News:

Welkom in de Koicave!

Main Menu

Recent posts

#1
Stel je vijver en koi eens voor / Re: mijn KOI vijver 10 kuub
Last post by wietzenu - February 13, 2024, 11:22:16 AM
Quote from: Fredb on February 03, 2024, 20:07:05 PM
Inderdaad; gezondheid voorop. Met een groter filter, kan je misschien komende zomer ook wat meer voeren, dus wat meer groei.

Mooie plaatjes weer. Je water is mooi helder zo te zien.
Dank je wel. :y:
#2
Stel je vijver en koi eens voor / Re: mijn KOI vijver 10 kuub
Last post by Fredb - February 03, 2024, 20:07:05 PM
Inderdaad; gezondheid voorop. Met een groter filter, kan je misschien komende zomer ook wat meer voeren, dus wat meer groei.

Mooie plaatjes weer. Je water is mooi helder zo te zien.
#3
Koi gezondheidsproblemen? / Re: Goshiki heeft zijn kop ges...
Last post by Fredb - February 03, 2024, 20:00:51 PM
Ligt er aan hoe sterk het rood is, en hoe diep de huid weg is. Ik heb twee jaar terug een zwart plekje weg gesneden, en is nu een wit plekje  :)

Het rood komt wel heel langzaam terug, maar dan ook heeeeel langzaam
#4
Koi gezondheidsproblemen? / Goshiki heeft zijn kop gestote...
Last post by wietzenu - February 03, 2024, 12:03:26 PM
Onze Goshiki niks mee aan de hand totdat ergens in voorjaar/zomer 2023 ik een witte plek ontdek op de kop. Het was meteen duidelijk dat hij zich ergens aan had gestoten. Waarschijnlijk toch onze stenen rand om de vijver. Ik heb verder geen harde zaken in en rondom de vijver...
Verder geen ontstekingen gehad maar ik was wel benieuwd of iemand weet of zoiets weer hersteld?
#5
Stel je vijver en koi eens voor / Re: mijn KOI vijver 10 kuub
Last post by wietzenu - February 03, 2024, 11:20:29 AM
Intussen een jaar verder, nu februari 2024 en afgelopen jaar veel veranderd in de filteropstelling. De easypod bleek toch veel te klein. Hiervoor is de Nexus 210 in de plaats gekomen. Met een groot statischbed en een veel groter BWB (135 liter medium). Nu begin ik te merken dat dit zijn vruchten aan het afgeven is. Het filter heeft immers tijd nodig om te rijpen en ik hoop dat ik daar dit jaar nog meer van ga merken.De vissen gaan erg goed, groeien niet superhard maar wel gezond en dat vindt ik toch het belangrijkste.

#6
Filtratie en overige techniek / Re: Mattenfilter beluchten luc...
Last post by Fredb - January 30, 2024, 16:22:41 PM
Ik zou er wat ruimte tussen laten, zodat het makkelijker schoon te spoelen is.
#7
Filtratie en overige techniek / Re: Mattenfilter beluchten luc...
Last post by Koiman - January 29, 2024, 22:12:48 PM
Kan ik dan deze helemaal vol bouwen met matten of moet ik hier stroken tussen laten staan?
#8
Waterkwaliteit / Negatieve vervuiling op basis ...
Last post by mtsry1968 - January 29, 2024, 17:30:56 PM
In een van de podcasts van Koi Centrum Sneek rond osmose (ik was op weg naar een van de sessies van de Koi Academy) kwam het verband aan bod tussen TDS, GH en KH. Dezelfde vraag als tijdens het Koi Seminar van 26 november 2023 werd gesteld nl. als men het verschil maakt tussen TDS enerzijds en KH en GH anderzijds (uiteraard met de juiste factoren) bekomt men soms een negatieve waarde als maat voor de 'vervuiling'. Het antwoord tijdens de podcast gaf een duidelijke hint richting antwoord nl. dat de TDS waarde op basis van een geleidbaarheidsmeting slechts benaderend is.

Total dissolved solids (TDS) is een maat voor de totale hoeveelheid opgeloste organische en anorganische stoffen in een vloeistof. De meest nauwkeurige methode om de TDS waarde te bepalen is de gravimetrische analyse. Hiervoor wordt een liter vijverwater genomen, het water op zich wordt verdampt en de achtergebleven droogrest gewogen. 1 ppm komt overeen met 1 mg droogrest (of opgeloste stoffen) per 1000 g (of 1 l) vijverwater.

Deze methode is echter tijdsintensief. Indien de opgeloste stoffen voornamelijk anorganische zouten zijn, kan de meting van de geleidbaarheid een alternatief zijn. De geleidbaarheid houdt rechtstreeks verband met de concentratie van de opgeloste vaste stoffen. De ionen zorgen ervoor dat het water elektrische stroom kan geleiden en de elektrische stroom kan worden gemeten met een conventionele geleidbaarheidsmeter.

Deze benaderende waarde van de TDS uitgedrukt in ppm wordt met behulp van een conversiefactor berekend op basis van de gemeten geleidbaarheid uitgedrukt in microsiemens per centimeter. De TDS conversiefactor hangt echter af van de chemische samenstelling van de opgeloste vaste stoffen. In de betere TDS meters van bv. Hanna is deze TDS conversiefactor aanpasbaar van 0,45 tot 1,00 met een default waarde van 0,50. Een Google search levert ook andere default waarden van bv. 0,70 op. Vaak is deze conversiefactor niet instelbaar en zelfs niet gekend. Dit maakt dat de TDS waarde zowel onderschat als overschat kan worden.

Persoonlijk denk ik wel dat zoals bij sommige andere waterparameters veranderingen belangrijker zijn om op te volgen dan de eigenlijke waarden. Men zou zelfs de afgelezen waarde van de TDS kunnen verhogen met een vast percentage om negatieve waarden te vermijden. Hierbij eindig ik mijn bijdrage tot dit vraagstuk.
#9
Filtratie en overige techniek / Re: Mattenfilter beluchten luc...
Last post by Fredb - January 26, 2024, 18:49:40 PM
De laatste mattenkamer wordt vaak gebruikt om het zweefvuil er uit te halen. Deze zou ik niet beluchten.
Verzinkt spul zou ik ook niet gebruiken. Als je bijvoorbeeld moet behandelen, kunnen deze stoffen een oxiderende werking geven.

altijd in je systeem rvs gebruiken
#10
Filtratie en overige techniek / Mattenfilter beluchten luchtsl...
Last post by Koiman - January 25, 2024, 22:38:15 PM
Ik heb een AEM  EM-45 pro Trommelfilter
De laatste kamer zit hier een mattenfilter in deze zou ik graag willen gaan beluchten
Ik wil een Japanse luchtslang op een thermisch verzinkt frame vastzetten
Kan ik wel een thermisch verzinkt rooster gebruiken in mijn filter en  heeft dit geen invloed op mijn kois ?
En hoe denken jullie over het wel of niet beluchten?