News:

Welkom in de Koicave!

Main Menu
Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Topics - abroeders

#1
Visje voor de opgroei 2022, omdat mijn vrouw zo'n spierwitte tank zo mooi vindt in de vijver (Ik eigenlijk stiekem ook wel).

Nu nog 16 cm, maar als ik kijk hoe gulzig en brutaal deze vis eet dan kan het haast niet anders dan dat deze flink gaat groeien dit seizoen. Ik hoop dat deze echt mooi wit blijft en een 'tank-size' gaat halen op termijn.
#2
Koi ontwikkeling / Ikarashi (Ozumi) Ginrin Ochiba
April 30, 2022, 14:00:38 PM
Ook een kleine tosai in mijn opgroeiprojectje voor 2022

Mooi ginrin vind ik zelf, nog erg klein (15cm) maar dat moet goed gaan komen.
#3
Koi ontwikkeling / Kobayashi Showa van Arno
April 30, 2022, 13:57:13 PM
Voor het seizoen 2022 wat kleine tosai aangekocht omdat ik het toch wel leuk vind om de ontwikkeling te kunnen volgen. Ik heb nog geen opgroei dus doe het even met een drijvend net van 70x70x70 in de verwarmde vijver. Ik twijfel kwa grootte of deze al gewoon tussen de andere vissen kan. Ik zie het nog even aan tot ik met de selectie van de Red Label vissen thuiskom (die overigens zover ik het kan inschatten toch wel flink aan de maat zijn in vergelijking met de andere tosai die ik nu heb)

Deze showa van Kobayashi vind ik persoonlijk heel mooi. Ze meet nu 22 cm
#4
Ik zie nog maar weinig Golden Corn Challenger topics hier, waar is iedereen met zijn Corn? Is er een andere plaats misschien waar de updates gedeeld worden?

Ik heb mijn Corn eind november 2021 geselecteerd (eerste foto) ik weet nog dat ik best schrok van de kleine afmetingen van de visjes. Afgelopen 2e paasdag opgehaald bij Arts & Ants en al wel wat gegroeid.

Ze (hoop ik) meet nu 14 cm (tweede foto in de blauwe meetbak) en hoop dat ze toch wel flink gaat groeien van de zomer. Het ginrin vind ik persoonlijk erg mooi bij deze vis, ben benieuwd wat ze in de toekomst gaat doen. Ik heb nog geen opgroeifaciliteit en ze verblijft nu in een drijvend net van 70x70x70 in mijn verwarmde vijver op 21 graden. Ik ben bang dat ze anders in mijn trommel terecht komt.
#5
Ik heb vier nieuwe koi voor het nieuwe seizoen. Nu nog wachten op een betere watertemperatuur. Mijn vijver is van 13 graden afgelopen week weer terug naar 11 graden en bij de dealer zitten ze op 14 graden. Ik hoop dat het er over één of twee weken beter voorstaat met de temperatuur. Filmpjes zijn nog van bij de dealer. Vooral het sumi van de sanke vind ik ongelooflijk mooi, het blinkt gewoon als natte inkt.

Ze komen bij een Chagoi van 40cm, een Karachigoi (of Yamabuki, ik weet het niet. Misschien dat iemand straks als ik de foto's geplaatst heb er iets over durft te roepen) van ongeveer 30-35cm en een Kohaku van ongeveer 28-32cm.

Het wordt hopelijk een mooie zomer zodat ze goed kunnen groeien. Vooral voor de nieuwe Kohaku hoop ik een mooie groei te kunnen zien aan het einde van het seizoen, ze moet nog een beetje inlopen op de andere nisai koi's, maar met een Marudo moet dat goedkomen toch? Ik ga ze van de zomer voeren met een mix van JPD Shori en Probites Summer (om op te maken). Voor het voorseizoen heb ik nog Probites Spring staan.

Als ik de nieuwe koi ga bijplaatsen ga ik ze alle zeven even goed opmeten en op foto vastleggen, ik zal het topic even bijwerken dan.

Ik ben nog geen expert in het beoordelen van koi, maar wat vinden jullie van de bouw, huidkwaliteit, kleuren en patronen?

Showa - Maruhiro - Nisai 35-37cm


Orenji Ogon - Hirasawa/Marusei - Nisai 34-37cm


Sanke - Hirasawa/Marusei - Nisai 35-38cm


Kohaku - Marudo - Tosai 26-28cm
#6
Beste KoiCavers,

Om even mijn verhaal over Redox en mijn ervaringen met Virkon en Kaliumpermanganaat (KP) in te leiden het volgende verhaal:

Aanleiding:
Zoals sommigen van jullie weten heb ik afgelopen winter een aantal koi verloren, waarbij de reden tot op heden een mysterie blijft. Naar alle waarschijnlijkheid heeft dit gelegen aan:

  • De temperatuur die toch wel tot 4,5 graad gedaald was op een gegeven moment afgelopen winter.
  • De nieuwheid van de vijver waarbij er in de pijpen gedurende langere tijd wat regenwater en rottend blad gelegen heeft voordat de folie er afgelopen oktober in gemaakt werd, dit vieze stinkende water is wel zoveel mogelijk verwijderd met een waterstofzuiger voordat de vijver gevuld werd.
  • Koi bijgeplaatst eind oktober toen de temperatuur van het water nog maar een graad of 14 was.

Of misschien is het een combinatie van deze factoren geweest. Afijn, zowat alles wat er te meten viel is gemeten. De normale waterwaarden, pH, KH, NH3, NO2 maar ook waarden zoals ORP, TDS, DO houd ik nauwlettend in de gaten. Nadat het eerste vreemde gedrag van een Kohaku opgemerkt was had ik een kilo KP besteld (om iets op voorraad te hebben voor het geval dat er pathogenen in het water zouden zitten) en heb ik samen met Theo de Vliegh de complete opzet van filtering, stroming in de vijver, waterwaarden, verversing doorgenomen. Ook zijn er afstrijkjes van vissen gemaakt. Er was helemaal geen afwijking te vinden. De bacteriële druk heb ik niet laten meten, omdat ik dacht dat het daar eigenlijk niet in zou kunnen zitten.

Kort na Theo's bezoek gingen 2 koi dood, de vorst deed zijn intrede en terwijl sommige mensen speculeerden over een elfstedentocht was ik alleen maar aan het hopen dat het snel warmer zou worden en dat mijn noodkap, gemaakt van wat houten balken en noppenfolie, de laag sneeuw zou houden. Een paar weken na de vorstperiode haalde ik wat noppenfolie los om de boel te inspecteren. Helaas waren er weer 2 koi overleden. Die koi zagen er aan de buitenkant verder goed uit, geen gaten, wonden of iets dergelijks.

Met nog maar 3 koi over wilde ik alleen maar zeker weten dat het toch geen bacteriële oorzaak zou hebben. Mijn eerste koi waren van middelmatige kwaliteit, Nederlandse kweek en eigenlijk aangekocht om (het klink oneerbiedig) mijn filter 'risicoloos' op te starten, waarbij een systeemfout, ammoniakpiek of nitrietpiek gedurende de winter niet meteen fataal zou zijn voor duurdere Japanse importvis.
Onlangs heb ik 3 nieuwe Koi van hogere kwaliteit gekocht die ik nog bij de dealer laat rondzwemmen tot de temperatuur in mijn vijver de 15 graden heeft bereikt. Met de zomer in het vooruitzicht ben ik met 6 koi op 20m3 niet bang voor enorme ammoniak- en nitrietpieken.

Wel wilde ik mijn water gaan behandelen met KP, nog voordat de andere vissen erbij komen en voordat mijn filter opstart om er zeker van te zijn dat mijn water zo schoon mogelijk is en ik nu niet bang hoef te zijn voor een dood filter (want veel zal het waarschijnlijk toch niet doen omdat het pas actief is sinds oktober). Ik weet dat er veel tegenstanders van KP-behandelingen zijn, maar na veel gelezen te hebben over deze stof ben ik van mening dat dit de meest veilige stof is om het water te behandelen (mits verstandig gebruik). Mijn huidige vissenbestand leent zich nog om ervaring op te doen om te zien hoe mijn vijver reageert op het gebruik ervan. Het voordeel van KP is dat het geen giftige stoffen bevat die zich opstapelen in de organen van de vis (Risks associated with the use of chemicals in pond aquaculture, Claude E. Boyd, 1999) en is hierdoor veilig voor de omgeving en zelfs toegestaan voor gebruik bij vis voor consumptie. KP wordt bijvoorbeeld al tijden gebruikt voor behandeling van drinkwater in derdewereldlanden. De reststoffen Kalium en Mangaan kunnen in zulke kleine hoeveelheden geen kwaad.

KP zorgt voor een tijdelijk verhoogd oxiderend vermogen, net zoals een Ozon installatie daarvoor zorgt. Helaas was mijn KP nog niet uitgeleverd dus zocht ik naar een alternatief wat snel verkrijgbaar was en net als KP bij een lage watertemperatuur toepasbaar is. Ik kwam uiteindelijk bij Virkon uit, een product met naar mijn idee een enigszins gelijkwaardige werking, maar wel met wat mysterieuze ingrediënten die voor een aardbeien aroma zorgen.

Mijn verhaal gaat hieronder verder in wat losse posts, namelijk:

  • ORP en rH2 (of ook wel rH)
  • Ervaring met Virkon
  • Ervaring met KP
  • Nauwkeurigere berekening van rH2
  • Biocompatible water: Vincent's Quantization Value (W)

:vriend:
Disclaimer:
Ik beschrijf mijn ervaringen voor anderen om ervan te leren, het is zeker niet dat ik alle diepgaande kennis bezit. Ik parafraseer anderen, gebruik waar mogelijk bronverwijzingen van bronnen die ik na het lezen van verschillende artikelen vertrouw, maar zeker niet in alle gevallen wetenschappelijk onderbouwd of bewezen zijn. Op geen enkele manier geef ik het advies om op deze manier je vijverwater te behandelen en wijs ook alle aansprakelijkheid van de hand.

Sorry, moest er dat even bijzetten... op naar het volgende onderdeel
#7
Hallo mede-KoiCavers,

Ik ben onlangs lid geworden en het leek mij leuk om mijzelf even voor te stellen.

Mijn naam, zoals de titel al aangeeft is Arno Broeders. Ik woon met mijn gezin (vrouw en twee kids) in Prinsenbeek, een klein plaatsje tegen Breda aan. Ik ben 48 jaar en ben sinds vorig jaar eigenaar van een 'echte' koivijver van zo'n 20m3 met een AEM combifilter (OA-30-pro), twee beluchte bodemdrains, een drijfskimmer en twee Aquafore DM22000 varios die het water in beweging houden.

Ben ik pas onlangs met het koi-virus besmet geraakt? Nee, dat niet! Ik ben opgegroeid met vissen. In mijn ouderlijk huis hadden we een 'aquariumwand' in de woonkamer en een vijver in de tuin. Toen ik 20 jaar geleden mijn huis kocht kwam er met beperkt budget al snel een klein vijvertje van zo'n 1500 liter waar wat goudvisjes, shubinkin, goudwindes en.... je raad het al...., drie kleine koi's uit het tuincentrum kwamen er ook in wonen. Twee van deze koi's gingen al snel dood en de derde, zo tam als het maar zijn kon, heeft zeker 2 jaar kunnen rondzwemmen tot hij plots spoorloos verdwenen was. Maanden later ontdekte ik zijn (of haar) visskelet in de lavendelstruik die naast de vijver stond. De tamheid van deze koi, ze at uit je hand, en het mooie figuur heeft mijn liefde voor koi destijds ontstoken. Ik wist op dat moment inmiddels ook al dat de huidige vijver helemaal niet geschikt was voor koi en heb dus nooit meer een koi in mijn vijver uitgezet. Ik heb me jarenlang verdiept in soorten filters, opbouw van een voor koi geschikte vijver en was ik, als ik eens bij het tuincentrum rondliep, geruime tijd op de vijverafdeling te vinden. Ook bezocht ik toen al de HKS, omdat ik alles wou weten wat nodig was om een optimale leefomgeving voor koi te maken en natuurlijk om de mooie vissen te bekijken.

Omdat we nog niet zeker wisten dat we in dit huis zou blijven wonen (de wens was een groter huis en een grotere tuin), hebben we ons huis medio 2008 in de crisistijd tekoop gezet en bijna twee jaar later de verkoop maar geannuleerd omdat er geen animo voor was. Er was een nieuw plan, verbouwen en het huis groter maken. Dit was omstreeks 2014 en tja, wat doe je dan als je gehele huis gerenoveerd is, alles precies naar eigen smaak ingericht, niet meer verhuizen dus. In 2018 hebben we echt definitief besloten lekker in onze huidige woning te blijven wonen. Door de verbouwing die twee jaar geduurd heeft was de tuin verwaarloosd en 'tuinaanleg' kwam dus op onze todo lijst te staan, zo kon ik eindelijk gaan nadenken (en met mijn vrouw onderhandelen) hoe groot de vijver mocht worden.  :P

Het was 2019 toen we de knoop doorgehakt hebben om de plannen voor de tuinrenovatie concreet te maken. Een jaar later was het 2020, het jaar dat Corona uitbrak, we onze vakantie annuleerden en we besloten echt van start te gaan. Omdat je natuurlijk geen krater in je tuin wil graven als de rest netjes is aangelegd was 2020 het jaar van graven, grond afvoeren en de vijver opbouwen. De afwerking komt deze zomer. Omstreeks eind augustus was de opbouw van de vijver met betonblokken en de filterinstallatie gereed en begon het wachten op de folielasser die de 4everflex folie erin zou komen lassen. Dit wachten leek een eeuwigheid te duren, half oktober was de eerste mogelijkheid, dus heeft de vijver 2 maanden leeg gestaan. Ik zal hieronder later een klein verslagje plaatsen met wat foto's waarin je de bouw van de vijver afgelopen jaar kan volgen. De afwerking moet dus op dit moment nog gebeuren, daar heb ik de aankomende zomer voor gereserveerd. Ik ben nog druk bezig met afronding van mijn studie en het is reuze druk op mijn werk dus ligt het tuinproject even stil. Ik kan niet wachten tot de zomervakantie weer is aangebroken.

Wat vind ik nu echt een uitdaging, leuke tamme en mooie koi van een mooi formaat houden en water..., water..., en nog eens water... Ik ben ontzettend geïnteresseerd in het behalen van een optimale waterkwaliteit. Ik ben wat dat betreft een controlfreak en wil continue inzicht in de kwaliteit van mijn vijverwater. Ik heb best geïnvesteerd in meetapparatuur om continue mijn water in de gaten te houden en lees allerlei artikelen om het waterbeheer zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen. Mijn achtergrond is technische informatica en elektronica, ik kan dus best wat dingen zelf in elkaar knutselen. Naast mijn hobby om middels domotica mijn huis te automatiseren is dus ook het waterbeheer van de vijver geautomatiseerd. Continue metingen en registratie zijn Opgelost Zuurstof, ORP, pH, Geleidbaarheid en temperatuur. Daarnaast heb ik inmiddels de belangrijkste metingen uit mijn druppeltest set al vervangen door de Hanna fotocheckers (NH3, NO2, en Alkaniteit). Al deze waarden samen kun je weer gebruiken om bijvoorbeeld de Redox, CO2 en andere parameters af te leiden. Niet omdat het persé moet, maar wel omdat het kan  ;) en omdat ik het leuk vind natuurlijk. Je zal me dus in de toekomst best wel in het topic 'Waterkwaliteit' gaan tegenkomen.

Foto's gaan zeker binnenkort volgen... stay tuned..