News:

Welkom in de Koicave!

Main Menu
Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Topics - mtsry1968

#1
In een van de podcasts van Koi Centrum Sneek rond osmose (ik was op weg naar een van de sessies van de Koi Academy) kwam het verband aan bod tussen TDS, GH en KH. Dezelfde vraag als tijdens het Koi Seminar van 26 november 2023 werd gesteld nl. als men het verschil maakt tussen TDS enerzijds en KH en GH anderzijds (uiteraard met de juiste factoren) bekomt men soms een negatieve waarde als maat voor de 'vervuiling'. Het antwoord tijdens de podcast gaf een duidelijke hint richting antwoord nl. dat de TDS waarde op basis van een geleidbaarheidsmeting slechts benaderend is.

Total dissolved solids (TDS) is een maat voor de totale hoeveelheid opgeloste organische en anorganische stoffen in een vloeistof. De meest nauwkeurige methode om de TDS waarde te bepalen is de gravimetrische analyse. Hiervoor wordt een liter vijverwater genomen, het water op zich wordt verdampt en de achtergebleven droogrest gewogen. 1 ppm komt overeen met 1 mg droogrest (of opgeloste stoffen) per 1000 g (of 1 l) vijverwater.

Deze methode is echter tijdsintensief. Indien de opgeloste stoffen voornamelijk anorganische zouten zijn, kan de meting van de geleidbaarheid een alternatief zijn. De geleidbaarheid houdt rechtstreeks verband met de concentratie van de opgeloste vaste stoffen. De ionen zorgen ervoor dat het water elektrische stroom kan geleiden en de elektrische stroom kan worden gemeten met een conventionele geleidbaarheidsmeter.

Deze benaderende waarde van de TDS uitgedrukt in ppm wordt met behulp van een conversiefactor berekend op basis van de gemeten geleidbaarheid uitgedrukt in microsiemens per centimeter. De TDS conversiefactor hangt echter af van de chemische samenstelling van de opgeloste vaste stoffen. In de betere TDS meters van bv. Hanna is deze TDS conversiefactor aanpasbaar van 0,45 tot 1,00 met een default waarde van 0,50. Een Google search levert ook andere default waarden van bv. 0,70 op. Vaak is deze conversiefactor niet instelbaar en zelfs niet gekend. Dit maakt dat de TDS waarde zowel onderschat als overschat kan worden.

Persoonlijk denk ik wel dat zoals bij sommige andere waterparameters veranderingen belangrijker zijn om op te volgen dan de eigenlijke waarden. Men zou zelfs de afgelezen waarde van de TDS kunnen verhogen met een vast percentage om negatieve waarden te vermijden. Hierbij eindig ik mijn bijdrage tot dit vraagstuk.
#2
Uiteraard mogen aan het begin van een nieuw jaar de goede voornemens niet ontbreken... en trouwens ook via deze manier een 'normaal' 2022 gewenst. Hoe kan je je koi gelukkiger maken? Bv. door in de wintermaanden je filter aan te passen en weer een beetje te verbeteren. Hierbij dan ook mijn kijk op een eiwitafschuimer als eerste project van 2022 ... ik geniet nu eenmaal van deze zelfbouwprojecten. Ik dien wel toe te geven dat ik er in het begin nog niet veel van verwacht ... de hoeveelheid voer is nog redelijk beperkt voor 3 kois.

De eiwitafschuimer heeft hetzelfde principe als de Fresh-Skim 200. Maar met zijn 1m80 is die veel te groot voor mijn filterhuis (eigenlijk een omgekeerde filterput). Terry aka Wrighty heeft als 'experiment' iets soortgelijks gebouwd en op YouTube is te zien dat zijn protein skimmer wel degelijk werkt... m.a.w. ik ga ook zelf aan de slag...

In onderstaande foto heb ik bijna alle onderdelen zo goed als op hun juiste plaats gelegd. Mijn eiwitafschuimer mag maar 124 cm hoog zijn. De PVC buis met een diameter van 200 mm dient nog ingekort te worden. Ik heb voor een T-stuk in combinatie met een eindstuk met schroefdeksel gekozen om alle aansluitingen op een vlak stuk te hebben (openschroeven is dan ook geen optie meer). Om het waterniveau t.o.v. de trechter te regelen maak ik gebruik van een gekend principe nl. T-stuk met een transparante PVC buis en kogelkraan.

Door de beperkte hoogte dien ik wel het waterdebiet te verminderen tot 1000 ... 1500 l/h om nog steeds een behoorlijke contacttijd van het water met de luchtbellen van min. 1 minuut na te streven. Hiermee gaat het ganse vijvervolume nog steeds minstens 1 maal per dag door de eiwitafschuimer.

To be continued...
#3
Stel je vijver eens voor – aflevering 1 'In de put'

Eerst een stapje terug in de tijd ... naar 30 september 2019. Na vele maanden het internet afgeschuimd te hebben naar informatie en vele (voor)ontwerpen later, was het tijd voor de eerste spadesteek. Een vijver uitgraven (zelfs al steekt hij een stuk boven het maaiveld uit) met een schop zag ik niet zitten. Door de juiste hulp in te roepen, vooral met het juiste gereedschap, was de klus op een halve dag geklaard. 's Avonds zaten we echter letterlijk in de put.

En uiteraard ook wat technische specificaties zoals men dat zo mooi noemt van deze achthoekige vijver. Dat is niet rond, maar ook geen vierkant, in de hoop dat dit eenvoudiger te stapelen is. De afmetingen zouden moeten overeenkomen met de limieten van een enkele bodemdrain in het midden (fingers crossed).

Inhoud vijver: 20 m3
Diameter achthoek: 4 m (breedte: 3,7 m en lengte zijde: 1,5 m)
Diepte: 2 m
Verhoogd: 70 cm aan de voorkant en door de glooiing van het terrein 100 cm aan de achterkant
Met een vijverraam in een van de zijden

To be continued...