News:

Welkom in de Koicave!

Main Menu
Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Topics - Budeltje

#1
Hallo allemaal.

Ik heb een Kinshi High Tech 5 sieve. Deze laat 40m³ per uur door. Nu verloopt het zeefblad standaard van 200 naar 300 micron, maar ik wil graag nog kleinere deeltjes uit het water halen.
Een fijner zeefblad vind ik niet.

Zelf heb ik 2 ideeen om dit te kunnen doen.
Via xtrack geweven rvs van 100 micron kopen en zorgen dat het water daar over loopt en vervolgens pas door de zeef.

Een filtervlies over mijn zeef leggen.

Nu maak ik mij wel zorgen over de hoeveelheid water die deze 2 door gaan laten. Ik snap dat ik deze vaker ga moeten controleren op vervuiling. Zou dit überhaupt kunnen werken i.v.m. doorstroming?
#2
Koi gezondheidsproblemen? / Witte stip behandelen
August 19, 2020, 17:57:44 PM
Ik lees dat witte stip met succes behandeld wordt door de vis volledig in het donker te zetten. Zowel in de aquariumwereld als met koi lees ik dat dit werkt bij verschillende personen.

Als je een q bak hebt lijkt mij dit dan een betere manier dan weer een middel in de vijver gooien.

Is er hier toevallig ook iemand die dit toegepast heeft?
#3
Aangezien wij allemaal graag kilometers maken voor onze hobby en bij ieder ongerelateerd uitstapje wel een koizaak willen bezoeken is het handig om te weten waar deze zitten.
Ik heb hier alvast een beginnetje aan gemaakt. Mijn hoop is dat iedereen deze kan bewerken, indien niet, dan moet ik ergens iets anders instellen.



Volgens mij kan alleen een Admin die HTML code insluiten. Dus als een admin dat zou willen doen dan weten we of dit werkt  :)

Edit:
Als "Mama Caveman" er toch eens niet zou zijn hè.
#4
Hallo allemaal,

van mijn kant even een vraag. Aangezien ik bij het aanleggen van de zonnepanelen de vijverpompen mee ben vergeten te rekenen (ik dacht dat de vijver al langer draaide blijkbaar) heb ik niet genoeg panelen liggen om mijn stroomverbruik alsnog naar 0 te krijgen.

Dan zijn er dus 2 wegen te bewandelen. Optie 1, meer zonnepanelen bijleggen. Optie 2, de vijver zuiniger maken.

Aangezien ik op dit moment met bakki showers werk, aangestuurd door 2 pompen die (op papier iig) 200w verbruiken is het zuiniger maken van de vijver best te doen. Zou ik overgaan op matten en 2 zuinige 60w pompen waar ik dan ook nog eens 60m3 mee kan verpompen scheelt me dit aanzienlijk in verbruik.

Natuurlijk kost dit ook een hoop geld, want je krijgt nergens voor wat je betaald hebt... (bakki shower + Bacteria Home Far Infrared vulling kan dan weg). Dan ook nog eens gaan breken, want ik moet een gat in de grond maken voor een mattenkamer en evt. een bewegend bed.

Nu kom ik er, ook met alle hulp op het internet niet aan uit hoeveel matten ik bijvoorbeeld zou moeten nemen en hoe groot daarmee dus ook mijn mattenkamer zou moeten zijn.
Stel nu dat ik straks ooit 15 vissen van 70cm heb rondzwemmen, wat een mooie ambitieuze doelstelling is denk ik, hoeveel matten zou ik dan moeten hebben?
Als ik zelf ga rekenen kom ik uit op ongeveer 100m2 aan aanhechtingsoppervlak.

Dat zou ik makkelijk halen met bijvoorbeeld een halve kuub RedX matten.

Maar voor ik rekenfouten maak wil ik graag wat input van jullie! :)
#5
Stel je vijver en koi eens voor / Mijn waterpartij
June 27, 2019, 21:05:01 PM
Na het verbouwen van het huis was het tijd voor de tuin. Hier lag al een vijver in, voornamelijk geschikt voor goudvissen en windes.

Op papier werd het een en ander getekend. De afmetingen zouden om en nabij de 6mx3m worden. Dit alles tot mijn verbazing goedgekeurd door mijn vriendin die bij het uitpassen zelfs zei dat ie wel wat groter mocht!! 8 meter lang werd het, de 3 meter breed was prima.

Ik wilde een ondiep gedeelte aan de terraszijde van 1m diep. Dit omdat mijn broer een nog grotere vijver heeft, maar zijn koi weigeren het ondiepe gedeelte te verlaten. Leuk dus om ze veel te zien! De rest van de vijver wordt ca 1,90m diep.

Het idee was om een soort ß vormige vijver te maken. Om dit te laten doen was echter veel te duur. Dan praten we over €13.000,- ex graafwerk. Het wordt dus een rechthoek met aan terraskant ruim afgeronde hoeken

Via de buurman kon mijn tuin met een graafmachine bereikt worden. Toch fijn aangezien het ca 40m3 grond betreft die plaats moet gaan maken voor het wonderlijke waterleven.

Hierna hebben we een bekisting gemaakt. Plan was om de muur tot het maaiveld te storten en dan nog iets te verhogen met 2 lagen betonblokken.

Helaas hield de bekisting het niet, of de bekisting te zwak was of de beton er te lomp in gegooid werd zullen we nooit weten. Maar nog meer stutten had in ieder geval geen kwaad gekunnen.

Financieel een kleine tegenslag, moreel een grotere, want het was al best wat werk geweest. Het moreel werd al snel opgeveizeld, want zowel mijn vader als mijn buurman namen de dag erna spontaan vrij om te komen helpen. Het uitgebroken beton zou ik later wel weg kappen, we hebben de bekisting verhoogd en zijn met de kruiwagen gaan storten. Meer werk, maar wel een tempo welke de bekisting aan kon.

Hierna heeft mijn vader er nog 2 lagen betonsteen op gemetseld, blij toe, want dat behoort tot de vele dingen die ik niet kan.

Het weg kappen van het overtollige beton was nog een hels karwei. Dit ging alleen goed met een hakhamer die zo'n 40kg woog. Dat is flink tillen kan ik jullie zeggen.

Hierna is André Steintjes de folie er in komen leggen. Deze bijzonder vriendelijke man was verreweg het goedkoopst, maar heeft goed werk afgeleverd.
Voor de afwerking wilden we geen hardsteen of hardhouten afwerking zoals je die vaak ziet. Wij hebben gekozen voor flagstones van kwartsiet. Deze ligt op 2 stenen na, nog niet vast. Eerst getest of dit met kit prima ging. Het gaat prima met kit dus dat is het volgende werkje.

De vijver wordt gefilterd door een Kinshi High Tech 5, met dank aan de koicave. Van hier uit wordt het water door 2 Aqua Marine AC 20.000 pompen naar mijn bakki shower gepompt. Dit betreft een 4 laagse shower, waarbij de bovenste 3 bakken elk gevuld zijn met 30 liter siporax.
#6
Waterkwaliteit / Groen water
April 18, 2019, 13:00:55 PM
Het water in mijn vijver is groen. Geweldig voor de vissen, iets minder geweldig voor mij.
Over het algemeen vind ik het prima dat ik de vissen zie als ze boven zijn. Maar ik kan bijvoorbeeld in de gaten houden of er iets aan de hand is met een vis die zich niet laat zien. Op dit moment is de bacterie opbouw nog niet helemaal op gang natuurlijk. Met de vooruitzichten gaat dat de komende tijd wel beter gaan.
Kan ik dit het beste afwachten om te zien of alles door de natuur geregeld gaat worden of kan ik dit toch beter met een uv aanpakken?

De situatie:
De vijver is 8m bij 3m, 6 meter lang is deze ongeveer 1,85m diep, en 2 meter lengte heeft een diepte van ongeveer 1 meter. Op dat laatste stuk bevinden ze zich dan ook nogal vaak.

Filtratie gebeurd door middel van een Kinshi 5 High Tech Sieve. Hierna wordt het water naar een bakki shower gepompt. In deze shower valt het water door 4 bakken heen, waarvan er 3 gevuld zijn met elk zo'n 30 liter siporax. Er wordt op dit moment zo'n 30m3 per uur doorheen gepompt. Dit stijgt naar 40m3 per uur zodra het wat warmer blijft.

Nu ben ik er over aan het denken om in de sieve een dompel uv te leggen. Deze wil ik niet te veel aan hebben, 's nachts 1 á 2 uur. Zou ik hier de vijver helder mee kunnen krijgen? Ik wil namelijk ook niet dat de uv-lamp het PE van de sieve al te veel aan gaat tasten.

Is er een bepaald merk of type uv dat jullie aanraden?
#7
Mijn keuze is gevallen op nummer J106. Ik houd van de grote rode patronen en heb er vertrouwen in dat de 1e en 2e stap nog verder uit elkaar zullen groeien.
Qua bouw denk ik een prima koi. Tuurlijk waren er grotere, maar die hadden ook een ander prijskaartje.



Edit Noodle: filmpje gedraaid.