, omdat ORP de belangrijkste indicator is die een voorspellende waarde kan zijn over de kansen op parasitaire en bacteriële besmettingen; ja zelfs over draadalg.
Kijk, en dan gebeurt er toch iets dat zonder de ORP waarde onmogelijk is.
De Engelssprekenden noemen ORP ook wel – de vervuilingsindex van het water.
ORP meet dus vervuiling (die je niet kan zien). In een goed draaiende vijver wil je graag dat er oxidatie processen plaatsvinden, omdat deze zorgen voor de afbraak van schadelijke stoffen (DOC) die onze vissen bedreigen (en ook in de stikstofkringloop).
In dit artikel gaat het vooral om de relatie tussen ORP en DOC, waar DOC staat voor de opgeloste organische koolstoffen. DOC is dus gelijk aan afvalstoffen. Dat kan werkelijk van alles zijn, zoals bladresten, ontlasting van koi, vervuiling in je filter, leidingwerk, stilstaand water en al het andere dat je kan bedenken; alle restanten die het organisch afval in de vijver veroorzaken.
Een goede (lees hoge) ORP waarde rekent af met DOC. Dat betekent dat er voldoende oxidatiepotentieel is om af te rekenen met deze opgeloste koolstoffen. DOC is pure voedingsbodem voor wat wij dan weer typeren als vijver-ellende; parasieten, bacteriën en de eerder genoemde draadalg.

Dit is de inleiding, het vervolg volgt over ; zeg...een week ofzo?
vijver + filters 90 kuub, Red Label 50/55 combi, AEM 35 trommel, Red Label 2 kamer filter (matten/bwb), bwb 3500 liter, Aquaforte luchtpomp 100/2  60/4, 1 XBlue-Eco 500 met flowchamp kop, 1 X Air Aqua Flowfriend Pro,   1 X Blue Eco 320, bakki-shower/2, eiwitafschuimer Ratz Berlin 400