News:

Welkom in de Koicave!

Main Menu
Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Topics - Bas42

#1
Koi beoordeling / Kohaku Bas
May 02, 2022, 12:11:55 PM
Bij deze mijn laatste aankoop. Foto-1 betreft de koi in mei 2020 als nissai op een lengte van 52 cm. Inmiddels is de koi 67 cm (zie foto-2). Erg tevreden over deze koi. Hoop de koi dit jaar over de 70 cm heen te trekken ....
#2
Waterkwaliteit / Waterontharder
April 14, 2022, 08:28:21 AM
Ik overweeg een waterontharder aan te schaffen maar krijg van meerdere leveranciers te horen dat het icm een koi-vijver niet aan te bevelen is. Tevens krijg ik de indruk dat naast de GH ook de KH drastisch omlaag wordt gebracht. Ben benieuwd naar de ervaringen hier. tevens ben ik benieuwd naar de ervaringen van hobbiesten van onthard water irt algengroei.
#3
Zag dit shirootje voorbij komen op facebook en bleef in mijn hoofd zitten (en dat is vaak geen goed teken ....). Na een weel maar eens geinformeerd bij de dealer en was nog beschikbaar. Ben benieuwd naar jullie mening. Ten eerste viel mij de enorme ontwikkeling op van deze koi qua sumi ontwikkeling. Inmiddels een mooi evenwichtig patroon over de hele body waarbij het sumi op kop en schouders nog verder lijkt op te komen. Risico is dat het sumi te dominant gaat worden. Motoguro in één bortsvin volop aanwezig, in de andere borstvin lijkt het ook door te komen. Deze vis zal geen reus gaan worden maar hoop op 70+.  Huidkwaliteit lijkt prima in orde (mooi wit shiroij). Rugvin heeft een klein scheurtje maar zal wel weer dicht groeien (voorlopig maar even niet scheppen).
Vis zit in de opgroei op 23-24 graden en krijgt JPD shori. Dus qua ontwikkeling zal deze komende maanden wel hard gaan verwacht ik.
#4
Helaas nog geen (goede) foto's maar eind april heb ik twee karashi's opgehaald bij Stefan. Exacte afmetingen destijds heb ik helaas niet maar zal een beetje gemiddeld zijn tov de andere visjes. Van de week beide vissen gebowld en beide visjes zaten inmiddels op 30 cm.  Dat is dus in ca. 12 weken bereikt waarbij de gemiddelde groei > 1 cm per week is egweest. benieuwd waar dat heen gaat. Heb ze sinds kort op groeivoer zitten (JPD Shori ....). Ik zal tzt weer een update plaatsen met foto's. Valt wel op dat één vis een behoorlijke pens heeft gekregen ..... Hoop dat dat nog wat bij trekt.
#5
Vijverbouw en aanpassingen / Filteraanpassing Bas
April 12, 2021, 14:23:50 PM
Iets sneller als gepland maar de eerste werkzaamheden voor mijn filteraanpassing zijn gezet. Vorige week knalde de aardlek in de meterkast eruit vanwege overbelasting en derhalve een week mijn trommel moeten kortsluiten (zowel de spoelpomp als de besturingskast van de trommel kon ik niet meer inschakelen zonder dat de aardlek er weer uitklapte). Oorzaak onbekend (electricien kon er ook geen verklaring voor vinden). het betrof hier de hele groep van de woonkamer, garage, tuin en vijver.
Dus besloten om een aparte groep aan te leggen voor de tuin en vijver. Dat was een reeds lang gekoesterde wens maar een klus die makkelijk uitgesteld werd. Zaterdag was het dan zover. Een doorgang gemaakt naar de meterkast en de voeding over het dak naar de tuin en vijver getrokken. Op aanraden van de elektricien ook maar direct een UTP-kabel aangebracht van de meterkast naar de veranda en van de veranda naar de vijver (moet nog wel aangesloten worden).
Bij het inschakelen van de nieuwe voedingskabel nog wel een spannend moment ten aanzien van de besturingskast en spoelpomp van de trommel of deze nog wel zouden draaien. Maar gelukkig draait alles weer en kan ik langzaam starten met de rest van de voorbereidingen.
Volgende week een weekje vrij genomen zodat ik op mijn gemak de filterinstallatie kan gaan aanpassen. Naast het bijzetten van een grote trickle wil ik tevens het leidingwerk aanpassen (o.a. betere voorzieningen om leidingwerk van de bodemdrains te kunnen doorspoelen met een norzel bij verstoppingen) en wil mijn trommel 2 cm verlagen zodat de waterstand in de trommel iets hoger komt te staan. Materialen zijn allemaal in huis dus kan niet wachten.

Wordt vervolgd.
#6
Waterkwaliteit / Hanna Checker
January 25, 2021, 10:49:20 AM
Ik overweeg een Hanna Checker voor fosfaat aan te schaffen om iets meer inzicht te krijgen in mijn fosfaatwaarde in de vijver ivm overmatige algengroei. Nu is de vraag of iemand ervaring heeft met de Hanna Checker irt fosfaat en wat de betere meter is voor de vijver; de Low range (tot 2,5 gram/ltr) of de Ultra low range (tot 0,9 mg/ltr).
#7
Vragen en forum gerelateerde suggesties / Unread posts
January 15, 2021, 16:58:03 PM
Ik heb de laatste tijd als ik op unread posts druk dat ik een rijtje berichten krijg. Als ik één bericht open en dan weer op unread posts druk zag ik in het verleden de resterende berichten staan. Op één of andere manier verdwijnen nu vaak een aantal berichten (lijkt 2 aan 2 te gaan). Is er iets veranderd of wat gaat er fout?
#8
Waterkwaliteit / Watertesten
January 08, 2021, 09:13:22 AM
Quote from: Danny on January 07, 2021, 19:39:26 PM
Heb mn vissen langzaam de dood in gejaagd door continu te verversen. Dit zou ik dus nooit meer doen. Water liep langzaam door een koperen leiding. Na lang zoeken waar de vergiftiging vandaan kwam. Heb ik de leiding vervangen door één van kunstof.
Ik heb dit ook bij een "klant" gehad. Allerlei vage problemen die in eerste instantie bacterieel van aard leken en regelmatig uitval van vissen. Uiteindelijk hebben wateranalyses aangetoond dat er sprake was van verhoogd koper uit de waterleiding. Hier was ook sprake van continue verversing. Sinds daarmee is gestopt zijn de problemen opgelost. Ook vanuit de AK is er zo'n geval geweest. Koper in verhoogde concentraties kan dus echt venijnig zijn.
#9
Waterkwaliteit / Toevoegen suiker aan het filter
August 06, 2020, 11:40:11 AM
Vanuit de app is er gesuggereerd dat het toevoegen van suiker aan het biogisch deel van het filter helpt om het nitrietprobleem aan te pakken. Deze tip kwam overigens van een zeer gerespecteerd hobbiest en tevens dealer  ;). Inmiddels zijn de eerste resultaten hoopvol en laten een spectaculaire afname zien van het nitrite in het vijverwater. de vraag is echter of dit een blijvend effect geeft. Onze nitrificerende bacterien zijn namelijk autotrofe bacterien die CO-2 gebruiken als koolstofbron. Deze zouden geen baat hebben bij suiker (hoor graag als dat anders is). de hetrotrofe bacterien hebben wel baat bij suiker als koolstofbron. Sterker nog; suiker is een makkelijke koolstofbron en zal door de hetrotrofe bacterien bij voorkeur worden gebruikt en dat verklaart deels het snelle resultaat. Echter de vraag is nu of de toediening van suiker een blijvend effect heft aangezien de bacterien waarvan wij het moeten hebben in de hobby daar (theoretisch) geen baad bij hebben. Of er moet in de nitrietproblematiek van onze trommels icm een BWB sprake zijn van een symbiose-proces waarbij de autotrofe bacterien uiteindelijk niet zouden kunnen zonder de activiteit van de hetrotrofe bacterien (waarbij we in eerste dachten dat de CO2 de beperkende factor was voor groei van de autotrofe bacterien). Kortom een mooi project om over na te denken en uit te proberen. Ik houd jullie op de hoogte. Ik ga vanavond beginnen ....
#10
Koi gezondheidsproblemen? / KHV
June 29, 2020, 18:04:42 PM
Helaas is het binnen onze koihobby niet altijd roze geur en maneschijn. Als adviseur ben ik vorig weekend bij een vijver geweest waarbij reeds een viertal koi dood waren. Eén dode koi was nog aanwezig en had geen afwijkingen behoudens kieuwnecrose. In de vijver was in april reeds behandeld met zout op aanraden van een dealer en op basis van visueel waarneembare huiduitslag is er vervolgens behandeld met FMC-50 tegen witte stip. Echter ca. 1,5 week na de behandeling met FMC-50 zijn de eerste vissen dood gegaan en kwam het verzoek voor een vijvercheck.
Ten eerste ben ik verbaasd dat een dealer FMC-50 voorschrijft zonder te informeren naar de toegevoegde hoeveelheid zout. Formaline kan dus een giftige uitwerking hebben icm zout indien de zoutconcentratie > 3 kg/m3. Ten tweede ben ik verbaasd dat dezelfde dealer een medicijn voorschrijft zonder een afstrijkje van een koi te maken en ten derde was ik verbaasd over het behandelplan. Er werd één behandeling voorgeschreven tegen witte stip en een tweede keer met het restant wat dus nog maar 50% bedroeg van de benodigde hoeveelheid om effectief te kunnen zijn (dan is het flesje op ....).
In de vijver 3 koi afgestreken die nog steeds vol zaten met witte stip. Naast witte stip ook enkele trichodina, huid- en kieuwworm aangetroffen in lage aantallen. Bij één van de vissen was een hele lichte vorm van een beginnende necrose waarneembaar en bij de 2 andere koi was geen necrose zichtbaar. Vervolgens een behandelplan opgesteld om met name in eerste instantie de oorzaak van de necrose weg te nemen en in tweede instantie de witte stip aan te pakken. Echter een paar dagen later weer sterfte met duidelijke necrose van de kieuwen en nu ook invallende ogen. Beide symptomen van KHV. Hierop is direct een koidokter ingeschakeld die idd KHV heeft vastgesteld. Inmiddels heeft de koihobbiest 85% van zijn bestand af moeten geven waarvan sommige koi bijna 20 jaar in zijn vijver zaten.
Waarom deel ik dit? Ik wil mensen waarschuwen om bij problemen je goed voor te laten lichten waarbij een diagnose aan de vijver wordt uitgevoerd en niet op basis van foto's of veronderstellingen. Een dealer die medicijnen adviseert zonder een duidelijke diagnose of zonder aanvullende vragen te stellen moet je je afvragen of je op de goede plaats bent. Was de KHV te voorkomen? Waarschijnlijk niet. De trigger voor KHV zal niet meer te achterhalen zijn maar ben wel alert op je visbestand deze dagen. De watertemperaturen lopen momenteel makkelijk op tot boven de 20 graden. Maar bij deze watertemperaturen zien we ook een toename van het aantal KHV-gevallen. Minder desastreus als  vroeger maar nog steeds dodelijk voor een (groot) deel van je koibestand. Hoge watertemperaturen zijn goed voor de eetlust van je koi maar vragen ook extra onderhoud en zorg van je koi en vijver.
#11
Waterkwaliteit / ORP-metingen
May 03, 2020, 13:15:06 PM
Iemand verstand van ORP-metingen? Ik heb een Mailwaukee ORP-meter aangeschaft (MW-500). In eerste instantie gaf deze niet verklaarbare afwijkende metingen. Op aangeven van Milwaukee de sensor schoongemaakt. Eerst in de azijn en vervolgens in de bijbehorende bewaarvloeistof. tevens de meetpunt met polijstpapier licht opgeschuurd.
Als ik de meter in de bijbehorende ijkvloeistof zet krijg ik spot on 275 mV. deze verloopt ook niet meer. Zet ik de meter in vijverwater of leidingwater krijg ik een straatwaarde en blijft de meter langzaam oplopen of aflopen. Plaats ik hem vervolgens weer in de ijkvloeistof krijg ik weer direct een juiste meting die niet verloopt .... Gisteren met een collega-adviseur met een zelfde meter gecontroleerd. Exact hetzelfde euvel. Kan iemand zeggen of de meting van het vijverwater of leidingwater nu direct afgelezen moet worden of dat de meter bv 5-10 minuten instelling nodig heeft?
Ik ben overigens ook in overleg met de leverancier en met Milwaukee (de fabrikant). Maar ben benieuwd of iemand een soortgelijke ervaring heeft of kan aangeven wat er aan de hand is ....
#12
Door de spiegeling niet de beste foto maar gisteren mijn Mukashi opgehaald. Met een lengte van 23 cm niet de kleinste maar ook zeker niet de grootste. Met een groeipotentie volgens Tjaard tussen de 70-90 cm een spannend traject. Aangezien ik zaterdag niet aanwezig kon zijn heb ik gevraagd of Tjaard mijn vis wilde selecteren. De keuze van Tjaard is gebaseerd op glans van de huid, de zeer schone kop, de bouw van de vis maar ook het rechte schubben patroon. Tjaard heft in total 50 vissen geselecteerd uit een bestand van 1.280 vissen ..... Dus daar moet iets van te maken zijn! Mijn q-bak zit nu dan toch echt vol.
#13
Stel je vijver en koi eens voor / Bas zijn koi
March 16, 2019, 17:43:25 PM
Mijn shiro van de Red Label challenge en de maruten kohaku van de Matsue challenge staan reeds op het forum. Bij deze een ginrin kohaku waar ik ook erg trots op ben. Is van Ikarashi en heeft twee jaar geleden meegedaan aan de koi-idol in de maand april met een top resultaat; de eerste plaats. Het is geen harde groeier maar nog steeds één van mijn pareltjes in de vijver.
#14
Hierbij mijn Challenger.
#15
Dit gaat mijn nieuwe aankoop worden. Ben benieuwd naar de reacties