News:

Welkom in de Koicave!

Main Menu
Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Messages - StephanVS

#1
Quote from: Roel on June 21, 2020, 12:19:49 PM
Allereerst vindt ik dat jullie fantastische bezig zijn.

Hieronder een idee misschien is dit een mogelijkheid, die instelbaar zou kunnen zijn..?
Ik begreep dat er doormidden van een software aangestuurde timer de voerbuurten kunnen worden ingesteld. Nu vroeg ik mij af of er doormidden van een tweede timer ook een schakel optie zou kunnen zijn, die bv een stopcontact aan of uit kan schakelen. Zodat je een aangesloten luchtpomp kan in en uitschakelen. Dit bijvoorbeeld enkele minuten voor een voerbeurt en weer kan inschakelen een 10 minuten na een voerbeurt.
Veel vijvers hebben het probleem met een voerbeurt, dat het voer direct door de luchtpomp een vaste hoek in wordt gedrukt. Dit geeft ontzettend veel stress en voedselnijd bij onze koi, dit kan resulteren in beschadigingen van de koi. En zorgt er ook voor dat juist het idee en voordeel van een goede voerautomaat niet 100% zijn voordeel geeft, en de groeiresultaten niet optimaal behaald zullen worden. Misschien vraag ik iets onmogelijks, maar wilde de vraag toch zeker stellen.

Met vriendelijke groet, Roel
Roel, bedankt voor je bericht.
Zoals Perry schrijft hebben de mensen van het testteam dit punt aangegeven dat een dergelijke optie een goede aanvulling zou zijn. Wij zijn op dit moment met dit punt bezig om te bekijken wat de mogelijkheden zijn om dit in het systeem in te bouwen. Als dit in orde en getest is laten we het weten.
Groet, Bjorn en Stephan
#2
Feeder update.
Het testen van het systeem is in volle gang. Iedereen is goed bezig om alles goed uit te testen.
Bij een tester was de printplaat van de motor aansturing kapot, daar hebben we een nieuwe printplaat naar toegestuurd en de persoon heeft deze zelf vervangen, en de Feeder draait weer. :y:

Wat ontdekt werd is dat niet het juiste aantal ingestelde voeder beurten gegeven werd. Na wat uitzoekwerk kwamen we er achter dat na een uitbreiding van 12 naar 24 voederbeurten een programmeer fout in het programma was gekomen. Dit is nu opgelost en alle voerbeurten worden nu netjes uitgevoerd door de Feeder.
Ook wordt getest of de hoeveelheid voer wat daadwerkelijk gegeven wordt klopt met wat er berekend wordt. Het voer wat uit de Feeder komt wordt daarvoor opgevangen en gewogen. De hoeveelheid voer komt vrij goed overeen met wat berekend en wat daadwerkelijk gegeven wordt. Kleine afwijkingen zullen er altijd zijn omdat er afgerond moet worden op hele doseringen per voederbeurt.
Nadat alle vissen ingevoerd waren in het VisManagement en dat dan het totaal aan kilo's vis wat in de vijver rondzwemt zichtbaar kwam begon men met het invullen/wijzigen van het voederschema.
Daar zag men dat de hoeveelheid voer boven de 1% van het totaal gewicht aan vis vrij hoog is. Het is dan ook noodzakelijk dat dit geleidelijk aan verhoogd wordt naar een hoeveelheid wat een vijversysteem aan kan. Met het voederschema kan men dit zelf instellen.
Door middel van o.a. het VisManagement en het voederschema wordt dit goed inzichtelijk gemaakt.
Dit is dan ook waar het E-Pond Management voor staat, het inzichtelijk maken van hoe wij onze Koi en Vijver onderhouden.
Groet, Bjorn en Stephan
#3
E-POND VOEDER(TIJDEN)SCHEMA en VISVOER MANAGER

Voor het configureren van de hoeveelheid voer en de voedertijdstippen zijn 2 aparte schema's voorzien.

Met het Voederschema beheert u de instellingen voor de hoeveelheid voer die u aan de vissen wilt geven, dit op basis van een percentage van het totaal gewicht aan vis die per graad watertemperatuur ingesteld kan worden.
Ook het aantal voedermomenten (Voeder frequentie) per graad watertemperatuur beheert u hier.
Voedermomenten is de verdeling van het totaal aan voer over de dag, of met andere woorden, in hoeveel voerbeurten wilt u het totaal aan voer per dag aan de vissen geven.

Met het Voedertijdenschema kunt u de tijdstippen van de voedermomenten aanpassen en specifieke voedertijden uitzetten zodat u dan zelf de vissen kunt voeren.
Het schema heeft de mogelijkheid om t/m 24 voedermomenten voedertijden in te stellen.

In het visvoer manager worden de gewichten van 1 liter Koivoer ingegeven per voertype. Daarmee hebben we het soortelijk gewicht van het Koivoer bepaald.
Deze gegevens heeft het systeem nodig om een goede berekening te kunnen maken om de juiste hoeveelheid voer te kunnen geven per merk en voertype Koivoer van wat er gebruikt wordt.

Het systeem bevat geen tijdschakelaar waar meerdere malen per jaar de voedertijden en hoeveelheid voer op aangepast dienen te worden (Als dat überhaupt nog na verloop van tijd nog wel gedaan wordt).
Eenmaal alles ingesteld werkt het systeem geheel automatisch. Enkel het juiste voer voor het desbetreffende seizoen van het jaar in de voorraad silo doen.
Als er vissen bijkomen in de vijver of er gaan vissen uit de vijver of de vissen zijn gegroeid en zwaarder geworden, en deze gegevens zijn verwerkt in het vis management, past het systeem automatisch de hoeveelheid Koivoer aan.

Een van de voordelen om watertemperatuur gecontroleerd te voederen is dat als in het voorjaar de watertemperatuur geleidelijk warmer wordt ook de hoeveelheid Koivoer geleidelijk aan meer wordt. Zo kan men voorkomen dat er te vroeg en te snel te veel voer gegeven wordt aan de vissen.

Alle instellingen/aanpassingen aan het systeem wordt online gedaan via de website www.vszeeland.nl
Het programma is altijd up to date, software downloaden voor op de pc is niet nodig.

Hopende jullie op deze manier een goede indruk te gegeven hebben over hoe het systeem werkt.
We zijn dan ook zeer benieuwd hoe de testers de werking van het systeem gaan ervaren.

Groet, Bjorn en Stephan
#4
E-POND VIS MANAGEMENT

Het E-Pond Vis Management geeft de mogelijkheid om gegevens en foto's van vissen in een Archief database op te slaan.
Door de lengte en bodyshape van de vis in te vullen berekent het systeem het gewicht van de vis uit.
Nadat alle vissen in het E-Pond Vis Management zijn ingevuld ontstaat er een totaal berekend vis gewicht wat er in de vijver rond zwemt.
Dit totaal gewicht aan vis wordt door het systeem gebruikt om de berekening te maken voor de hoeveelheid Koivoer wat gevoerd gaat worden bij de recente gemiddelde watertemperatuur.
Het percentage van het totaal gewicht aan vis wat bij de watertemperatuur in het voederschema ingevuld staat is dan bepalend voor de hoeveelheid voer.
In 'Mijn Devices' is het berekend gewicht te zien hier kan men zelf ook een totaal vis gewicht invullen wat in de vijver rond zwemt,
zodat zonder eerst de vissen op te meten en toe te voegen aan het vis management ook watertemperatuur gecontroleerd gevoerd kan worden.
Totaal vis gewicht is ook zichtbaar in de systeem info balk op het dashboard.
Door middel van een Feedingmode te kiezen gebruikt het systeem het berekend gewicht of het handmatig ingevuld vis gewicht.

Door de vissen periodiek op te meten en deze gegevens in het vis management aan te passen ziet u in een grafiek hoe de vissen zich ontwikkelen.
Alle data van de vis wordt in een archief opgeslagen zodat ook de data van de vis uit het verleden terug te zien is.
Op het E-Pond Dashboard ziet u een overzicht van de vissen die in het Archief zijn opgeslagen.

Groet, Bjorn en Stephan
#5
E-POND KOIFEEDER

De E-Pond KoiFeeder is ontworpen om op de rand van de vijver geplaatst te worden. In de voederautomaat bevinden zich twee elektromotoren.
Voor het voer afweegsysteem is een elektromotor voorzien en om het voer in de vijver te verspreiden is een tweede elektromotor voorzien.
Het aansturen van deze twee elektromotoren wordt gedaan door de E-Pond Controller die op een aparte locatie geplaatst wordt.
Zodoende zit er in de voederautomaat weinig elektronica die voor storing zou kunnen zorgen.
Het voer wordt door middel van een verticaal geplaatste waaier en door een brede uitmond in de vijver geworpen,
mede hierdoor wordt het voer verspreid over het wateroppervlak, zo wordt het voer niet op één centrale plek losgelaten.
Deze manier van voer geven heeft de voorkeur zodat de Koi minder tegen elkaar botsen en daardoor schade aan de vis wordt verminderd tijdens het voederen.

Groet, Bjorn en Stephan
#6
Dashboard en Mijn Devices

Na aanmelden van de controller heeft deze tot 24 uur nodig om een goede gemiddelde watertemperatuur te berekenen.
Doordat de controller de hele dag door de watertemperatuur meet en opslaat komt daar een gemiddelde watertemperatuur uit voort. Deze watertemperatuur waarde wordt gebruikt om de Feeder de komende dag de juiste hoeveelheid voer te laten geven wat ingesteld is in het voederschema. Deze gemiddelde watertemperatuur is dan te zien op het dashboard in de systeem info balk en wordt in een grafiek weergegeven die tot een jaar terug te zien is. De gemiddelde watertemperatuur waarde die op de systeem info balk weergegeven wordt is altijd van een dag terug.
Op de systeem info balk zijn ook andere gegevens af te lezen o.a. Totaal aantal vis in de vijver, Totaal visgewicht in de vijver, Feedingmode, Werpsnelheid.

Onder tab 'Mijn Devices' kan men eenvoudig extra controllers toevoegen en instellingen van de controller aanpassen. Instellingen zoals Feedingmode, Werpsnelheid, Tijdzone zijn hier in te stellen.
Ook een afbeelding voor op het dashboard van bijvoorbeeld de vijver kan men hier toevoegen.
Groet, Bjorn en Stephan
#7
Installeren van Feeder en Controller

Nadat iedereen van het testteam de Feeder met controller per post ontvangen had zijn ze begonnen met het plaatsen van de Feeder en controller. De Feeders kregen een plek aan de vijver en de controllers in het algemeen in de filterruimte. Enkele hadden al een UTP kabel aangelegd, eventueel met een internet verdeler (Netwerk Switch) ertussen, andere kozen voor een oplossing met power adapter (internet via stroomnet). De controller heeft een UTP kabel nodig om verbinding met het internet te maken. Op dit moment hebben wij ervoor gekozen om geen WiFi in de controller in te bouwen, dit vanwege de hoge kosten en problemen die dit met zich meebrengt.

Wat ook naar voren kwam als belangrijk punt, is dat bij het aansluiten van de controller op het modem ervoor gezorgd wordt dat het modem van uw provider automatisch een IP adres toekent aan de controller. DHCP moet dan in het modem van uw provider aan staan, over het algemeen staat dit standaard in het modem aan.

Eenmaal alles geplaatst en aangesloten en de controller is aangemeld in het E-Pond wordt de verbinding status van de controller weergegeven door een rood of groen icoontje. Groen icoontje, dan is de verbinding met internet goed.
Groet, Bjorn en Stephan
#8
Beste allemaal,
Zoals jullie misschien al gezien hebben op de film die Theo de Vliegh gemaakt heeft van het E-Pond Koi Feeding System, is het testen van start gegaan.
Op de Whatsapp groep van het testteam zijn al vele vragen en opmerkingen gekomen.
We gaan zoveel mogelijk info proberen te delen met jullie van wat er al zich heeft voorgedaan tijdens en net na de installatie van het systeem.
Het is dan de bedoeling dat we hier op het forum verder gaan. Zo is dan te lezen welke eventuele problemen zich voordoen en hoe deze opgelost worden.
Ook vragen over hoe het systeem in te stellen is kan men dan hier lezen.
Aan de hand van scherm afbeeldingen die wij en het testteam maken hopen we dan dat jullie een goede indruk krijgen van hoe het systeem eruit ziet en hoe het systeem werkt.
Graag hadden we dat ook op het KoiEvent gedaan maar helaas kan dat dit jaar niet doorgaan.
We hopen op deze manier dat dit een positieve bijdrage geeft op een mooi resultaat van dit project.
Groet, Bjorn en Stephan
#9
Hallo Bas,
De handleiding zullen we erbij doen voor degene die vorig jaar mei niet erbij konden zijn en voor de mensen die nieuw bij het testteam gekomen zijn. Om de voedingskabel van de Feeder met de controller te verbinden wordt er apart een gebruiksaanwijzing bijgevoegd waarop te zien is hoe deze kabel aangesloten dient te worden. Dit is alleen bij de test apparaten, voor later is de bedoeling om hiervoor een stekker te voorzien die in de controller ingeplugd kan worden.
#10
Eindelijk is het zover wij zijn zeer verheugt om te melden dat de test systemen bij de mensen van het testteam geplaatst kan worden. We hadden graag gewild dat de testen vorig jaar plaats vonden maar helaas is dat niet gelukt, er waren nog te veel problemen. Ondertussen hebben we veel problemen opgelost en werkt het systeem nu goed. Ook zijn er vele aanpassingen gedaan om uitgebreider data te kunnen laten zien van o.a. foto's van Koi, ontwikkeling van de Koi in een grafiek, watertemperatuur log in een grafiek, voor meerdere punten die we toegevoegd hebben zie eerdere berichten.
Het systeem is zeer uitgebreid en zal met de tijd steeds uitgebreider worden met de bedoeling dat het voor ons als Koihobbyisten inzichtelijk wordt hoe wij onze Koi(vijver) onderhouden.
Het was de bedoeling om bij de mensen van het testteam langs te gaan maar gezien de huidige omstandigheden waar we nu met zijn allen mee te maken hebben is het beter om de Koi Feeder op te sturen en hulp bij het aanmelden van de controller op afstand te doen. Dit zal vrij eenvoudig zijn omdat het koppelen van de controller aan het eigen account vrij eenvoudig is.
Voor instellingen van het systeem is een handleiding op papier en op de website voorzien.
En natuurlijk kunnen ze ons altijd per e-mail, whatsapp of telefoon bereiken voor vragen.
Wij hopen om zoveel mogelijk feedback te krijgen met punten die we kunnen aanpassen zodat het systeem zo goed als mogelijk aansluit op de hobby Koivijver.
Gezien het enthousiasme en geduld van het testteam zal dit geen probleem zijn.
Allen veel succes met het uittesten van het systeem.

Met vriendelijke groet, Bjorn en Stephan
#11
Beste allemaal,
Ondertussen zijn we verder gegaan met het optimaliseren van het systeem.
Op de valreep voordat we het systeem gaan plaatsen nog enkele onderdelen verbeterd en uitgebreid. Deze staan nu nog in een testomgeving en als alles goed werkt zullen ze doorgezet worden naar de controller en/of website.

Punten die uitgevoerd worden:
- De watertemperatuur grafiek die de gemiddelde watertemperatuur weergeeft uitgebreid. Nu kan men door middel van de muisaanwijzer over de grafiek te bewegen de watertemperatuur per dag tot een jaar terug bekijken. Bij elk meetpunt verschijnt er een pop-up met datum en de watertemperatuur.
- Ter controle of de controller online is wordt dit door middel van een groen icoontje zichtbaar.
- Op verzoek van de testers van het KoiCave testteam zijn de voedermomenten verder uitgebreid naar 24 voedermomenten per dag. Deze uitbreiding kan geactiveerd worden per device in het Device management doormiddel van een check box 'Advanced Feeding mode' aan te zetten. Bij basis gebruik zijn de voedermomenten 1 tot 12, en bij de Advanced Feeding mode komen er extra voedermomenten tot 24 erbij in stappen van 2, dus 14, 16, 18 ect.
- Visvoer Manager wordt aan het systeem toegevoegd. Hier kan men per voersoort (wintervoer, basisvoer en zomervoer) het soortelijk gewicht van dit voer ingeven, omdat merk en voersoort verschillen hebben in soortelijk gewicht wat invloed heeft op geven van de juiste hoeveelheid voer.
Door in het Voederschema bij de watertemperatuur het juiste voersoort te selecteren rekent het systeem aan de hand van het soortelijk gewicht de juiste hoeveelheid voer uit.
Dit onderdeel draagt bij aan het verbeteren om de voederautomaat exacter de ingestelde hoeveelheid voer per voersoort te laten geven.
- Enkele diverse kleine aanpassingen.

Wij zijn aanwezig met een stand op het Koi Event 2020 te Appeltern waar we het systeem werkend zullen laten zien.

Groet Stephan en Bjorn
#12
Hallo Leon77,
Goed om te horen dat je het interessant vindt.
Het voer wordt afgewogen door middel van een draaischijf met uitsparingen erin die gevuld worden met korrels. Een waaier zorgt er dan voor dat de korrels in de vijver geworpen (verspreid) worden.
Het systeem kunnen koppelen aan een ander systeem is nu nog niet aan de orde. Voor de toekomst hebben we ook over een waterwaarde meet systeem nagedacht als uitbreiding van het systeem.
Wat voor ons nu belangrijk is dat het systeem zoals deze nu is goed getest gaat worden, mochten er verbeterpunten aan het licht komen dan kunnen we deze gaan aanpassen om zo een goed basis systeem neer te zetten.
Voor later hebben we nog meerdere onderdelen op papier staan om in de software toe te kunnen passen, o.a. een voermanagement waar dan soort voer en hoeveelheid van dat voer (eventueel gemixt) zichtbaar wordt in een Koivoer verbruiksgrafiek.
De voederautomaten die getest gaan worden zijn prototypes, de afmetingen hiervan zijn 250 x 250 x 600 mm. Deze afmetingen kunnen nog wijzigen.

Groet, Stephan
#13
Beste Leon77,

Het klop dat je na het registreren (account aanmaken) nog niet op het Dashboard kan komen.
Deze is alleen toegankelijk na het aanmelden van een device (controller). Daar we met het systeem nog in een test fase zitten die door het KoiCave testteam uitgebreid getest gaat worden is voor nu alleen het E-Pond verhaal en na het aanmaken van een account de voorlopige handleiding te zien. Door in de menubalk op de knop E-Pond te gaan staan verschijnt er een uitklap menu waar je een keuze kan maken naar het verhaal of de handleiding.

Groet, Stephan
#14
Beste allemaal,

Hierbij een update van het Koi Feeding System.
Afgelopen maanden zijn we flink aan het werk geweest om het systeem uitgebreid te testen.
Telkens kwamen er problemen aan het licht die opgelost moesten worden.
Daardoor liep alles vertraging op om dit jaar het KoiCave testteam het systeem te kunnen laten testen op hun vijvers.
Nu zijn we zover dat we het Koi Feeding system getest kan worden door het KoiCave testteam, alleen het voeder seizoen voor de buitenvijvers is voor nu voorbij.
Tegen het nieuwe seizoen zullen alle testers voorzien zijn van het Koi Feeding Systeem zodat als de watertemperatuur weer gaat stijgen gelijk gestart kan worden met het Koi Feeding System.

Onderstaande aanpassingen zijn gedaan om diverse problemen op te lossen en het systeem verder uit te breiden (verbeteren).
-Er is een nieuw type Single board computer in de controllers geplaatst die voor stabielere communicatie zorgt.
-De programmeur heeft de bestanden voor de controller grondig aangepast om diverse bugs eruit te krijgen.
-De website draait nu onder https i.p.v. http, dit zorgt voor een veilige uitwisseling van gegevens.
-Voederschema wordt per device in de database opgeslagen zodat deze niet meer naar default instelling gaat bij aanpassingen in de device settings.
-Voedermomenten per dag zijn uitgebreid van 6 naar 12.
-Watertemperatuur trend van een jaar is nu op het dashboard te zien in een grafiek (zijn we nog mee bezig om te verbeteren).
-Zichtbaar op het dashboard is nu in welke Feeding mode het systeem draait.
-Op het dashboard is nu ook zichtbaar met welke gemiddelde watertemperatuur het systeem gaat voederen.
-Feeding mode Off is toegevoegd om de Feeder (tijdelijk) niet te laten voederen.
-Voedertijd selecteren die eerder is dan voorgaande voedertijd is niet meer mogelijk waardoor de instellingen van de voedertijden beter elkaar opvolgen.
-Benamingen bodyshape aangepast om het beoordelen en selecteren van de body te vergemakkelijken en een bodyshape benaming er extra erbij gemaakt voor nauwkeuriger het gewicht van de vis te kunnen berekenen.
-Gewicht en lengte diagram is te zien bij het algemene vis overzicht.
-Bij het algemene vis overzicht kan men in de historie van de vis ook foto's van de vis op datum terug te zien (zien hoe de vis zich ontwikkeld heeft).
-Diverse aanpassingen achter de website zijn gedaan die o.a. voor een betere werking van het programma zorgen en het systeem voor te bereiden om deze later verder te kunnen uitbreiden.

Met vriendelijke groet, Bjorn en Stephan
#15
Quote from: doqu on June 14, 2019, 10:00:20 AM
Zo afgelopen weekend even lopen graven voor m'n LAN kabel, ook weer klaar 8). Schoonvader niet heel blij dat een deel van de bestrating er weer uit moest :-\.

Online systeem ziet er ook netjes uit, paar dingen waar ik tegen aan ben "gelopen".
1. Bij het registeren kreeg ik een foutmelding op MAC-adres. Vervolgens doorgegaan zonder MAC-adres en deze later bij devices toegevoegd, daar werd hij wel geaccepteerd.
2. Ik zou onder het E-POND menu eventueel ook een knop maken om naar de overzichtspagina te gaan. Als je er overheen gaat krijg je een uitklapbaar menu en mensen verwachten daar waarschijnlijk ook een knop.
3. Onder de knop "mijn account" zou ik eveneens een knop plaatsen om naar de overzichtspagina te gaan, want als gebruiker verwacht je daar een knop om naar het systeem te gaan.

Beste Dominique,

Bedankt voor je feedback.
Onderstaand de antwoorden op hetgeen waar je tegen aan bent gelopen.

Punt 1. Doordat er nu op 2 manieren een device aangemeld kan worden lopen een aantal zaken niet synchroon waardoor de kans bestaat dat er fouten ontstaan. Dit hadden we ondertussen al opgemerkt en contact gehad met de programmeur. Het is nog even uitzoeken wat hieraan verbeterd kan worden. Wordt vervolgd.

Punt 2. Onder het E-POND menu is een knop bijgemaakt "E-POND•Dashboard" als men daar op klikt komt men op het Dashboard van het E-POND. Deze aanpassing maakt het beter/duidelijker om naar het E-POND te gaan.

Punt 3. Onder knop "mijn account" bedoel je daarmee het uitklap menu wat verschijnt als je op het poppetje rechts boven gaat staan, en daar dan een knop E-POND•Dashboard tussen voegen?

Groet, Stephan