News:

Welkom in de Koicave!

Main Menu
Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Messages - Adviesgroep Koi en Vijver

#1
Bacteriën
Bacteriën zijn eencellige organismen in grootte variërend van 0,5 tot 5 micrometer. Ze vermenigvuldigen zich d.m.v. celdeling. De snelheid waarmee dit gebeurd is afhankelijk van de temperatuur en het voedselaanbod.

Bacteriën in het algemeen
Met het blote oog zijn bacteriën niet waar te nemen. Hiervoor is een microscoop nodig en meestal een speciale kleuring. Bacteriën komen overal voor en hebben verschillende verschijningsvormen. Zo zijn er o.a. bolvormige, staafvormige, spiraalvormige en bewegende bacteriën. Zonder bacteriën zouden we als mens niet kunnen overleven. Denk hierbij bv. aan onze darmflora. Deze zorgt ervoor dat voedingsstoffen kunnen worden afgebroken waartoe we zelf niet in staat zijn.

Ook in het vijvermilieu komen vele soorten bacteriën voor. Zowel nuttige als schadelijke. Welke bacteriën aanwezig zijn heeft te maken met omgevingsfactoren die al of niet gunstig zijn voor een bepaald type bacterie. Onder gunstige omstandigheden kunnen bacteriën zich wel 1x per 20 minuten delen.

Bacteriën bij koi
Onze Koi zouden niet kunnen overleven zonder de bacteriën in ons filtersysteem. Denk hierbij aan de stikstofkringloop. Door de zogenaamde nitrificerende bacteriën waarin het voor Koi schadelijke ammoniak wordt omgezet naar het voor Koi onschadelijke nitraat. Een gezonde Koi zal geen probleem ondervinden met de ook aanwezige schadelijke bacteriën. Het afweermechanisme van de Koi zorgt ervoor dat schadelijke indringers worden opgeruimd. Evenals de aanwezige slijmhuid die antimicrobiële stoffen bevat.

Toch kunnen de schadelijke bacteriën in het vijvermilieu op een gegeven moment wel problemen veroorzaken. Veelal wordt dit veroorzaak door een verstoring van het vijverevenwicht. Denk hierbij onder andere aan het afsterven van de bacteriën in het filter. Dit komt bijvoorbeeld door medicijn gebruik met slechte waterkwaliteit als gevolg. Of het toevoegen van nieuwe vissen in de vijver waarbij nieuwe bacteriesoorten worden geïntroduceerd. Overbezetting kan leiden tot stress en dat zorgt op zijn beurt weer tot een verlaging van de weerstand bij Koi. Hierdoor kunnen bacteriële (en/of andere) problemen de kop op steken.






Soms is er met de standaard controles geen oorzaak te vinden. De kwaliteit van het water is goed, er zijn geen parasieten te vinden op de Koi en toch zien ze er ziek uit. Of worden kleine wondjes elke keer grote wonden die maar niet willen genezen. Een Bacteriedrukmeting kan dan inzicht geven in een mogelijke oplossing.

Een bacteriedrukmeting geeft een indicatie van de hoeveelheid bacteriën in het vijverwater. Een dergelijke test brengt de autotrofe (goede en filtrerende) bacteriën, maar ook de heterotrofe bacteriën, die soms ziekteverwekkend (pathogeen) kunnen zijn of worden in beeld. Juist deze slechte bacteriën bezorgen menig koi liefhebber de laatste jaren veel kopzorgen. Ziekte ontstaat doordat juist deze slechte bacteriën de mogelijkheid krijgen om zich ineens explosief te gaan ontwikkelen.




Virus
Een virus is een deeltje dat eigenlijk niet tot de levende wezens behoort. Een virus bestaat uit een eiwit omhulsel (capside) waarin het erfelijk materiaal van het virus verpakt zit.

Virus in het algemeen
Een virus kan zich niet zelfstandig voortplanten. Het heeft hiervoor een (specifieke) gastheer nodig. In deze gastheer gebruikt het virus cellen van organen om zich te vermenigvuldigen. Het virus dringt een gastheer binnen en brengt zijn erfelijk materiaal in een cel. Met behulp van de systemen in deze cel en onder voor het virus gunstige omstandigheden vermenigvuldigt de cel het erfelijk materiaal en de overige onderdelen van het virus. Daarna worden de nieuwe virusdeeltjes samengesteld. Deze verlaten de cel van de gastheer waarbij deze cel meestal afsterft. De vrijgekomen virusdeeltjes kunnen vervolgens weer nieuwe cellen van dezelfde gastheer infecteren, of "op zoek gaan" naar een nieuwe gastheer.

Het virustype kan alleen in een gespecialiseerd laboratorium worden bepaald d.m.v. een zogenaamde PCR-test. Vaak kan al wel een voorspelling worden gedaan met welk virus men te maken heeft aan de hand van de ziekteverschijnselen die optreden.

Virus bij Koi
Er zijn geen medicijnen tegen Koi virussen beschikbaar. De vis zal zelf het virus via zijn afweersysteem moeten bestrijden.
In de viswereld zijn verschillende typen virussen bekend die duidelijke ziektebeelden veroorzaken. Neem bijvoorbeeld de bekende "knobbeltjesziekte" veroorzaakt door het virus Lymfocystis.
Verder natuurlijk het Spring Viremia of Carp Virus (SVC virus) ook wel Koi Sleepy Disease (KSD) genoemd. De naamgeving komt voort uit het typische sterke slaapgedrag dat de koi vertonen. Dit virus veroorzaakt voornamelijk in de lente sterfte onder karpers. Hierdoor wordt dit virus ook wel het lente viraemia virus genoemd. Dit virus is lid van de familie van de Rhabdovirussen.


Onder de visvirussen kunnen we nog een groep onderscheiden. Ze behoren tot de familie van de herpesviralen. Er zijn heel veel herpesvirussen bekend bij vissen. Deze leveren meestal geen enkel probleem op. Bij Koi kennen we onder andere de herpesvirussen type 1 (CyHV-1), beter bekend als het karperpokken virus en het herpesvirus type 3 (CyHV-3), beter bekend onder de noemer Koi Herpes Virus (KHV).


Wanneer wordt antibiotica gebruikt als geneesmiddel bij Koi?
Antibiotica zijn medicijnen die door bacteriën veroorzaakte infecties helpen te genezen. Ze doden bacteriën of remmen hun groei. Het zijn middelen die worden gebruikt als het afweersysteem van een Koi ziekteverwekkende bacteriën niet kan uitschakelen. Zonder deze extra hulp is de kans groot dat de gevolgen van een infectie fataal zijn.

Koi en antibiotica.
We hebben in onze hobby te maken met koudbloedige dieren die leven in een steeds veranderende omgevingstemperatuur (seizoenen). De werking van antibiotica wordt hierdoor beïnvloed. De benodigde dosering en de interval zal daarom afwijken van het gebruik bij warmbloedige dieren. Het effect van een behandeling zal bij hogere watertemperaturen altijd beter zijn.

Toepassing:

  • Via injecties, hierbij zijn de dosering en de interval enorm belangrijk.
  • Er is ook "voer" met antibiotica, een mooie oplossing op het eerste gezicht. Maar alleen een betrouwbare methode als de vissen goed eten. Deze behandelwijze wordt o.a. toegepast in viskwekerijen.
  • Of via een waterbehandeling, maar hierbij worden ook de bacteriën in de leefomgeving gedood, denk aan de filterbacteriën.
  • Het behandelen in een quarantainefaciliteit heeft de voorkeur omdat er dan vaak ook de mogelijkheid bestaat om de watertemperatuur te verhogen.

Resistentie.
Helaas wordt dit geneesmiddel te vaak onnodig voorgeschreven en onzorgvuldig gebruikt omdat er geen tijd wordt genomen voor het maken van een antibiogram! Er wordt te snel naar een breedspectrum antibiotica gegrepen. Het ongelofelijke aanpassingsvermogen van bacteriën zorgt ervoor dat ze antibiotica kunnen inactiveren, buitensluiten of afbreken. Volgens de nieuwste inzichten kunnen niet resistente bacteriën zelfs een behandeling met antibiotica overleven als er genoeg resistente bacteriën in dezelfde omgeving aanwezig zijn. De ongevoelige (resistente) bacteriën zijn in staat om het antibioticum op te nemen en onschadelijk te maken, waardoor de niet resistente (gevoelige) bacteriën zich toch kunnen vermenigvuldigen.

Na onderzoek is gebleken dat in bijna al het afvalwater wat na zuivering weer in het oppervlaktewater terechtkomt, resistente bacteriën aanwezig zijn.

Bewustwording.
Door verkeerd gebruik worden schadelijke bacteriën steeds minder gevoelig voor de werking van antibiotica, daardoor wordt het een groot probleem om wereldwijd infecties afdoende te bestrijden. Jarenlang is antibiotica te pas en te onpas gebruikt en daar plukken we nu de vruchten van. De resistentie van bacteriën gaat momenteel sneller dan het ontwikkelen van nieuwe soorten antibiotica! Hierdoor lopen mens en dier gevaar omdat we op het punt staan de ziekteverwekkende bacteriën niet meer de baas te kunnen. Dit is een zeer ernstig en serieus probleem!


Virussen en schimmels.
Verreweg de meeste infecties worden veroorzaakt door virussen. De uiterlijke kenmerken en symptomen van de verschillende infecties zijn lastig te onderscheiden.
Tegen virusinfecties en infecties veroorzaakt door schimmels of parasieten zijn antibiotica niet werkzaam!



In het artikel over bacteriën op de website van Adviesgroep Koi en vijver staan enkele foto's van O. Haenen, WBVR Lelystad. Deze mogen wij niet bij dit artikel plaatsen.  Kijk daarom hier op onze site.
#2
Al een geruime tijd lopen onze adviseurs met vragen waar wij geen antwoord op kunnen vinden. Uren kunnen wij er over discussiëren. Een echt antwoord hebben wij nog niet gevonden.

"Waarom wil bij sommige nieuwe vijvers, met een moderne filteropstelling, de nitrificatie niet compleet op gang komen?"

Afgelopen woensdag 16 januari verzamelde een deel van de adviseurs zich op de HAS Hogeschool in Den Bosch voor een gesprek met Ir. René Schoorl over de stikstofkringloop. Zou een docent, welke is gespecialiseerd in waterkwaliteit, ons verder kunnen helpen?




Als adviesgroep komen wij bij veel vijvers. Een aantal van de problemen waar wij bij worden geroepen zijn heel makkelijk te verklaren. Er is geen goed watermanagement, waardoor de kwaliteit van het vijverwater slecht is en de Koi daardoor in de problemen komt. De weerstand gaat achteruit en parasieten zien kans om toe te slaan.
Echter zijn er ook voorbeelden  waarbij alles goed lijkt te zijn en uit onze watertest toch blijkt dat de kwaliteit niet goed is. Deze problemen zien wij dan vooral bij moderne filters. Terwijl de traditionele filters hier minder (geen) last van lijken te hebben.


De stikstofkringloop zoals gebruikt wordt in de Koi wereld.
Als uitgangspunt bespreken wij de stikstofkringloop zoals die veel wordt gebruikt in de koi wereld:

Uit de kieuwen en ontlasting van de Koi ontstaat ammonia,
Ammonia wordt omgezet in nitriet,
Nitriet wordt omgezet in nitraat,
Nitraat is voeding voor de planten,
Planten is voeding voor de vissen of kleine diertjes die door de vissen worden gegeten.
Ammonia (NH3/NH4+)  is een samenstelling van ammoniak (NH3) en ammonium (NH4+). Druppelsetjes meten de gezamenlijke waarde en in de volksmond wordt dat als ammonia verstaan. De zuurtegraad (pH) van het water is bepalend voor in welke verhouding ammoniak en ammonium aanwezig zijn.
Nitriet (NO2) en Salpeterigzuur (HNO2) zijn ook altijd samen aanwezig in het water. Ook hier is het afhankelijk van de zuurtegraad in welke verhouding de stof aanwezig is.


De stikstofkringloop in de natuur
We kunnen dus concluderen dat de bacteriën ammoniak om zetten in nitriet (deels via salpeterigzuur). De nitriet wordt omgezet in nitraat, wat via planten bij de vissen weer terug  komt.


Bij het omzetten van (afval)stoffen gebruiken bacteriën zuurstof (O2). Dat zal voor niemand vreemd zijn. Echter om te groeien hebben de bacteriën ook koolstofdioxide (CO2) nodig.


En laat CO2 nu een stof zijn, die in de Koiwereld een beetje uit het oog is verloren. Standaard wordt ammonia en nitriet gecontroleerd. Nitraat, KH en pH meestal ook.

Onze adviseurs kunnen ook het zuurstofgehalte meten.  Dit wordt vaak alleen gedaan als het warm is en het zuurstofgehalte een oorzaak kan zijn van het gedrag dat de Koi vertoond. Ook het verband van zuurstof met de prestatie van het filter wordt dan nog wel gezien. Als er voldoende zuurstof is, kan de koi leven en het filter zijn werk doen.

CO2 de bouwsteen om te groeien (in aantal)
Dat CO2 een belangrijk onderdeel is bij (de groei) van bacteriën blijkt wel als we Google raadplegen. Ongeveer 518.000 links worden gevonden op de zoekterm 'CO2 bacterial growth'. De een nog interessanter dan de ander.

Datasheets van René wijzen de noodzaak van CO2 in de vijvers aan

Hier komt het feit dat René docent is aan de HAS hogeschool gelijk weer tot een leuk voordeel. In het lesmateriaal welke René gebruikt wordt dit ook besproken. Uit onderzoek is aangetoond dat de hoeveelheid anorganische koolstof wel degelijk invloed heeft op de snelheid waarmee ammonia wordt afgebroken.

Bij een pH van 7,0 en evenwicht met de atmosfeer (door intensief beluchten) is de CO2-concentratie veel te laag om goed te kunnen nitrificeren. Met andere woorden, wij missen een belangrijk ingrediënt in het filter om bacteriën goed hun werk te laten doen.

CO2 is niet met een standaard druppelset te meten, maar wel met het resultaat van onze standaard testen te berekenen. Verder zijn er diverse tabellen te vinden waarin de CO2 waarde is op te zoeken.

Conclusie
Gedurende de middag dringt het langzaam tot ons door. Mogelijk hebben we het juiste antwoord gekregen op die ene vraag waar wij al zo lang mee worstelen: CO2
Het is te vroeg om harde conclusies te trekken! En ervoor zorgen dat het CO2 gehalte omhoog gaat is nog te vroeg. Onderzoek en vergelijking van verschillende vijvers is nodig om deze theorie te kunnen onderbouwen en dit zal voor de Adviesgroep Koi en vijver een belangrijk punt van aandacht zijn in het komende seizoen.
Natuurlijk kunnen wij geen wetenschappelijk onderzoek doen in deze. De middelen en financiën zijn hier niet beschikbaar voor. Echter hopen wij wel door veel vergelijken onze vermoedens te kunnen onderbouwen.

René Schoorl, nogmaals dank voor de beschikbaar gestelde tijd en de snelle reacties op onze vragen na het bezoek.


Zie ook het artikel over CO2 op de site van de Adviesgroep Koi en vijver.

Doe mee aan ons onderzoek
Heb jij een nieuwe vijver (MAX 1 JAAR OUD) of aangepaste filter en wil je ons helpen met het onderzoek naar de invloed van CO2?
Wij vragen je elke keer als je het water test, deze gegevens ook aan ons door te geven, door ze in te vullen op onze site.
Mail dan naar Adviesgroep Koi en vijver (info@adviesgroepkoienvijver.nl)
Wij nemen contact met je op over verdere informatie met welke info je ons kunt helpen.

Vermeld alvast in je mail:
– Je naam / adres gegevens,
– Telefoonnummer,
– Ouderdom vijver of verbouwing.
– Beschrijving van je vijver en filter,
– Aantal vissen met gemiddelde lengte,
– De laatst door jouw gemeten waterwaarden

#3
Koi parasieten overzicht / Karperluis
May 27, 2019, 20:48:40 PM
De karperluis is een Koi parasiet en kan tot 3 weken zonder gastheer overleven, de eitjes zijn ongevoelig voor de meeste medicatie. Dit maakt het een moeilijk te bestrijden parasiet.

Levenscyclus:
Afhankelijk van de temperatuur. De vrouwtjes verlaten na bevruchting de vis, waarna er gemiddeld 100-400 eitjes worden gelegd op planten, vijverwand of stenen. Waarna het vrouwtje sterft. De eitjes zijn ongevoelig voor vrijwel alle medicatie. Na uitkomst van de eitjes zwemmen de larven vrij rond en vervellen/verschalen 7 keer, na 2 maanden kunnen ze geslachtsrijp zijn. De voortplantingsperiode ligt tussen april en september. Beneden de 15 graden stopt de eiproductie. Zonder gastheer kan een karperluis ongeveer 3 weken overleven.


Categorie:
Kreeftachtig, meercellig, dierlijk en eierleggend organisme.




Hoe te herkennen: Hier is in principe geen microscoop voor nodig!
Het is een doorzichtig, groenachtig kreeftje met zwarte vlekjes van ongeveer 0,5-0,8 cm groot. Een ovaal, plat lichaam met twee goed zichtbare ogen. Een karperluis heeft 4 paar pootjes (8 stuks), hiermee kan hij korte stukjes zwemmen en zich goed voortbewegen. Een angel met gif die zich tussen de ogen bevindt. Het achterlijf is in tweeën gedeeld. De staart beschermt de ademhalings- en geslachtsorganen en wordt gebruikt om te sturen.


Wil je meer informatie?
Ga dan naar de website van Adviesgroep Koi en vijver.

Denk je dat je koi niet in orde zijn?
Maak dan een afspraak met een adviseur vn Adviesgroep Koi en vijver via deze link.
#4
Witte stip is een veelvoorkomende Koi parasiet die verschillende stadia in zijn ontwikkeling kent. Er zijn meerdere behandelingen nodig.

Levenscyclus:
Bestaat uit verschillenden stadia en is afhankelijk van de watertemperatuur.

       
  • Vrij zwemmende larve: Theront.
  • Ingekapseld: Trophont.
  • Cyste: Tomont
Witte stip kan zich vermenigvuldigen tussen de 4-32 graden Celsius. De larve is vrij zwemmend en gaat op zoek naar een gastheer. De larve heeft zich heeft vastgezet (ingekapseld) op een gastheer, parasiteert hier een aantal dagen en gaat over naar een volwassen stadium, verlaat de vis. Waar hij zich vervolgens op de bodem omvormt en deelt, in de cystes ontwikkelen zich dochtercellen, waaruit na openbarsten de vrij zwemmende larven weer op zoek gaan naar een gastheer.

Categorie:
Ciliaat of wimpeldiertje. (ééncellig protozo of oerdiertje)
Ronde/ovale "veranderlijke" vorm met rondom trilhaartjes voor voedselopname en voortbeweging.

Wil je meer informatie?
Ga dan naar de website van Adviesgroep Koi en vijver.

Denk je dat je koi niet in orde zijn?
Maak dan een afspraak met een adviseur van Adviesgroep Koi en vijver via deze link.


https://youtu.be/wKgUjdFi1Ko

https://www.youtube.com/watch?v=w6XRIfk31d0
#5
Koi parasieten overzicht / Costia
March 05, 2019, 19:38:36 PM
Costia is een levensgevaarlijke en moeilijk vindbare Koi parasiet. Costia vermeerdert zich door rechtstreekse celdeling.

Levenscyclus:
Door rechtstreekse celdeling. Costia kan overleven en zich vermenigvuldigen bij een temperatuur van 2 tot 38 graden Celsius. Een gevreesde, gevaarlijke ziekteverwekker die massale sterfte kan veroorzaken. Jonge vissen zijn erg kwetsbaar. Vooral bij hogere temperaturen gaat de vermenigvuldiging enorm snel.

Categorie:
Protozoa of oerdiertje, een ciliaat of wimpeldiertje. Costia is een ééncellig dierlijk organisme.

Wil je meer informatie?
Ga dan naar de website van Adviesgroep Koi en vijver.

Denk je dat je koi niet in orde zijn?
Maak dan een afspraak met een adviseur vn Adviesgroep Koi en vijver via deze link.

https://youtu.be/KH5PSuYbRlc
#6
Trichodina vermeerderd zich door rechtstreekse celdeling. Als de omstandigheden (stress situaties) juist zijn kan de vermeerdering heel snel gaan.

Levenscyclus:
Trichodina vermeerdert zich door rechtstreekse celdeling.
Als de omstandigheden (stress situaties) juist zijn kan de vermeerdering heel snel gaan.

Categorie:
Celiaat of wimpeldiertje, een ééncellig organisme. Een schotelvormig protozo met rondom trilhaartjes (vormvast). Verschillende families van de Trichodinae vallen onder deze naam, Trichodinella is wat kleiner en hardnekkiger dan Trichodina.

Wil je meer informatie?
Ga dan naar de website van Adviesgroep Koi en vijver.

Denk je dat je koi niet in orde zijn?
Maak dan een afspraak met een adviseur vn Adviesgroep Koi en vijver via deze link.

https://youtu.be/OaVB1gFCaZg
#7
Koi parasieten overzicht / Kieuwworm (Dactylogyrus)
March 05, 2019, 19:28:56 PM
De kieuwworm is een uitwendige eierleggende koi parasiet. Door zijn levenscyclus is er een meermalige behandeling met medicatie nodig.

Levenscyclus:
De kieuwworm is een eierleggende uitwendige parasiet, de eitjes verlaten de vis en komen vervolgens in de vijver uit (afhankelijk van de watertemperatuur). Uitgekomen wormen gaan daarna weer op zoek naar een nieuwe gastheer.

– Volwassen kieuwwormen kunnen 4-8 dagen overleven buiten een vis, na het uitkomen van de eitjes kunnen de larven maar een paar uur zonder gastheer. De eitjes kunnen een langere tijd sluimerend in de vijver aanwezig zijn.

Categorie:
Wormachtige. Binnen de wormachtige, kan Dactylogyrus gerekend worden tot de groep van Trematoden.

Wil je meer informatie?
Ga dan naar de website van Adviesgroep Koi en vijver.

Denk je dat je koi niet in orde zijn?
Maak dan een afspraak met een adviseur vn Adviesgroep Koi en vijver via deze link.

https://youtu.be/OlC91u5sHMo
#8
Adviesgroep Koi en vijver, helpt bij Koi en vijverproblemen!

Adviesgroep Koi & vijver, voor de gezondheid van uw koi.

Zijn er koi die afwijkend gedrag vertonen, twijfelt u over de gezondheid van uw koi of over de kwaliteit van het vijverwater? De Adviesgroep Koi en vijver weet raad!

Deze onafhankelijke adviesgroep bestaat uit een groep enthousiaste, serieuze vrijwilligers die graag langs willen komen om uw vijver en vissen te controleren. Aan de hand van deze uitkomsten kunnen wij advies "op maat" geven.


  • Gezondheidsproblemen?
    De A.K. komt langs en geeft advies op maat.

  • Vermoeden van parasieten?
    De A.K. brengt  ze met de microscoop in beeld.

  • Twijfels over de waterkwaliteit?
    De A.K. test en analyseert uw waterwaarden ter plaatse.

  • Afwijkend gedrag of wondjes?
    De A.K. kan  zorgdragen voor een bacteriologisch onderzoek.

  • Rapportage en bevindingen?
    De A.K. stuurt na afloop altijd een naslagwerk met de adviezen en bevindingen tijdens het bezoek.

  • Wie komen er langs?
    Mede-hobbyisten met een gedegen opleiding op het gebied van koi.

Op onze website treft u alle informatie aan over de Adviesgroep Koi en vijver.

Gezonde koi, wie wil dat nou niet?

Een mooie heldere vijver, met gezonde koi is een aanwinst voor elke tuin. Dit gaat helaas niet vanzelf en hier komt meer kijken dan meestal wordt gedacht. Daarbij moet worden gedacht aan het beheren van de waterkwaliteit en een filtersysteem wat goed moet functioneren. Koi stellen bepaalde eisen aan hun leefomgeving en er zijn veel factoren die daarop van invloed zijn. Hier is dus specifieke kennis voor nodig.

Het sleutelwoord hierbij is balans.
Zolang er sprake is van balans, zal de vijver helder zijn en zullen de vissen actief als parels door het water zwemmen. Maar wat als deze balans verstoord is? Dan kunt u te maken krijgen met koi die ziek worden of afwijkend gedrag gaan vertonen.

Twijfelt u over de gezondheid van uw koi? Of over de kwaliteit van het vijverwater?
De 'Adviesgroep Koi en vijver' weet raad! De A.K. komt langs en geeft advies op maat, brengt de eventueel aanwezige parasieten met de microscoop in beeld. Bovendien wordt uw vijverwater ter plaatse getest en geanalyseerd. Bij twijfel kan er een bacteriologisch onderzoek worden aangevraagd. Na afloop krijgt u altijd een naslagwerk met de adviezen, verbeterpunten en bevindingen die gedaan zijn tijdens het bezoek.

Deze onafhankelijke adviesgroep bestaat uit een groep enthousiaste maar serieuze vrijwilligers. Zij komen graag langs om uw vijver en vissen te inspecteren om daarbij nuttige tips te geven. Bij de A.K. staat het welzijn van koi en kennisdeling ter verbetering van deze mooie hobby voorop!

Wilt u een bezoek aanvragen?
Klik hier om direct ons aanvraagformulier in te vullen.

Wilt u liever eerst nog wat meer informatie?
Meer informatie over ons adviesbezoek kunt u vinden op onze website.



Adviesgroep Koi en vijver: Gezonde vissen snoepen van voer

#9
Koi parasieten overzicht / Huidworm (Gyrodactylus)
February 24, 2019, 12:07:19 PM
De huidworm is een koi parasiet die in staat is tot zelfbevruchting. Een éénmalige behandeling met medicatie is meestal voldoende.

Levenscyclus:
De Huidworm Gyrodactylus is levendbarend en is in staat tot zelfbevruchting. Tussen de 5 tot 10 dagen wordt een nieuw jong geproduceerd, afhankelijk van de temperatuur! Onder ideale omstandigheden kan deze parasiet zich enorm snel voortplanten.

– Volwassen huidwormen kunnen ongeveer 1 week overleven zonder vis, de larven slechts een paar uur.

Categorie:
Wormachtige. Binnen de wormachtige, kan Gyrodactylus gerekend worden tot de groep van Trematoden.

Wil je meer informatie?
Ga dan naar de website van Adviesgroep Koi en vijver.

Denk je dat je koi niet in orde zijn?
Maak dan een afspraak met een adviseur vn Adviesgroep Koi en vijver via deze link.

https://www.youtube.com/watch?v=XDBtxffpL_w