News:

Welkom in de Koicave!

Main Menu
Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Topics - Theokoi1962

#21
Waterkwaliteit / ORP - Een inleiding
March 13, 2019, 11:29:08 AM
Dit stuk gaat over ORP.
Heel veel vijverbezitters zullen er nooit van hebben gehoord en als ze het al kennen dan heet het in Nederland redox en dat is toch iets met ozon??? Ofzo?
En het is echt jammer, want controle over de ORP is dé sleutel die vele bekende vijverproblemen en uitdagingen kan oplossen. Daarover gaat dit artikel.

Iedere koi hobbyist is bekend met de gebruikelijk waterwaarden als ammonia, nitriet, nitraat, pH, KH en wellicht ook GH. Echte liefhebbers nemen ook zuurstof mee in dit rijtje en niet onterecht, omdat zuurstof de moeder van een goede stikstofkringloop is.
Als we in Nederland praten over waterkwaliteit, dan wordt over het algemeen aangenomen, dat; indien de bovengenoemde waarden onder controle zijn (en dus goed zijn), we eigenlijk qua water 'wel goed zitten'. En voor een belangrijk deel is dat natuurlijk ook zo.
Het fundament van een goede waterkwaliteit van een koivijver begint hier en in de praktijk blijft dat soms nog lastig genoeg te zijn; vooral in het hoogseizoen waarin volop wordt gevoerd.

ORP en DOC uitgelegd
DOC (Dissolved Organic Carbon – opgeloste organische stoffen) &
ORP (Oxidation Reduction Potential – Oxidatie of Reductie Potentieel) zijn beide waterwaarden die vooral in de Engelssprekende landen worden toegepast door de serieuze koi hobbyisten. In bijvoorbeeld Engeland is het doodnormaal dat men onderling bespreekt wat de ORP waarde van het vijverwater is. Het hoort er eigenlijk net zo bij als de 'bekende waarden die de stikstofkringloop vormen.
En dat is wel opmerkelijk. In Nederland wordt ORP ook aangeduid als REDOX waarde (Reductie Oxidatie Potentieel) en is precies hetzelfde als ORP.
Echter, daar waar wij REDOX vaak onmiddellijk koppelen aan het gebruik van Ozon, zien de Engels sprekenden ORP als een waarde die ook relevant is 'los van het gebruik van ozon'.
Naar ORP en DOC is veel onderzoek gedaan en gepubliceerd; eigenlijk alles in het Engels, maar als leesvoer zeker aan te raden, omdat ORP de belangrijkste indicator is die een voorspellende waarde kan zijn over de kansen op parasitaire en bacteriële besmettingen; ja zelfs over draadalg.
Kijk, en dan gebeurt er toch iets dat zonder de ORP waarde onmogelijk is.
De Engelssprekenden noemen ORP ook wel – de vervuilingsindex van het water.
ORP meet dus vervuiling (die je niet kan zien). In een goed draaiende vijver wil je graag dat er oxidatie processen plaatsvinden, omdat deze zorgen voor de afbraak van schadelijke stoffen (DOC) die onze vissen bedreigen (en ook in de stikstofkringloop).
In dit artikel gaat het vooral om de relatie tussen ORP en DOC, waar DOC staat voor de opgeloste organische koolstoffen. DOC is dus gelijk aan afvalstoffen. Dat kan werkelijk van alles zijn, zoals bladresten, ontlasting van koi, vervuiling in je filter, leidingwerk, stilstaand water en al het andere dat je kan bedenken; alle restanten die het organisch afval in de vijver veroorzaken.
Een goede (lees hoge) ORP waarde rekent af met DOC. Dat betekent dat er voldoende oxidatiepotentieel is om af te rekenen met deze opgeloste koolstoffen. DOC is pure voedingsbodem voor wat wij dan weer typeren als vijver-ellende; parasieten, bacteriën en de eerder genoemde draadalg.

Dit is de inleiding, het vervolg volgt over ; zeg...een week ofzo?
#22
Met de Koicave willen we meer verdieping? Verdieping zal je krijgen! 8)
In de vorige winter (niet deze, want er was geen winter) heb ik me in de donkere maanden gestort op een waterwaarde die ORP heet, wat we in Nederland meestal aanduiden als redox. Naar ORP is erg veel onderzoek gedaan en er is veel over gepubliceerd, eigenlijk uitsluitend in het Engels. Ik heb van diverse publicaties een samenvatting gemaakt, die ik in de komende tijd hier zal plaatsen, verdeeld in 3 of 4 delen. Als je namelijk verder kijk dan je koi-neus lang is, dan blijkt dat er meer is dan ammoniak, nitriet en nitraat.
#23
Koi ontwikkeling / Yamabuki Izumiya nisai F
March 11, 2019, 09:20:45 AM
Deze Yamabuki is één van de koi die ik vorig jaar heb gekocht in Japan. Zit nu sinds eind Januari in de groeibak en is al aanzienlijk voller, terwijl ik echt geen enorme hoeveelheden voer. In Juni gaat deze vis de vijver in en zal ik weer een update plaatsen.
#24
Het is natuurlijk nog maar een tosai, dus er kan van alles misgaan, maar het begint bij de basis...en die moet goed zijn.
Ik vond deze vis echt gruwelijk goed...in de basis.
Onderstaand de beschrijving die Tjaard op de site had geschreven.

Kweker: Iitsuka : Matsue Koifarm
Bloedlijn: Sensuke Matsue
leeftijd: Tosai. geboren mei-juli 2018
Kwaliteit: HQ+ met certificaat Matsue
Geslacht: NB grote kans op vrouw (door Matsue nog niet gesekst en ik heb alleen de koi die er vrouwelijk uitzagen geselecteerd)
Lengte: ca 30-33 cm
ID: J035
Omschrijving: kohaku met zeer veel goede eigenschappen! En een goede bouw voor de groei, mooie brede beenderstructuur, sterk maruzome kiwa, goed shiroji, goed patroon voor de toekomst als de koi breder wordt en ga nog maar even door!

Ik heb erg veel zin om deze vis vrijdagavond te mogen bewonderen en hopelijk ook mee te nemen. (als tie in het echt nog steeds zo goed is, haha)

#25
De vijver zal aanstaande Mei 2 jaar oud zijn. Nu de filters en het water draait zoals ik wil, vind ik het tijd om wat te doen aan wat zaken rondom de vijver.  2 vormbomen en een drietal azalea soorten om de zaak wat op te fleuren. Project loopt al een tijdje. Eerst bedenken hoe en dan weer aan de slag. De keuze is gevallen op een drietal schanskorven (2 stuks van 2 X 1 X 0,30 en 1 van 1,30 in het vierkant, 0,50 hoog) die in het houten dek moeten worden verwerkt. Dus gaten zagen, grond uitgraven, verbeterde grond (zuur voor azalea's) erbij, korven op de draagbalken plaatsen, worteldoek tegen de zijkanten verwerken, water aanleggen...kortom...werk aan de winkel. Samen met Jacqueline de vormbomen uitgezocht bij Emyl van de Vossenberg. Ik ben nu al 2 maanden in de weer. Aanstaande woensdag gaan we planten
#26
Vandaag was het dan zover. Stefan van der Voort (vanaf nu bij mij bekend als 'the lord of light') kwam langs om een lichtinventarisatie te maken van mijn opgroeibak. We hadden een tijdje terug al een verkennend gesprek gehad bij Bas van Tooren (Bas42)thuis waar ook Stefan Swinkels (Noodle) en ondergetekende aanwezig waren. Stefan (vd Voort) bleek gewoon een soort van lichtprofessor te zijn...wtf. Na zijn studie bij Philips terecht gekomen en allerlei lichtexperimenten gedaan. Het is natuurlijk rete-interessant, want iedereen met een q-bak binnen weet dat de kleuren vaak teruglopen; vooral het beni. We hebben dus besloten om met een groepje eens te gaan testen hoe licht uitwerkt. Qua techniek zal Stefan de forumleden van informatie voorzien. Ik ben er vooral voor zang en dans en om jullie op de hoogte te houden van de voortgang. Tevens zullen we een aantal vissen binnenkort gaan fotograferen en dan gaan volgen door regelmatig te bekijken en volgen. In de bijlagen alvast wat foto's van 2 Cavers die het licht hebben gezien vandaag. Stefan zal een uitgebreider verslag maken van de lichtmetingen. Ik kan jullie vast zeggen dat ik met open mond heb staan kijken hoe ongelooflijk veel lichtverlies optreed van buiten naar binnen. Ik zal regelmatig de voortgang posten