News:

Welkom in de Koicave!

Main Menu
Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Topics - Madinees

#1
Koi ontwikkeling / Beppu - Sanke
June 06, 2021, 21:40:35 PM
Wilde eerst niet meedoen met de Koigames van de Koicave (jaartje wachten) maar uiteindelijk toch overtuigd.
Vooral ook omdat er best een paar vissen tussenzaten die voor een 'leuke' prijs best interessant zijn. Daarnaast wil ik wat meer kleur in de vijver en stond een leuke Sanke nog op de verlanglijst.
Echter iets betaalbaars én moois vinden is daar bijna onmogelijk.

Uiteindelijk kwam ik deze vrouw(?) tegen. Ik hoop/neem aan dat het sumi aan de voorkant nog doorkomt.
Mooie lange vis vind ik zelf en het beni glimt ook mooi. Echter ik ben verre van een kenner.
Het was trouwens denk ik de 'goedkoopste' vis van de Koigames, normaal kost het jaar azukari al net zoveel als de prijs van deze vis.

#2
Diversen / Polycarbonaat toepassing!
May 06, 2021, 22:31:10 PM
Ik was toevallig vandaag op werkbezoek bij de Wageningen universiteit. Daar kwam iets interessants ter sprake, namelijk het gebruik van polycarbonaat in kassen (op het dek).
Voordeel is de isolerende werking, nadeel is dat het weinig licht doorlaat. Hier is in een onderzoek wat op gevonden: als je het polycarbonaat vult met water dan blijkt het opeens heel veel licht  door te laten. Het is dan wat minder isolerend maar dat is overdag minder een probleem. In de nacht kan het water eruit en heb je weer maximale isolatie. Bovendien kan het water wat er overdag in zit, en opgewarmd wordt door de zon, gebruikt worden voor verwarming.

Nu zat ik te denken dat dit ook wel eens iets kan zijn voor onze winterkappen:
- Water langzaam door het polycarbonaat laten stromen en zo langzaam de vijver opwarmen overdag
- Door het water laat het polycarbonaat licht door waardoor: vijverwater eerder opgewarmd wordt én je vissen beter de kleur behouden
- Kap ligt toch vaak onder afschot dus als pomp stopt stroomt het  water eruit en heb je de gebruikelijke isolatie voor de nacht

Vond het zelf wel iets interessants om over na te denken. Kunnen we er wat mee?
#3
Het nadeel van het koivirus is dat je steeds verder met de hobby wilt gaan. Ik vijver al een jaar of 15 maar sinds 3 jaar met een 'echte' koivijver. Bevalt prima en ik vond vooral eerst de techniek erg leuk. Ik merk echter dat ik de kwaliteit van de vissen ook steeds leuker ga vinden maar het er niet voor over heb om 4 cijferige bedragen neer te tellen voor een koi. Wel vind ik het leuk om kwalitatief goede tosai op te laten groeien merk ik. Dat doe ik nu in de vijver maar is eigenlijk niet fijn. Ook gaat het niet echt makkelijk doordat er ook wat grotere koi in rond  zwemmen en alles daar op afgestemd is. Omdat ik ook geen echte quarantaine bak heb wil ik een quarantaine/opgroeibak gaan maken.

Nu heb ik een redelijke, maar ongeisoleerde, schuur waar ik deze in zou kunnen plaatsen. Echter staat deze ook redelijk vol met gereedschap en tuinspullen waardoor ik hem eigenlijk liever aan de buitenkant hiervan zou bouwen. Bijkomend voordeel is ook dat de vissen daglicht kunnen krijgen. Hebben meer van jullie zoiets buiten staan? Ik zat te denken  om een polyester bak van ca. 1,5m3 buiten te zetten en hieromheen 10cm xps platen (+bodem) te maken ter isolatie. Bovenop een polycarbonaat deksel. Dan moet verwarmen toch ook goed mogelijk zijn?

Ben benieuwd of nog meer mensen dat hebben en wat de bevindingen zijn? De voortang van mijn project zal ik hier plaatsen.
#4
Koi beoordeling / Izumiya - Karashi
April 10, 2021, 09:44:25 AM
Persoonlijk vind ik de 'mango-kleurige' Karashi's erg mooi, maar vaak ook erg duur.

Via een favoriete dealer uit Oosterhout een mooie, naar zeggen vrouw, gevonden van Izumiya uit een SSF mango x Konishi kruising.
Niet typisch een Karashi kweker maar volgens de eenkleurige specialist toch erg hard aan de weg aan het timmeren.
Vis uit het fimpje geselecteerd en binnenkort in de vijver. Ben benieuwd wat het gaat worden.

Tosai, ca. 25cm en volgens de kweker gesext als vrouw.

#5
Koi ontwikkeling / Mega - Karashi Konishi
April 04, 2021, 10:37:11 AM
Gisteren uit ca. 200 stuks tosai mijn Karashi van Konishi geselecteerd. Vis met in theorie een enorme potentie maar ik schrok toch wel van hoe ze klein ze waren.
Ik heb zelf geen opgroeibak dus direct in de vijver gedaan. Om te zorgen dat hij/zij niet direct in de skimmer of drain zit tijdelijk ineen koicage.

Selecteren was nog best lastig, heb vooral gekeken naar een egale keur en de bouw (zover ik dat kon zien bij zon visje). Er zit wel een zwart vlekje op de kop maar volgens de dealer trekt dat 100% zeker weg? Er waren heel veel visjes die dit hebben. Ook heb ik binnenkort bij een andere challenge nog een soortgelijk visje van Izumya. Die heb ik pas al gezien en zijn gelukkig al ietsjes groter.

Maak me toch een beetje zorgen of de vis niet te te klein is voor men vijver, zit nu maar een beetje zielig onderin het net terwijl de rest van de vijver al vol leven is (18 graden, voer al en water kwaliteit is goed).

#6
Koi beoordeling / Sinoda - Hi Utsuri
March 26, 2021, 20:41:20 PM
Vandaag een Hi Utsuri van Sinoda tosai aangeschaft. Ik heb de tip gekregen om vooral te kijken naar een 'schone vis' zonder teveel sumi spots. Hoop wel dat het sumi zich nog een beetje gaat ontwikkelen. Ben benieuwd!

#7
In het NVN blad staat een uitgebreid artikel over filteren. Hierin werd verwezen naar een wetenschappelijk artikel (zelfs als 'teaser' voor een volgend artikel). Het artikel is al 14 jaar oud maar wellicht toch interessant.
Heb het gedownload (zie bijlage). Vooral pagina 256 is wel interessant vind ik, daar daar aanbevelingen staan voor het ontwerp van een trickle.
#8
Koi gezondheid / Dode showa vol met huidwormen
January 23, 2021, 10:51:05 AM
Ik had het al in de whatsapp groep geplaatst maar wil het toch nog graag hier delen. Afgelopen week was ik een week in het buitenland en toen ik terugkwam zag ik tot mijn schrik een showa, zo goed als dood, op zijn zij liggen. Snel de waterwaardes getest (geen nitriet, geen ammonia, temp 8,5 graden) maar daar niks aan gezien. Aan de andere vissen zag ik ook niks.

De vis uit de vijver gehaald, wat niet meeviel door de winterkap en afgestreken. Zoals je op onderstaande filmpjes ziet zat deze helemaal vol met huidwormen.
Op het laatste filmpje zie je dat de andere vissen weinig last lijken te hebben. Het bowlen van een andere vis viel, door de winterkap, niet mee maar uiteindelijk heb ik nog een grote showa afgestreken. Daar was helemaal niks op te vinden.





Ik kreeg van verschillende mensen het advies om te behandelen. Maar door oa. het advies van Perry om te wachten heb ik besloten dit toch niet te doen.
Reden:
- Andere vissen lijken nergens last van te hebben, schuren of flitsen ook niet (dat zou bij wormen toch zichtbaar moeten zijn)?
- Afstrijkje andere vis was niks te zien
- Water is koud

Mijn voorzichtige conclusie is dat de vis aan iets anders is overleden en dat doordat de vis op een haar naar dood was zo verzwakt was dat huidwormen het laatste zetje hebben gegeven. Kan dat?

Ben benieuwd naar jullie mening en wat jullie gedaan zouden hebben?

#9
Koi gezondheid / Stress en Koi
January 21, 2021, 21:55:26 PM
Nav discussie in de app over stress en bowlen van koi was ik wat aan het Googlen.
Voor diegene die wat verdieping zoeken en de Engelse taal meester zijn hier een aardig artikel: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jfb.13904

Staat ook in dat als je de vissen regelmatig bowlt ze daar geen stress meer van krijgen.
Blijkbaar kun je ook via het water het stressniveau van je vissen meten.
#10
Koi gezondheid / Kikusui probleem?
September 20, 2020, 10:26:48 AM
Gisteren mijn Kikusui gebowld omdat deze (te) vaak op de bodem ligt en een wat dikke zijkant heeft en niet helemaal soepel zwemt.
Dit is een vis waar ik de vijver mee opgestart heb en die van Yoshiki (Polen) komt. Ik had er drie van deze farm en één Kohaku heb ik in laten slapen wegens een gezwel.

Nu hoor je regelmatig van deze kweker dat er zwemblaasproblemen en andere problemen zijn. De mijne lijkt er ook last van te hebben.
Daarnaast heb ik hem als nisai gekocht maar vond de vis er al wat ouder uitzien. Ze is dan ook bijna niet gegroeid ondanks dat deze als nisai al vrij groot was.
De rest van de vissen in de vijver is wel gegroeid.

Ik kijk het maar een poosje aan. Eten doet de vis nog wel gewoon goed.

#11
Koi ontwikkeling / Beni Kikokiryu kleur kwijt?
September 06, 2020, 21:55:00 PM
Een van de eerste vissen die ik vorig jaar maart in mijn vijver heb gezet is deze Beni Kikokiryu van Marusaka.
De vis is best fors gegroeid maar is alle kleur kwijt geraakt! Kan dat bij deze variëteit nog terugkomen en wat is jullie ervaring?
#12
Koi ontwikkeling / Chagoi Hirasawa
August 20, 2020, 19:53:59 PM
Deze chagoi vorig jaar als jonge nisai als derde uit een opgroeiproject van een bekende dealer uit Oosterhout gekocht. Hij was 43cm bij aanschaf en nu 55cm. Wat het bijzonder maakt, en aangeeft hoe sterk een vis kan zijn, is het feit dat deze na plaatsing in de vijver uit de vijver is gesprongen. Gelukkig heb ik scherp grind naast de vijver dus een groot bloedbad, zware beschadigingen en de vis op sterven na dood. Ik heb hem een half uur met de hand in de beluchting gehouden en het beste gehoopt. Nu precies een jaar later is dit het resultaat. De groei is misschien niet heel bijzonder maar er is helemaal niks meer van de beschadigingen te zien. Nu blij met dezet vis en een les geleerd (altijd een net bij een nieuwe vis).

#13
All,

Ik ga of dit jaar nog of na het seizoen een trickle bijplaatsen. Dit omdat ik met mijn BWB combi teveel nitriet blijf houden en er maar iets hoeft te gebeuren (wat extra voer, veel regen, oid) en ik heb weer een piek. Ook omdat ik graag men vissen flink wil laten groeien én ze steeds groter worden.

Nu zit ik wel te denken wat de ideale maten voor een trickle zijn? Ik wil ergens een balans vinden tussen de opvoerhoogte en stroomverbruik.
Een van men twee pompen (blue eco 320) wil ik dan naar de trickle laten lopen. Het nadeel is dat de capaciteit bij een blue eco fors terugloopt bij opvoerhoogte.
Ik las ergens dat als je een hoge trickle pakt je ammonia uit het water kunt 'vergassen'. Dan hoeft het dus niet door het dinitrificatieproces. Een lagere trickle is vooral een biologisch filter en vergast minder. Het liefst hoop ik rond de 150 watt uit te komen bij een opvoerhoogte van 1,5 meter doet mijn pomp dan nog 10m3/uur.

Iemand advies mbt de hoogte en aantal 'verdiepingen' van een trickel?
#14
Vanmiddag kreeg ik een berichtje van men vriendin dat het water in de vijver heel laag stond en of ze het moest bijvullen.
Echter na 2,5 uur was het nog niet gestegen.

Bij thuiskomt bleek dat het trommelfilter in droogloopmode stond. Men 2 Blue Eco's draaiden nog (hebben die geen droogloopmode?) en men BWB stond droog :-(
Ik heb een externe spoelpomp en bij nader inzien zit de invoer voor de pomp wat hoog waardoor de trommel niet meer schoongespoeld kon worden.
Vooral ook omdat ik 30m3 per uur door de trommel haal (Is een Biodrum 50), trekken de pompen hem snel leeg.

Afgelopen weekend heb ik zwaardere beluchting op de vijver gezet. Ik had al last van algen die afsterven (filter start op en neemt denk ik de rol van algen over) waardoor hij al vaak spoelde de laatste tijd.
Nu met de extra beluchting spoelt hij nog veel meer omdat het wel lijkt of alle algen afsterven. Water is verder prima.

Wat ik nu gedaan heb:
- Voerapparaat uitgezet (liep net lekker, vijver hier al 17-18 graden)
- Vijver maar even op continue verversen gezet

Is dit probleem met algensterfte herkenbaar? Zit er aan te denken om men filterdoek te reinigen maar denk niet dat dat het probleem is.
Ik denk dat men BWB wel een uur of 5 droog gestaan heeft, hoelang zou het duren voor het hersteld is (is 1,5 jaar oud nu)?
Hebben men Blue Eco's schade gelopen (zag wel dat ze op 40 watt draaiden ipv de gebruikelijke 100).

Bedankt alvast voor de tips.

Zal zo het water even testen maar vissen lijken nergens last van te hebben.
#15
Ik heb in mijn vijver ca. 5 meter beluchtingsslang met aan het einde een beluchtingsring.
Buiten het seizoen belucht ik die met een 60liter/minuut pomp en in het seizoen met een 150 liter/minuut pomp.
Nu maakt de laatste pomp er een serieus bubbelbad van wat de koi geweldig vinden maar als ik bij de vijver zit zie ik het liever was rustiger.
Omdat ik de kleinere pomp toch heb en ik de vijver via domotica aanstuur zat ik te denken om ze beiden aan te sluiten.

Nu is mijn vraag, kunnen er 2 pompen op 1 leiding?
Ik kan me voorstellen dat ik terugslagkleppen moet gebruiken echter wil ik niet teveel verlies hebben.
De luchtleidingen zijn 32mm, kan ik gewoon een pvc klep gebruiken als voor water? Geeft dat verlies?
Als ik geen terugslagklep gebruik kan dat ook?

Hoor het graag.
#16
Vandaag zag ik dat mijn dealer een Mukashi in de veiling had. Dacht als vanavond niemand geboden heeft dan ga ik er voor.
Afgelopen weekend een Ochiba een nieuwe baas gegeven dus ik had (in theorie en in men hoofd) ruimte voor een nieuwe vis.
Een Mukashi stond op men wensenlijst maar ik vond ze vaak erg duur en wilde eigenlijk geen tosai.
Uiteindelijk daar wel voor gekozen, maar men vijver draait helemaal goed en ze zijn snelle groeiers (hoop ik).

Wat vinden jullie hier van: https://www.facebook.com/eenkleurigekoispecialist/videos/247261943083816
#17
Sinds een jaar ben ik me wat meer aan het verdiepen in de waterkwaliteit en beluchting. Ik merk aan mijn vissen dat hoe meer lucht ik er op zet hoe 'levendiger' ze worden.
Afgelopen seizoen heb ik een Alita 60 op mijn BWB gehad en een Nitto 80 met 6 meter Japanse slang op de vijver.
Nu heb ik de pompen gewisseld omdat ik meer lucht op men BWB wilde daar de chips niet goed meedraaiden.

Mijn plan is nu om de Nitto op het BWB te laten en de Alita ''off season' op de vijver (en dan in de nacht niet) en in het seizoen ga ik beluchten met een AP 150 pomp die ik goedkoop op de kop heb kunnen tikken. Deze geeft op 2 meter 150 liter/minuut dus dat zal fors meer zijn.

Hoeveel lucht zetten jullie op de vijver en wat is jullie ervaring?
#18
Op Facebook zag ik toevallig een discussie waarin iemand een Yamabuki showde met de opmerking dat deze niet snel groeit en ze in de meeste vijvers een cm of 70 worden net als andere koi.
Dit omdat het een metallic koi is en die blijven altijd kleiner?

Ik heb de mijne van Oosterhout koi vorig jaar als tosai gekocht, het is eigenlijk de enige tosai in men vijver, en ik moet zeggen hij/zij eet niet veel en groeit ook niet echt.
Het is er wel een van een goede kweker Izumiya die kweekt met grote ouderdieren. Dit jaar ga ik het wat verder aankijken.

Waarom ik het hier post is dat ik juist dacht dat Yamabuki's bovengemiddelde groeipotentie hebben?

Wat is jullie ervaring en mening?
#19
Vanavond zag ik tot mijn schrik een stuk huid van de kop van mijn Showa hangen.
Blijkbaar ergens flink gebotst. Baal ervan! Ik denk dat het komt door de klemmetjes van mijn schrikdraad tegen reigers (zie foto).
Heb hier al eens eerder aan gedacht daar ze best dicht bij het water zitten en mijn vissen steeds brutaler worden...
Nu de schrikdraad maar aan de buitenkant gemaakt en hopelijk helpt dat ook antireiger. In ieder geval beter voor de vissen en hopelijk was dit de oorzaak :-((

Nu de vis, ik heb niet zoveel verstand van wonden.
Het lijkt echt alleen de huid, je kijkt nu op wit vlees en ik zie niks van bloed.
Wel hangt er een lelijk stuk vel aan. Voor de zekerheid heb ik 2,5 liter Malamix in de vijver gedaan welke ik nog had staan.

Aan de ervaren mensen hier:
- Wat moet ik doen met het stukje huid?
- Wat voor gevolgen gaat dit hebben voor de vis?
- Moet ik iets doen?

Bedankt alvast.....
#20
Ik zag gisteren een koi een beetje flitsen. Op een gegeven moment ga je je vissen wat beter kennen en deze vis doet dat altijd als er iets aan de hand is (klink logisch) terwijl je aan de rest helemaal niks ziet.

Op zondag meet ik altijd mijn waterwaardes en die waren goed. Wel had ik eerst met mijn Hanna ammonia meter een resultaat van 0,66(!), nog eens meten gaf 0,15 wat met een opstartend filter na de winter voor mij wel prima was. Hanna nitriet was 0,14 en is voor mij ook prima.

Vandaag zag ik weer dezelfde vis flitsen (niet veel maar hij bewoog wat zenuwachtig). Dus ik weer waterwaardes meten, meet ik weer eerst een hoge waarde, nu 0,58, daarna 0,35 en bij de derde meting in een andere cuvet 0,10. Nitriet was 0,10. Voor de zekerheid nog ammonia gemeten met een Colombo drubbeltest die ik nog had liggen. De waarde zat wel tussen geel en groen in, dus iets verhoogt ammonia!

Ik heb vorige week mijn UV-C 100% aangezet en ben al gaan voeren (wellicht wat te enthousiast), men koi eten als bootwerkers. Ook afgelopen weekend een vis bijgezet. Alle vissen zwemmen en eten verder normaal rond. Heb men voerapparaat nu maar uit gezet en zal dagelijks verversen.

Meer mensen nu met verhoogde waardes? En wat is jullie ervaring met de ammonia meter van Hanna?