News:

Welkom in de Koicave!

Main Menu
Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Topics - Theokoi1962

#1
Dit is mijn kohaku. We gaan het zien
#2
Echt waar... dit is weer zo'n tosai waar ik blij van word. We gaan het zien, maar ik ben niet ontevreden.
Visje is nu 28cm
#3
Koi ontwikkeling / Omosako Shiro Utsuri
April 19, 2020, 10:04:59 AM
Kleine twee jaar geleden meegedaan met een Shiro Utsuri challenge bij Arts & Ants met koi van Omosako. Wat zijn dat toch een prachtige shiro's qua huidkwaliteit.
Nu, na een kleine twee jaar de koi vanuit de opgroeibak naar de vijver overgeplaatst. Ben erg benieuwd wat dit visje nu in de buitenlucht gaat doen. Het is trouwens een vrouwtje, dus er mag ook meer body op.  Ik zal regelmatig updates blijven plaatsen.
#4
Vandaag mijn tosai opgehaald en ik denk; zeker voor de centen; een ernstig goede vis. Er moet natuurlijk nog wel een berg sumi op komen, maar de bouw en huidkwaliteit lijken me dik in orde.
#5
Koi ontwikkeling / Kohaku Matsue 070320
March 08, 2020, 15:43:25 PM
Vandaag de sneak preview. Ik ben zo ongelooflijk blij met de Kohaku die ik vorig jaar als tosai bij Tjaard heb gekocht. Ik was zaterdagmiddag best wel een beetje verrast wat hij dit jaar opnieuw aan mooie Matsue tosai had zitten. Ik kwam eigenlijk alleen om naar de Ueno showa te kijken, maar ja.... En op een gegeven moment gaf Tjaard aan dat hij nog een Mtasue Kohaku achter had zitten. Nou ja; naar achteren en toen was het weer gedaan. Als deze vis zich net zo ontwikkeld als die van vorig jaar dan is het opnieuw een topvis. En ik moet zeggen...ik was niet de enige die zich liet verleiden die middag. Er waren nog wat Cavers die hebberig werden en met meer weg gingen dan dat ze van tevoren van plan waren, maar ik ben geen verrader. :D
Over anderhalve week de Kohaku samen met de Ueno Showa ophalen, dan zal ik betere foto's/filmpjes maken.

#6
Koi ontwikkeling / ISA Showa 4
February 23, 2020, 14:46:10 PM
En dit is dan nr 4
#7
Koi ontwikkeling / ISA Showa 3
February 23, 2020, 14:44:35 PM
Gisteren bij Arts & Ants 2 ISA tosai opgehaald. Het lijken vrouwen te zijn. Het lijken vrouwen te zijn, maar dat moeten we nog even afwachten. Ik gebruik nummer 3 en 4 , omdat ik 2 jaar terug al 2 Isa tosai had gekocht, waarvan de nr. 1 vrouw blijkt te zijn en zich erg goed ontwikkeld.
Nou Ja; in deze posting nr. 3.
#8
Koi ontwikkeling / Ueno tosai Showa
January 26, 2020, 20:47:16 PM
2020 is voor mij het het jaar van de Showa (plus de rest haha). Maar serieus...ik heb gewoon zin in Showa.
Afgelopen oktober was ik in de gelukkige omstandigheid om zowel bij ISA, Sekeguchi, Kase echt van die Showa's te zien zwemmen, dat je denkt...pffff.
En toch...de hobbyist in mij wil eigenlijk het liefst vanuit tosai werken. De groeibak is gewoon echt helemaal te gek om te volgen en te sturen.
Nou ja, genoeg gepraat. Tosai Ueno gekocht bij Tjaard. Kan niet wachten totdat ik deze dame (dat hoop ik dan toch) kan ophalen
#9
Diversen / Koihunt Japan
October 07, 2019, 17:33:22 PM
Nou mensen, morgen is het zover.
Dan vlieg ik (met een kleine tussenstop) naar Japan. Ik kom donderdag aan en toevallig landt de rest van het gezelschap vanuit Amsterdam anderhalf uur later.
Dus met z'n allen naar Nagaoka; wel zo gezellig.
Stefan Swinkels heeft speciaal voor de gelegenheid een KoiCave logo gemaakt voor de HUNT. Echt te gek en loop ik er ook een beetje netjes bij.
Deze trip is in het teken van Go-sanke. Ik heb er zin in...zo gek
#10
Ik ben iemand die nieuwe dingen best een kans wil geven, maar nu, na anderhalf jaar is het een keer mooi geweest. Winter 2017/18 heb ik een groot bewegend bed gebouwd en daar mijn 2 Blue-Eco 500 pompen op aangesloten. Deze beide pompen omgebouwd met Flowchamp koppen en gaan met de banaan. Nou, dat valt me nu dus bar tegen. Er werkte daar destijds een kerel Martin, die werkelijk qua service niets te gek was. Kwam gewoon op een zondag uit Hengelo om bij mij in Fijnaart service te verlenen. Martin is sinds kort weg...en nu? Dit voorjaar alles weer aan de praat en afgelopen week weer stuk. Iedere keer hetzelfde liedje; dat de impellor loskomt. Hoe dan ook. deze aan de wilgen gehangen en een Flowfriend gekocht. Een rib uit m'n lijf, maar in ieder geval geen gezeik en nog steeds een mega flow.
#11
Koi gezondheid / Kuit kwam er niet uit
August 05, 2019, 17:07:16 PM
Vorig jaar in Japan een nisai Hirasawa chagoi gekocht met behoorlijke potentie. Vis in december in de groeibak (op dat moment eigenlijk meer verblijfbak, want er zaten toen best veel koi in). In no-time zwom die vis met een pens in de rondte - ik had toen niet eens in de gaten dat het kuit was (en met mij vele anderen die dachten dat 'tie een pens van het vreten kreeg)
. Nou ja, na verloop van tijd in de vijver. Pens werd niet groter, maar ook niet kleiner. Temperaturen van het water omhoog. Ik had een vis die kuit schoot. Deze dus niet...Na een aantal maanden (inmiddels denk wel 5 ofzo) was ik het wel zat en heb een sample getrokken uit de buikholte en verdomd...gewoon kuit. Dus eigenlijk niks bijzonders. Ware het niet dat het kuit er niet uitkwam. Om een lang verhaal kort te maken heb ik uiteindelijk gebruik gemaakt van hormonen. In de middag in de vis geïnjecteerd, vis in de behandelbak gedaan. Mannetje erbij, borstel erin. Volgende ochtend 'beschuit met muisjes'. Ging als een kogel. Chagoi opgelucht en ik ook. Mag nu weer gaan groeien.  Trouwens alle zooi in de behandelbak is eigenlijk ook wel te preferen boven de vijver.
#12
Koi ontwikkeling / Sanke NND
May 27, 2019, 15:00:07 PM
Vorig jaar heb ik bij mijn bevriende koidealer een NND sanke 'voor weinig' mogen weghalen. Voor weinig, omdat de vis ten gevolge van wat probleempjes schade had ondervonden aan borstvinnen en staartvin. Daarbij zag de koi er helemaal niet zo goed uit qua kleine beschadigingen. Maar ja, als je dan gaat kijken naar bouw (even los van de vermagering), dus meer potentiële bouw en de kwaliteit van het beni. En voor weinig...dan is een experiment al weer snel geboren. Zoals je kan zien is de vis nog steeds niet helemaal hersteld en is daar veel energie in gaan zitten, maar...ik kan onmogelijk ontevreden zijn. Blijft toch een spannende vis.
#13
Koi beoordeling / Showa Sekiguchi
May 22, 2019, 15:43:05 PM
Gisteravond heb ik een showa gekocht van Sekiguchi. Nu 34 cm
Echt in een spilt-second. Ik zag het filmpje voorbij komen met een aantal showa's en toen ik deze zag was ik verkocht en heb 'm gelijk besteld.
Leuke vis voor de groeibak. Ik vind het een gave en spannende vis en dat kleine beni stipje zal me dan worst zijn. Temeer, omdat je niet weet hoe het verder uit zal pakken.
#14
Koi ontwikkeling / NND Sanke
May 17, 2019, 21:03:32 PM
Toen ik vorig jaar oktober in Japan was, bezochten we de NND auction. Echt een onwijs gaaf evenement, door NND georganiseerd. Op die veiling werd een nisai sanke aangeboden waar iedereen op los ging. Uiteindelijk werd deze vis door Arts & Ants aangekocht. Diverse mensen hadden zich gemeld, maar uiteindelijk werd deze toch niet doorverkocht. Ik had zelf al een andere sanke gekocht die nu nog in Japan verblijft bij Miyatora. Maar zoals dat gaat...ik kreeg die vis niet uit m'n kop en heb deze alsnog aangekocht. Vandaag samen met Kevin en Maurick (beide cavers) naar Aalsmeer afgereisd en de vis eens geschept. Nog 2 weken, dan haal ik haar op...eindelijk
#15
Koi ontwikkeling / Isa showa
April 29, 2019, 16:40:01 PM
Vorig jaar feb als tosai gekocht. Visje was toen 26cm.(zie foto) Heeft tot Mei 2018 in de groeibak gezeten, daarna in de vijver gegaan. Nu ik de led lampen heb hangen, heb ik besloten om deze vis voorlopig eens even in de groeibak bij te plaatsen. Ben wel benieuwd hoe dat verder zal gaan. Ik heb geen goede foto, wel een filmpje van afgelopen vrijdag. Is nu 46cm.
#16
Vandaag opgehaald. Klein vissie 20cm, maar we gaan het meemaken
#17
De Koi Kichi grow out 2019! Mukashi ogon!

In navolging van het succes van 2018 komt er op vele verzoek van klanten die toen niet meededen  een nieuwe grow out me tMukashi ogon gekweekt door Okawa (Matsue bloedlijn)

U kunt de Mukashi Ogon ophalen zaterdag 13 april na 17:00 op een speciale middag voor de grow out. Let wel het gaat op volgorde van reservering. U krijgt hier geen aparte uitnodiging meer van. (let op de watertemperatuur u bent zelf verantwoordelijk voor een goede opvang van uw koi)

De kosten van de Challenge per koi zijn in totaal Eur 99,95

De Mukashi ogon zijn woensdag 10 april 2019 vanaf 19.00 te reserveren via deze site (www.KoiKichiWorld.nl) via 1 van de de 2 foto's op de voorpagina van de site. De link zal exact deze tijd online zijn zodat iedereen gelijke kansen heeft.

Met deze wedstrijd zijn de volgende prijzen te winnen:

De winnaar van de koi  die de meeste cm groei heeft gepakt: Je krijgt je  een waardebon te besteden bij KKW twv  € 250,-
De koi die als 2e de meeste cm groei heeft gepakt: wint een polyester  meetbak van 100/115 cm lang twv  € 97,95! Hopelijk wordt ook deze meetbak gauw te klein!
de winnaar van de koi die het mooist is geworden wint 10 kg groeivoer twv € 169,95
De koi die als 1 na mooist is geworden:   zijn tosai gratis in de vorm van een waardebon van je aankoopbedrag
En uiteraard als je je koi goed verzorgd: een hele mooie mukashi OGON of karashigoi van wie weet wel ... cm lang en heeeel breed!
Alle deelnemers krijgen bij aanvang van de wedstrijd 1 kg BP Super Growth cadeau t.w.v 24,95 zodat alle koi een goede eerste start maken qua groei!
De koi kunnen zaterdag 13 april worden opgehaald en uitgezocht Op een speciale namiddag na 17:00 . De koi kunnen worden uitgezocht op volgorde van inschrijving. Dus meldt u zich als eerst aan via de site van koikichiworld.nl door betaling van  € 99,95 heeft u eerste keus! Uiteraard zorgen wij op deze dag voor een hapje en een drankje! (het kan enkele uren duren voordat iedereen aan de beurt is geweest.)

Medio november 2019 zal de winnaar bekend worden gemaakt op een speciale gezellige dag vermoedelijk op een zaterdag namiddag waarbij KKW zal zorgen voor wederom een hapje en een drankje!

Spelregels:

Maximaal 3 koi per deelnemer.
Om mee te dingen voor de prijzen is de deelnemer zelf verantwoordelijk voor 2 foto's aan het einde van de wedstrijd.in de periode 23 tot en met 28 september 2019 een foto opstuurt : 1 foto waarbij de lengte van de koi duidelijk is gefotografeerd in de meetbak, een 2e foto waarbij de koi van voren is gefotografeerd, zodat de kwaliteit goed zichtbaar is. (hoe beter de foto, hoe beter we de kwaliteit kunnen zien, dus meer win kans) Deelnemer dient deze foto's in de periode 23 september tot en met 28 september in te sturen naar info@koikichiworld.nl om mee te dingen naar een van de vele prijzen. De mukashi en de karashigoi worden samen gejureerd en delen samen de bovengenoemde prijzen.

Komt u niet zelf naar de prijsuitreiking dan zal de helft van de prijs bij waardebonnen en voer naar de daaropvolgende winnaar gaan!
Ingezonden foto's kunnen door KKW worden gebruikt voor promotie doeleinden.
Zover het wedstrijdelement niet voorziet kan KKW deze aanvullen indien nodig.

Graag op uw internet reservering vermelden of we uw naam mogen vermelden bij uw koi en eventuele prijzen.

KKW houdt zich het recht voor om bij de winnaar langs te gaan om maten etc. te controleren.


Kon het toch weer niet laten. Hahahaha. Zaterdag om 17.00u ophalen.
Vanavond vast beginnen temperatuur te verlagen :D
#18
Vorig jaar  eb ik al begonnen met Reversed Osmose, maar dit jaar moet het toch echt gaan gebeuren. Lage KH (2.5 tot 3.0), Lage pH (7.2 is het streven), lage TDS ( tussen 60 en 80). Zeker als er straks lekker gevoerd gaat worden en het filter volle bak draait zullen KH en pH onder druk komen te staan, wat prima is. Echter, er blijft altijd een gevaarlijk kantje aan zitten. Een pH crash gebeurt niet zomaar, maar is wel een gevaar. Vandaar dat ik besloten heb om dit jaar één van de trickles te vullen met oesterschelpen. Met een beetje geluk heb ik ze niet nodig, maar voor de zekerheid. FF mijn maatje Peter Hoogendoorn uit Yerseke gevraagd of hij aan oesterschelpen kon komen...en ja hoor dat kon. 6 weken terug geleverd en ja, uiteraard nog voorzien van alle zooi die je niet in je filter, tot gratiné aan toe.  :P
Nou ja, ben er blij mee, want zo'n klein zakje loop je op leeg en ik heb een flinke berg nodig om alle 3 de bakken te vullen. 2 weken geleden begonnen en vandaag vol aan de bak om ze schoon te krijgen. Een impressie
#19
De ideale ORP waarde – hoe te bereiken en wat heeft invloed
Hoe zijn wij als hobbyisten in staat om onze ORP in onze vijvers te verhogen?
Een aantal tips/adviezen: (Nogmaals niet zelf bedacht (zo slim ben ik niet), maar vertaald vanuit het Engels uit Amerikaanse en Engelse publicaties.
Ik ben zelfs zo eerlijk om het klei verhaal mee te vertalen, terwijl ik daar zelf niet kapot van ben.
Daarmee bedoel ik niet dat ik daarmee alleen maar de boodschapper ben, want ik geloof hier echt in. Dit bepaalt voor een groot deel mijn manier van vijveren. Vorig seizoen nog een knoert van een eiwitafschuimer neergezet (is in Nederland niet eens te koop) en dit jaar ga ik experimenteren met actief kool.:

-   Flow rate – Vuistregel is in feite dat hoe sneller de flow rates, des te hoger (dus beter) de ORP uitslagen zullen zijn. 1 keer per uur zou ideaal zijn, maar anderhalf keer per uur moet minimaal gehaald worden. Als het sneller kan dan één maal per uur... is nog beter voor ORP
-   Beluchting, beluchting, beluchting.
watervallen, trickles, oppervlakte beweging – alles wat zuurstof genereert. Hoe meer hoe beter.
-   Hoe beter de mechanische voorfiltratie des te beter. Je wil gewoon geen vuil in je vijverwater en al helemaal niet in je biologische filter. ORP is een constante strijd om zuurstof. Vervuiling in je biologische filter en in je vijverwater zal resulteren in oxidatie van deze opgeloste organische koolstoffen (mits voldoende zuurstof aanwezig). De stikstofkringloop vergt ook oxidatie. Vuil dat simpelweg door voorfiltratie kan worden afgevangen voorkomt kostbaar en onnodig zuurstofgebruik.
-   Een lagere watertemperatuur geeft vaak hogere ORP waarden, simpelweg doordat kouder water meer zuurstof bevat. Andersom geldt natuurlijk het tegenovergestelde.
-   Visbezetting – minder koi geeft een hogere ORP – en ook hier andersom het tegenovergestelde. Overbezetting is dus slecht voor ORP.
-   Minder voer geeft ook een hogere ORP waarde – er is immers minder vervuiling
-   Het gebruik van een eiwitafschuimer heeft grote invloed op een verhoogde ORP waarde; eiwitten zijn immers afvalstoffen, die uit het water worden verwijderd. Daarbij zorgt een eiwitafschuimer voor verlaagde nitraat, waardoor weer minder voedingsstoffen voor algen ontstaan.
-   Het gebruik van actief kool in het filter. Actief kool gaat een verbinding aan met opgeloste koolstoffen. Let wel op dat de actief kool verzadigd raakt en tijdig wordt vervangen.
-   Het gebruik van klei. Klei gaat net als actief kool een verbinding aan met DOC en werkt daardoor ook ORP verhogend.
-   Als je dan toch graag planten in een plantenbassin wilt plaatsen (plantenfilter vind ik in 9 van de 10 gevallen een misleidende term – mooi onderwerp voor een apart topic trouwens), hou het dan in ieder geval brandschoon. Dan heb je er nog iets aan tenminste. Vervuilde plantenfilters dragen bij aan reductie en helpen zeker niet om de ORP te verhogen.

Als je bovenstaande goed hebt laten doordringen, voel je al snel dat het; zoals gebruikelijk in onze hobby; niet simpel is, want immers:
-   De meesten van ons hebben een stevige vijverbezetting
-   In de zomer voeren we veel
-   In de zomer is de aanwezige zuurstof lager; alleen al vanwege de hogere temperatuur
-   En we hebben nu eenmaal het filtersysteem dat we hebben.
Toch is het wellicht mogelijk om met beperkte aanpassingen nu toch resultaten te behalen


Nabranders; food for thought:
-   Op basis van de ORP gedachte snap je nu ook waarom behandelen in een behandelbak voordelen heeft. Het water is vaak veel schoner, vanwege de constante, of in ieder geval veelvuldige verversing (vaak). Vaak wordt er ook stevig belucht, waardoor veel zuurstof aanwezig is. Veel behandelbakken hebben geen filter (Q-bak is geen behandelbak), waardoor geen strijd hoeft te worden geleverd om de aanwezige zuurstof. Daarbij kan het voorkomen dat de vijver serieus vervuilt is, waardoor bijvoorbeeld een KP behandeling onvoorspelbaar en daardoor gevaarlijk wordt.
-   Één van de vaak gehoorde koimantra's – 'ik hou niet van chemische stoffen bij de behandeling – de koi moet het zelf opknappen'. Op zich een nobel streven, mits de ORP hoog genoeg is om de vis daarin te ondersteunen, wat meestal niet het geval is; immers de koi is niet voor niets 'ziek' geworden.
#20
ORP meten
ORP meet je met een ORP meter (duh...)
Wat wordt er nu eigenlijk gemeten?
De techniek is dat de ORP meter millivolts (mV) meet, waarbij ze deze in het kader van de pH meting vertaalt de concentratie aan H⁺ ionen, terwijl deze in het kader van de ORP meting, deze omzet naar de verhouding tussen oxiderend potentieel vs. reducerend potentieel.
De ORP meter wordt dan ook uitsluitend gekalibreerd op pH (4.01 en 7.01)

Simpel gezegd zijn er chemisch gezien 'gevers'en 'nemers'.
'Gevers' zullen elektronen aan datgene dat deze elektronen nodig heeft/aantrekt.
'Nemers' zijn de stoffen die elektronen nodig hebben en deze afnemen.
Het mag duidelijk zijn; de één kan niet zonder de ander.
Elektronen zwemmen niet zomaar rond in het water.
Ieder elektron dat door een molecuul, atoom, of ion wordt afgestaan, wordt opgenomen door een soort die het elektron pakt en gebruikt.
Het proces van elektronen afgeven noemen we oxidatie
Het proces van elektronen opnemen noemen we reductie
De belangrijkste 'nemer' in onze vijver is zonder twijfel ZUURSTOF (O2). Zuurstof neemt elektronen waar het kan – meestal 2, vandaar O2.
Simpel gesteld meet een ORP meter middels mV de elektronen activiteit in het water en bepaalt vervolgens of het vijverwater vooral oxiderend is, dan wel reducerend.
Aangezien dit stuk al complex genoeg is, gaan we aan reductie geen nadere uitleg geven, omdat dit eigenlijk in onze vijvers niet voorkomt (mogen wij toch hopen).
Reductie zou namelijk een negatieve (dus echt - )uitslag hebben. Die komen we in onze vijvers niet tegen.
Het mooie is dat de uitslag van de ORP meting dermate nauwkeurig is, dat we kunnen bepalen hoe hoog het oxiderend potentieel van het vijverwater is en wat dat voor onze vijver betekent.

Draadalg
Vaak zie je op fora de vraag voorbij komen 'Ik heb draadalg; wat doe ik eraan; Help!!!'. Er wordt dan meestal geadviseerd om te oogsten en vooral veel te verversen, omdat je hiermee de voedingstoffen voor de algen wegneemt. Dat klopt dus helemaal, want dat is precies wat er gebeurt. Je verhoogt de ORP waarde door voedingsstoffen te verwijderen en te vervangen door water zonder voedingsstoffen (lees: zonder organisch afval - DOC). Je weet alleen nooit of het voldoende is. Meestal niet eerlijk gezegd, omdat de juiste ORP waarde (mate van zuiverheid van het vijverwater) in veel van onze vijvers niet gehaald kan worden – ook niet met verversen.
Noot: deze tekst over draadalg ben ik letterlijk in diverse publicaties tegengekomen. Meestal werd gesproken over een ORP van boven de 250 teneinde het draadalg probleem op te lossen.

ORP – de uitslagen – de interpretatie
Onderstaande tabel ben ik en meerdere publicaties tegengekomen. Er zit wel wat ruimte tussen de gemeten ORP waarden en de juiste interpretatie, maar gemiddeld genomen komen de tabellen wel overeen met elkaar.
Uitslag meting-Beschrijving toestand vijver
< 120   Vijverwater is zwaar vervuild Gezondheid vissen is in gevaar.. Het filtersysteem, verversing en beluchting kunnen de toename van de organische vervuiling niet bijbenen. De kans op parasitaire, dan wel bacteriële besmetting is hoog. Indien dit gebeurt is er onvoldoende oxidatie om dergelijke besmettingen te pareren.
120 - 200   Vijverwater is vervuild en er is verhoogde kans op parasieten en bacteriën. Ook hier zijn verversingen, filter en beluchting onvoldoende om aan de benodigde oxidatie niveaus te komen.
200 - 250   De gezondheid van de vissen is normaliter OK en niet direct in gevaar. De waterkwaliteit is nog niet optimaal, maar gemiddeld genomen kan je al over een prima waterkwaliteit spreken. Echter wil je af van draadalgen, dan zal de kwaliteit nog een tandje hoger moeten zijn, omdat draadalg prima kan gedijen in deze waterkwaliteit, met alle gevolgen van dien, zoals pH schommelingen die je eigenlijk niet zou willen.
250 - 350   Bij dergelijke waarden is de waterkwaliteit echt 'major league'. Dergelijke kwaliteit kan alleen bereikt worden met uitstekend (buitengewoon) watermanagement. De kans op parasitaire en bacteriële besmettingen is vrijwel uitgesloten. Zeker bij waarden vanaf 300. Als het vijverwater +300 is, dan ben je verlost van alle bekende koi-ellende.
350 - 475   Duidt op gebruik van KP (kaliumpermanganaat) of Ozon. Dergelijke doses van KP (tussen 2 en 3,50 gram per kuub - mede afhankelijk van de pH) kunnen tussen 3 en 6 uur worden uitgevoerd zonder de koi te schaden
475 - 550   Duidt op gebruik van KP of Ozon; echter in (te) hoge doses. Gebruik van dergelijke hoeveelheden moet worden afgeraden, tenzij de hobbyist in controle is. Zeker niet langdurig
550 - 650   Eveneens KP – uiterst gevaarlijk – nooit langer dan 15 minuten, omdat de kieuwen van de vis onherroepelijk worden aangetast.
650 - 700   Ook KP – nooit aan beginnen – bacteriën worden binnen seconden gedood – alle leven in vijver en filter zal binnen 15 minuten zijn gedood; incl. je geliefde koi
Opmerkingen over de tabel:
-   ORP komt uit Engelssprekende landen waar de koi hobby wordt beoefend. Met name Engelsen gebruiken liever geen KP als middel ter verbetering van de waterkwaliteit. Net als wij Nederlanders zien Britten het gebruik van KP als symptoombestrijding. Voor goede waterwaarden pakken we de bron aan. Amerikanen daarentegen hebben absoluut geen scrupules met KP. Zij gebruiken dit net zo gemakkelijk als wij bijvoorbeeld Malamix17 in onze vijvers gooien. Het doel heiligt de middelen.
-   Ik heb de 4 KP voorbeelden in de tabel (metingen boven 400 mV) speciaal laten staan om het gevaar van een KP behandeling te duiden. Mensen die niet goed in staat zijn om precies af te wegen, dan wel de inhoud en toestand van de vijver goed kunnen inschatten hebben KP zomaar overgedoseerd. De gevolgen hiervan kunnen desastreus zijn.

KP in relatie tot ORP
In de tabel komen we een viertal ORP waarden tegen die toch eigenlijk vooral met KP kunnen worden bereikt (of met Ozon)
Wellicht dat mensen nu denken. KP? Huh? We hadden het toch over gezond water met een hoog oxiderend vermogen?
KP (kort voor Kaliumpermanganaat) kennen we in de Nederlandse vijverwereld vooral als medicijn tegen Trichodina of Costia. En Trichodina wordt wel een vuilwaterparasiet genoemd – waarmee de cirkel weer rond is. En dan blijkt dus ook gewoon dat KP helemaal geen medicijn is.
KP is een middel om je vijverwater gedurende een korte periode (tot 6 uur) in een staat van 'hoog oxiderend vermogen' te krijgen en daarmee de aanwezige DOC te oxideren. KP is daarin niet kieskeurig. Zodra het oxiderend vermogen zeg eens boven de 400 komt, begint het wild om zich heen te slaan en keihard te oxideren (wat koi hobbyisten ook wel verbranden noemen), waarbij ook de filterbacteriën, de slijmhuid van de koi, maar zeker ook de foute heterotrofe bacteriën (die immers gedijen op organische voedingsstoffen) eraan gaan en daarmee dus ook de eencellige parasieten zoals Trichodina of Costia.
Grappig hè hoe een medicijn tegen Costia/Trichodina ineens niets anders blijkt te zijn dan een kortstondige waterbehandeling, die in feite zorgt voor een snelle opruiming van alle organische zooi in het vijverwater, je filter en daarmee de voedingsbodem voor bacteriën en parasieten.
Op bijgevoegde foto's is qua ORP mooi te zien wat er gebeurt tijdens de KP behandeling en onmiddellijk nadat de behandeling is onderbroken (dat is dus echt binnen luttele seconden na toediening van natriumthiosulfaat, waterstofperoxide of een andere proces-stopper).

Dit was publicatie 2; ik vermoed weer genoeg stof tot nadenken en voer voor discussie.
Volgende week deel 3 met daarin wat je allemaal kan doen om een hoge ORP waarde in je vijver te bewerkstelligen.