KoiCave forum

Koi gerelateerde zaken => Waterkwaliteit => Topic started by: Theokoi1962 on March 18, 2019, 15:16:26 PM

Title: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Theokoi1962 on March 18, 2019, 15:16:26 PM
ORP meten
ORP meet je met een ORP meter (duh...)
Wat wordt er nu eigenlijk gemeten?
De techniek is dat de ORP meter millivolts (mV) meet, waarbij ze deze in het kader van de pH meting vertaalt de concentratie aan H⁺ ionen, terwijl deze in het kader van de ORP meting, deze omzet naar de verhouding tussen oxiderend potentieel vs. reducerend potentieel.
De ORP meter wordt dan ook uitsluitend gekalibreerd op pH (4.01 en 7.01)

Simpel gezegd zijn er chemisch gezien 'gevers'en 'nemers'.
'Gevers' zullen elektronen aan datgene dat deze elektronen nodig heeft/aantrekt.
'Nemers' zijn de stoffen die elektronen nodig hebben en deze afnemen.
Het mag duidelijk zijn; de één kan niet zonder de ander.
Elektronen zwemmen niet zomaar rond in het water.
Ieder elektron dat door een molecuul, atoom, of ion wordt afgestaan, wordt opgenomen door een soort die het elektron pakt en gebruikt.
Het proces van elektronen afgeven noemen we oxidatie
Het proces van elektronen opnemen noemen we reductie
De belangrijkste 'nemer' in onze vijver is zonder twijfel ZUURSTOF (O2). Zuurstof neemt elektronen waar het kan – meestal 2, vandaar O2.
Simpel gesteld meet een ORP meter middels mV de elektronen activiteit in het water en bepaalt vervolgens of het vijverwater vooral oxiderend is, dan wel reducerend.
Aangezien dit stuk al complex genoeg is, gaan we aan reductie geen nadere uitleg geven, omdat dit eigenlijk in onze vijvers niet voorkomt (mogen wij toch hopen).
Reductie zou namelijk een negatieve (dus echt - )uitslag hebben. Die komen we in onze vijvers niet tegen.
Het mooie is dat de uitslag van de ORP meting dermate nauwkeurig is, dat we kunnen bepalen hoe hoog het oxiderend potentieel van het vijverwater is en wat dat voor onze vijver betekent.

Draadalg
Vaak zie je op fora de vraag voorbij komen 'Ik heb draadalg; wat doe ik eraan; Help!!!'. Er wordt dan meestal geadviseerd om te oogsten en vooral veel te verversen, omdat je hiermee de voedingstoffen voor de algen wegneemt. Dat klopt dus helemaal, want dat is precies wat er gebeurt. Je verhoogt de ORP waarde door voedingsstoffen te verwijderen en te vervangen door water zonder voedingsstoffen (lees: zonder organisch afval - DOC). Je weet alleen nooit of het voldoende is. Meestal niet eerlijk gezegd, omdat de juiste ORP waarde (mate van zuiverheid van het vijverwater) in veel van onze vijvers niet gehaald kan worden – ook niet met verversen.
Noot: deze tekst over draadalg ben ik letterlijk in diverse publicaties tegengekomen. Meestal werd gesproken over een ORP van boven de 250 teneinde het draadalg probleem op te lossen.

ORP – de uitslagen – de interpretatie
Onderstaande tabel ben ik en meerdere publicaties tegengekomen. Er zit wel wat ruimte tussen de gemeten ORP waarden en de juiste interpretatie, maar gemiddeld genomen komen de tabellen wel overeen met elkaar.
Uitslag meting-Beschrijving toestand vijver
< 120   Vijverwater is zwaar vervuild Gezondheid vissen is in gevaar.. Het filtersysteem, verversing en beluchting kunnen de toename van de organische vervuiling niet bijbenen. De kans op parasitaire, dan wel bacteriële besmetting is hoog. Indien dit gebeurt is er onvoldoende oxidatie om dergelijke besmettingen te pareren.
120 - 200   Vijverwater is vervuild en er is verhoogde kans op parasieten en bacteriën. Ook hier zijn verversingen, filter en beluchting onvoldoende om aan de benodigde oxidatie niveaus te komen.
200 - 250   De gezondheid van de vissen is normaliter OK en niet direct in gevaar. De waterkwaliteit is nog niet optimaal, maar gemiddeld genomen kan je al over een prima waterkwaliteit spreken. Echter wil je af van draadalgen, dan zal de kwaliteit nog een tandje hoger moeten zijn, omdat draadalg prima kan gedijen in deze waterkwaliteit, met alle gevolgen van dien, zoals pH schommelingen die je eigenlijk niet zou willen.
250 - 350   Bij dergelijke waarden is de waterkwaliteit echt 'major league'. Dergelijke kwaliteit kan alleen bereikt worden met uitstekend (buitengewoon) watermanagement. De kans op parasitaire en bacteriële besmettingen is vrijwel uitgesloten. Zeker bij waarden vanaf 300. Als het vijverwater +300 is, dan ben je verlost van alle bekende koi-ellende.
350 - 475   Duidt op gebruik van KP (kaliumpermanganaat) of Ozon. Dergelijke doses van KP (tussen 2 en 3,50 gram per kuub - mede afhankelijk van de pH) kunnen tussen 3 en 6 uur worden uitgevoerd zonder de koi te schaden
475 - 550   Duidt op gebruik van KP of Ozon; echter in (te) hoge doses. Gebruik van dergelijke hoeveelheden moet worden afgeraden, tenzij de hobbyist in controle is. Zeker niet langdurig
550 - 650   Eveneens KP – uiterst gevaarlijk – nooit langer dan 15 minuten, omdat de kieuwen van de vis onherroepelijk worden aangetast.
650 - 700   Ook KP – nooit aan beginnen – bacteriën worden binnen seconden gedood – alle leven in vijver en filter zal binnen 15 minuten zijn gedood; incl. je geliefde koi
Opmerkingen over de tabel:
-   ORP komt uit Engelssprekende landen waar de koi hobby wordt beoefend. Met name Engelsen gebruiken liever geen KP als middel ter verbetering van de waterkwaliteit. Net als wij Nederlanders zien Britten het gebruik van KP als symptoombestrijding. Voor goede waterwaarden pakken we de bron aan. Amerikanen daarentegen hebben absoluut geen scrupules met KP. Zij gebruiken dit net zo gemakkelijk als wij bijvoorbeeld Malamix17 in onze vijvers gooien. Het doel heiligt de middelen.
-   Ik heb de 4 KP voorbeelden in de tabel (metingen boven 400 mV) speciaal laten staan om het gevaar van een KP behandeling te duiden. Mensen die niet goed in staat zijn om precies af te wegen, dan wel de inhoud en toestand van de vijver goed kunnen inschatten hebben KP zomaar overgedoseerd. De gevolgen hiervan kunnen desastreus zijn.

KP in relatie tot ORP
In de tabel komen we een viertal ORP waarden tegen die toch eigenlijk vooral met KP kunnen worden bereikt (of met Ozon)
Wellicht dat mensen nu denken. KP? Huh? We hadden het toch over gezond water met een hoog oxiderend vermogen?
KP (kort voor Kaliumpermanganaat) kennen we in de Nederlandse vijverwereld vooral als medicijn tegen Trichodina of Costia. En Trichodina wordt wel een vuilwaterparasiet genoemd – waarmee de cirkel weer rond is. En dan blijkt dus ook gewoon dat KP helemaal geen medicijn is.
KP is een middel om je vijverwater gedurende een korte periode (tot 6 uur) in een staat van 'hoog oxiderend vermogen' te krijgen en daarmee de aanwezige DOC te oxideren. KP is daarin niet kieskeurig. Zodra het oxiderend vermogen zeg eens boven de 400 komt, begint het wild om zich heen te slaan en keihard te oxideren (wat koi hobbyisten ook wel verbranden noemen), waarbij ook de filterbacteriën, de slijmhuid van de koi, maar zeker ook de foute heterotrofe bacteriën (die immers gedijen op organische voedingsstoffen) eraan gaan en daarmee dus ook de eencellige parasieten zoals Trichodina of Costia.
Grappig hè hoe een medicijn tegen Costia/Trichodina ineens niets anders blijkt te zijn dan een kortstondige waterbehandeling, die in feite zorgt voor een snelle opruiming van alle organische zooi in het vijverwater, je filter en daarmee de voedingsbodem voor bacteriën en parasieten.
Op bijgevoegde foto's is qua ORP mooi te zien wat er gebeurt tijdens de KP behandeling en onmiddellijk nadat de behandeling is onderbroken (dat is dus echt binnen luttele seconden na toediening van natriumthiosulfaat, waterstofperoxide of een andere proces-stopper).

Dit was publicatie 2; ik vermoed weer genoeg stof tot nadenken en voer voor discussie.
Volgende week deel 3 met daarin wat je allemaal kan doen om een hoge ORP waarde in je vijver te bewerkstelligen.
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Bas42 on March 18, 2019, 17:34:07 PM
Mooi artikel Theo  :y:. Eén vraag; is waterstofperoxide ook daadwerkelijk een processtopper of alleen ontkleuring. Ik dacht dat met name natriumthiosulfaat het process direct stopt ....
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: J@@p on March 18, 2019, 17:51:33 PM
Goed artikel Theo.
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Albert-jan on March 18, 2019, 18:33:12 PM
Hoe goed zijn goedkopere orp meters vergeleken met duurdere merken? Zie wel flink wat variatie in de prijzen.
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Theokoi1962 on March 18, 2019, 18:36:35 PM
Quote from: Bas42 on March 18, 2019, 17:34:07 PM
Mooi artikel Theo  :y:. Eén vraag; is waterstofperoxide ook daadwerkelijk een processtopper of alleen ontkleuring. Ik dacht dat met name natriumthiosulfaat het process direct stopt ....
Stopt het proces. Dat zie je onmiddellijk op je ORP meter
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: WouterC on March 18, 2019, 18:39:16 PM
Heel duidelijk verhaal en voor mij als leek in dit onderwerp goed te begrijpen. Interessant om eens te meten. Ik zie apparaatjes voor 2 tientjes, zijn deze bruikbaar om dit te meten?
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Pat on March 18, 2019, 19:56:06 PM
Voor de mensen die een degelijk vertrouwbaar en betaalbaar apparaat zoeken zie bijlage.
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Pat on March 18, 2019, 19:57:11 PM
Netjes uitgelegd Theo  :y:
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Theokoi1962 on March 18, 2019, 20:34:48 PM
Thanks Pat :y:
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Ron on March 18, 2019, 20:51:37 PM
Zeker een interessant stukje tekst Theo !  :y:
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Bram 3.0 on March 19, 2019, 12:07:29 PM
Vraag voor Pat, hang je de censoren direct in de vijver,of neem je 2 ruime bekers vijverwater?
De meter die jij voorstel moet op netvoeding en is niet handheld.
En.Theo  :y:
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Pat on March 19, 2019, 13:19:00 PM
Ik hang mijn Orp en ph Probe in de Collectorbuis v/d Airlift en maak het regelmatig schoon voor duidelijke metingen.
Idd dit apparaat is op netvoeding, heb een Orp meter op batterij gehad(extra nameten) maar vind dit zelf niets om te gebruiken.
Een Orp meter heeft enige tijd nodig om te stabiliseren  dus daarom een meter met continu stroom.

Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Madinees on March 19, 2019, 19:02:00 PM
Duidelijk artikel. Ik meet echter meet een TDS meter, die meet ook de vervuiling (totaal opgeloste stoffen).
Is dan toch eigenlijk hetzelfde wat je er mee bereikt of niet?

Ik heb wel eens gelezen dat ORP vooral ook voor zwembaden is (chloorgehalte meten).
Hier staat een aardig artikel over TDS: ***

Wat is het nu het voordeel en het nadeel van allebei?
Waarom zou je ze allebei willen weten?

Edit Noodle: link naar koidealer verwijderd.
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Theokoi1962 on March 19, 2019, 20:39:21 PM
Er zitten geen voor- of nadelen aan TDS of ORP. Beide zijn zinvolle waarden om te meten.  Echter...om de staat van de vijver te bepalen in de zin van organische vervuiling is TDS vooral indicatief, immers je meet het totaal aan opgeloste stoffen in ppm, waar je KH en GH een groot deel van uitmaken. Het restant zou dan de organische vervuiling aangeven. En inderdaad; als er een enorme vervuiling blijkt te zijn dan zal de ORP ook niet bijzonder zijn. ORP is toch wel een stuk nauwkeuriger en de uitkomsten van de metingen geven onmiddellijk aan wat de staat van je vijver is. Daarbij geeft ORP ook de oxiderende staat van de vijver aan,. Met andere woorden de mate waarin onze vijver in staat is om met de organische vervuiling te dealen. Ik meet ook TDS, maar voor mij vooral om de hardheid van mijn water te meten  (ls nu 90 en moet straks naar 60; met name door verdere KH verlaging en nog een restantje GH)en een quickcheck te doen t.o.v. KH en GH. Maar nogmaals beide zijn uiterst bruikbaar.
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Bram 3.0 on March 20, 2019, 07:12:55 AM
Hallo Theo, hoe meet jij de orp,vaste opstelling(Pat),of gebruik jij handheld?
Als het verhaal van Pat klopt dat de meter zich moet stabiliseren, dan is handheld meten minder accuraat.
Misschien moet ik meer geduld hebben en wachten op je deel drie.Orp metingen in de praktijk‼️
So far,so good,bedankt
Gr Bram 3.0
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Pat on March 20, 2019, 07:41:26 AM
Wat Theo schrijft klopt.
Met Tds zit je met het probleem van Gh en Kh die nooit stabiel zijn dus je zal nooit nauwkeurig kunnen meten wat je vervuiling is.
Heb een handmeter gehad van Orp enkel die heb ik met een touwtje in de ontluchting v/d airlift gehangen zodat die zich kan stabiliseren.
Wel als je een Orp meter aanschaft zal je de probe moeten testen met een Mv solution moet ijken(140 meen ik) bijstellen lukt niet maar wel kun je zien wat die eventueel afwijkt.
Stel de meter geeft 135 aan in de solution tel je er 5 bij als je de vijverwater test, is die 145 tel je er 5 af.
Hoop dat de meesten het nog snappen.

Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Bas42 on March 20, 2019, 07:51:22 AM
Betreft zo'n afwijking een absolute of relatieve afwijking Pat? Maw moet ik het verschil op- of aftrekken of moet ik hem procentueel corrigeren. Als ik jou goed begrijp is de eventuele afwijking van een meter zowel bij hoge als lage metingen even groot?
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Pat on March 20, 2019, 08:21:45 AM
Een Orp kan je niet corrigeren zoals bij een ph meter.
Dus als je een ijkvloeistof heb voor de Orp die van mijn is toevallig 140 Mv dan kijk je wat die op je meter aangeeft +- 15 minuten wachten.
Deze verschil of het nu 1-2-3-4-5 of 10 is moet je die verschil bijtellen of erbij op tellen.
Een ph meter kan je wel ijken, zo ook een Tds meter.
Dus nogmaals na 15 minuten in de solition gezetten te hebben en je meter geeft 120 aan dan tel je er 20 bij op.
Voorbeeld je hangt hem in de vijver en geeft een Orp waarde(Mv) 156 daar tel je er dan 20 bij op dus heb je 176 Mv.

Stelt allemaal in prncipe niets voor .



Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Madinees on March 20, 2019, 08:48:47 AM
Quote from: Pat on March 20, 2019, 07:41:26 AM
Wat Theo schrijft klopt.
Met Tds zit je met het probleem van Gh en Kh die nooit stabiel zijn dus je zal nooit nauwkeurig kunnen meten wat je vervuiling is.
Heb een handmeter gehad van Orp enkel die heb ik met een touwtje in de ontluchting v/d airlift gehangen zodat die zich kan stabiliseren.
Wel als je een Orp meter aanschaft zal je de probe moeten testen met een Mv solution moet ijken(140 meen ik) bijstellen lukt niet maar wel kun je zien wat die eventueel afwijkt.
Stel de meter geeft 135 aan in de solution tel je er 5 bij als je de vijverwater test, is die 145 tel je er 5 af.
Hoop dat de meesten het nog snappen.

Ik zit net te denken, opgeloste mineralen hebben dan toch ook invloed op de ORP waarde van het water? Dus dan zit daar toch ook de KH/GH in verwerkt?
Ander interessant iets is dat heel de wereld het tegenwoordig over antioxidanten heeft (= gezond?), dat wil zeggen dat in sommige gevallen een negatieve ORP waarde gezond zou zijn?

Of zit ik er nu helemaal naast? ;-)
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Theokoi1962 on March 20, 2019, 10:35:00 AM
ORP meet het niveau van reductie en oxidatie. Mineralen, GH, KH hebben daar niets mee te maken. Een negatieve ORP is slecht. Al je vissen gaan dood
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Madinees on March 20, 2019, 15:17:04 PM
Quote from: Theokoi1962 on March 20, 2019, 10:35:00 AM
ORP meet het niveau van reductie en oxidatie. Mineralen, GH, KH hebben daar niets mee te maken. Een negatieve ORP is slecht. Al je vissen gaan dood

Das duidelijk ;-)
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Bram 3.0 on March 22, 2019, 08:48:39 AM
Vraag aan Pat: Als een voerbeurt al een verschuiving in de Orp waarde aangeef,dan moet je toch de vervuiling van verschillende voersoorten kunnen meten?
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Ronald on March 22, 2019, 18:08:13 PM
Tijd voor deel 3?  ;)
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Theokoi1962 on March 22, 2019, 18:12:02 PM
Maandag :P
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Wim on April 13, 2019, 10:41:31 AM
Ik heb hier een EC meter. Die meet het geleidbaar vermogen van vloeistoffen. En op de site van Lenntech staat een omrekentabel. Mijn meter geeft een waarde in Micro siemens/cm.
Ik meet ongeveer 273 Ms/cm. En volgens de tabel is dat TDS 175.
Moet ik daar ook nog de kh en gh vanaf halen. Of is dat met het omrekenen al gebeurt dan?
Of kan ik toch ook beter een ORP meter aanschaffen? :D
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Theokoi1962 on April 13, 2019, 11:00:04 AM
Beter met ORP 8)
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Madinees on April 13, 2019, 11:33:25 AM
Quote from: Wim on April 13, 2019, 10:41:31 AM
Ik heb hier een EC meter. Die meet het geleidbaar vermogen van vloeistoffen. En op de site van Lenntech staat een omrekentabel. Mijn meter geeft een waarde in Micro siemens/cm.
Ik meet ongeveer 273 Ms/cm. En volgens de tabel is dat TDS 175.
Moet ik daar ook nog de kh en gh vanaf halen. Of is dat met het omrekenen al gebeurt dan?
Of kan ik toch ook beter een ORP meter aanschaffen? :D

Ik vind bij TDS het ook lastig om KH en GH er af te halen. Hoe groot zijn die bij jou? Ik meet een ongeveer evenhoge TDS maar als ik het eraf haal kom ik negatief uit. Ergens klopt het dus niet.
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Pat on April 13, 2019, 12:11:00 PM
Quote from: Madinees on April 13, 2019, 11:33:25 AM
Quote from: Wim on April 13, 2019, 10:41:31 AM
Ik heb hier een EC meter. Die meet het geleidbaar vermogen van vloeistoffen. En op de site van Lenntech staat een omrekentabel. Mijn meter geeft een waarde in Micro siemens/cm.
Ik meet ongeveer 273 Ms/cm. En volgens de tabel is dat TDS 175.
Moet ik daar ook nog de kh en gh vanaf halen. Of is dat met het omrekenen al gebeurt dan?
Of kan ik toch ook beter een ORP meter aanschaffen? :D

Ik vind bij TDS het ook lastig om KH en GH er af te halen. Hoe groot zijn die bij jou? Ik meet een ongeveer evenhoge TDS maar als ik het eraf haal kom ik negatief uit. Ergens klopt het dus niet.

Wat heb je gemeten de vijver of kraan water( kraanwater dan moet je meter geijkt worden)?
Als uit je kraan kh en gh van beide 10 is kom je 175 ppm uit. (1 Gh/kh is 17.5) alles erboven zijn andere stoffen.
Ik ben van menig dat een tds meter enkel waarde heeft om osmose water met kraanwater te verhogen tot een bepaalde ppm zoals bij discusvissen.
Voor een koivijver vind ik het minder want als je 1 kg gevoerd hebt is de vervuiling al hoger waardoor je niet meer nauwkeurig de meetwaarde hebt.
Mits je enkel de verhoging ziet oplopen van het Nitraat(daar gebruikte ik hem voor).
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Wim on April 14, 2019, 20:54:52 PM
Min kh is al jaren 5 en de gh zit meestal tussen 8 en 12.
Maar ik ga eens kijken voor een ORP meter.
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Madinees on April 14, 2019, 22:18:16 PM
Quote from: Wim on April 14, 2019, 20:54:52 PM
Min kh is al jaren 5 en de gh zit meestal tussen 8 en 12.
Maar ik ga eens kijken voor een ORP meter.

Ik doe mee, iemand een tip?
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: GinRin on May 27, 2019, 17:10:35 PM
Quote from: Pat on March 20, 2019, 07:41:26 AM
Met Tds zit je met het probleem van Gh en Kh die nooit stabiel zijn dus je zal nooit nauwkeurig kunnen meten wat je vervuiling is.

Je vijverwater zou een vrijwel identieke KH (en GH) moeten weergeven als het kraanwater. Wanneer je dus de TDS van je kraanwater aftrekt van de TDS van je vijverwater, heb je een hele goede indicatie van de mate van vervuiling. Moet je natuurlijk geen zout in je vijver gooien ;-)

Theo, mooi stuk. Zit er nog een wezenlijk verschil tussen een ORP meter en een RedOx meter of zijn dat synoniemen? Nadeel van RedOx vind ik is dat er geen rekening met de pH wordt gehouden, geldt neem ik aan ook voor ORP meter?

Joop
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: GinRin on May 27, 2019, 17:14:04 PM
Theo, laat maar, dit was het eerste topic dat ik las over ORP, in een eerder stuk geef je al aan dat dit inderdaad de Redox waarde betreft.

Joop
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Theokoi1962 on May 27, 2019, 17:37:02 PM
 :y:
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Madinees on April 18, 2021, 23:23:54 PM
Toch wel een heel interessant topic. Jammer dat het zo stil is (op heel het forum eigenlijk wel). Zelf ben ik me ook erg aan het verdiepen in waterkwaliteit echter mijn Hanna PH/ORP meter helpt niet echt. Twijfel aan de correctheid. Mijn ORP waarde is erg laag, ca. 170. Aan de andere kant is mijn PH weer hoog 8,5 waardoor de redoxwaarde nog wel redelijk is (29-30). Uiteindelijk gaat het daarom begrijp ik?

Wat ik nergens kan vinden: is er een relatie tussen ORP en PH? Dus als je PH stijgt daalt dan ook de ORP waarde?
Of is daar geen relatie?

Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: J@@p on April 19, 2021, 08:33:18 AM
Quote from: Madinees on April 18, 2021, 23:23:54 PM
Toch wel een heel interessant topic. Jammer dat het zo stil is (op heel het forum eigenlijk wel). Zelf ben ik me ook erg aan het verdiepen in waterkwaliteit echter mijn Hanna PH/ORP meter helpt niet echt. Twijfel aan de correctheid. Mijn ORP waarde is erg laag, ca. 170. Aan de andere kant is mijn PH weer hoog 8,5 waardoor de redoxwaarde nog wel redelijk is (29-30). Uiteindelijk gaat het daarom begrijp ik?

Wat ik nergens kan vinden: is er een relatie tussen ORP en PH? Dus als je PH stijgt daalt dan ook de ORP waarde?
Of is daar geen relatie?

Hoi Madinees, als je twijfelt aan de meter dan kun je hem natuurlijk controleren met een ijkvloeistof. Ik zou niet willen twijfelen aan mijn meter, je meet tenslotte niet voor niets.
Ik laat mijn meter altijd wat langer in het water zitten. Doe dan de andere metingen en als laatste lees ik de waarden pH, ORP en temperatuur af.

Groeten,

Jaap.
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: abroeders on April 19, 2021, 18:09:14 PM
Hoi Madinees,

Heb je je ORP sensor al een een uurtje of twee in het vijverwater gelaten? Ik merk bij mij dat het bij vijverwater langer duurt om een stabiele meting te krijgen dan met kalibratievloeistof. Steevast start het te laag en loopt langzaam op. Ook mijn handheld meter (zo'n goedkope 7-in-1 van aliexpress) heeft hetzelfde gedrag. Bij mij duurt het ongeveer 30 min als ik de sensor verwijderd heb (om schoon te maken) tot de waarde weer juist is. (Bij de KP behandeling was het weer wel snel)

Mijn sensor heb ik gekalibreerd met de Atlas Scientific 225mV solution en daarna getest met Hanna 470mV oplossing, was binnen 10 seconden spot-on en verloopt niet meer. Bij vijverwater is dit niet, weet ook niet waarom.  :-\
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Bas42 on April 19, 2021, 19:46:32 PM
Quote from: abroeders on April 19, 2021, 18:09:14 PM
Hoi Madinees,

Heb je je ORP sensor al een een uurtje of twee in het vijverwater gelaten? Ik merk bij mij dat het bij vijverwater langer duurt om een stabiele meting te krijgen dan met kalibratievloeistof. Steevast start het te laag en loopt langzaam op. Ook mijn handheld meter (zo'n goedkope 7-in-1 van aliexpress) heeft hetzelfde gedrag. Bij mij duurt het ongeveer 30 min als ik de sensor verwijderd heb (om schoon te maken) tot de waarde weer juist is. (Bij de KP behandeling was het weer wel snel)

Mijn sensor heb ik gekalibreerd met de Atlas Scientific 225mV solution en daarna getest met Hanna 470mV oplossing, was binnen 10 seconden spot-on en verloopt niet meer. Bij vijverwater is dit niet, weet ook niet waarom.  :-\
Ik heb dezelfde ervaring. In vijver- of leidingwater duurt het erg lang voor de meting stabiel wordt en met een kP-behandeling direct een goede meting. Idem kalibratievloeistof. Het lijkt te maken te hebben met lage en hoge metingen.
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Bram 3.0 on April 19, 2021, 20:35:28 PM
Ik heb een stukje polijst papier meegeleverd gekregen,waarmee ik de sensor tip (platina) oppoets voor gebruik.
Belangrijk is ook de juiste bewaarvloeistof,als je b.v. Kraanwater gebruikt sloop je je sensor.Dit heeft te maken met ionen overdracht.
Dus juiste bewaarvloeistof,en controlevloeistof(ik gebruik 468mv)Dit geldt hetzelfde voor de pH sensor.Ijken ph7 eerst,ph4 tweede,pH 10 laatst.(driepunts ijken)tussen de ijkpunten sensor spoelen met gedistilleerd water.bewaren in geschikte bewaarvloeistof (wordt meegeleverd).
Gr Bram 3.0
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: abroeders on April 19, 2021, 21:20:35 PM
Bewaaroplossing kun je heel gemakkelijk zelf maken. Het is een 3MOL KCL oplossing. 100 ml gedestileerd/demi/osmosewater met daarin 22 gram Kaliumchloride opgelost. Het komt niet op de gram nauwkeurig voor dit doel.
Scheelt heel wat euro's in vergelijking met een fles bewaarvloeistof en geschikt voor pH en ORP sensoren.

Kraanwater mag wel, maar is minder goed, gedestilleerd/osmose/demi water om deze sensoren op te slaan is desastreus. Alleen gebruiken om te spoelen als je wisselt tussen kalibratievloeistof.

Polijsten en zoutzuur heb ik ook geprobeerd. Vijverwater blijft langzamer reageren dan echte bufferoplossingen. (Misschien wel door de bufferende werking). Ik heb een consumer-grade probe gekocht. Als deze te snel versleten is (is nu een half jaar continue in gebruik, maar werkt nog prima) ga ik hem misschien vervangen door een lab-grade exemplaar, het prijsverschil is echter wel heel groot en de traagheid is voor een continue meting geen probleem, ik wil overtuigt zijn dat een dubbel zo dure sensor dan ook dubbel zo lang meegaat  ;).
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Madinees on April 19, 2021, 21:29:19 PM
Quote from: abroeders on April 19, 2021, 18:09:14 PM
Hoi Madinees,

Heb je je ORP sensor al een een uurtje of twee in het vijverwater gelaten? Ik merk bij mij dat het bij vijverwater langer duurt om een stabiele meting te krijgen dan met kalibratievloeistof. Steevast start het te laag en loopt langzaam op. Ook mijn handheld meter (zo'n goedkope 7-in-1 van aliexpress) heeft hetzelfde gedrag. Bij mij duurt het ongeveer 30 min als ik de sensor verwijderd heb (om schoon te maken) tot de waarde weer juist is. (Bij de KP behandeling was het weer wel snel)

Mijn sensor heb ik gekalibreerd met de Atlas Scientific 225mV solution en daarna getest met Hanna 470mV oplossing, was binnen 10 seconden spot-on en verloopt niet meer. Bij vijverwater is dit niet, weet ook niet waarom.  :-\

Dank beiden. Mijn Hanna kan ik niet calibreren, naja ik kan hem in de vloeistof doen en dan de afwijking aflezen. Bij mijn meter 30 punten! Dus ik tel de 30 punten maar op bij de waarde die ik meet. Volgens mij moet het ook zo. Kreeg nog wel de tip van Stefan van A&A om dit te doen bij de juiste temperatuur die op het zakje staat.

Ik dacht dat mijn water best goed was maar ik heb maar een ORP van 171. Als ik iedereen zijn verhalen lees is dat heel laag. Water bevat weinig vervuiling (denk ik) en flow is zeer hoog. Zuurstofgehalte is ook altijd boven de 90%. Wel is mijn PH 8,5 dus daardoor de Redoxwaarde nog iets van 29,7 wat dan weer goed is begrijp ik.

Mijn vragen:
- Zorgt een hogere PH voor een lagere ORP waarde? Is daar een relatie tussen?
- Is er een relatie tussen temperatuur en de ORP waarde?

Ik probeer deze materie wat beter te begrijpen :-)
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Bram 3.0 on April 20, 2021, 08:43:10 AM
En voordat je het doorheb ,heb je een heel laboratorium  nodig om je waterkwaliteit en samenstelling te monitoren.
Maar het is ook meer hobby!.Hoe beter je water,hoe blijer je vissen.
Gr Bram 3.0
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: J@@p on April 20, 2021, 16:57:30 PM
Quote from: Madinees on April 19, 2021, 21:29:19 PM
Quote from: abroeders on April 19, 2021, 18:09:14 PM
Hoi Madinees,

Heb je je ORP sensor al een een uurtje of twee in het vijverwater gelaten? Ik merk bij mij dat het bij vijverwater langer duurt om een stabiele meting te krijgen dan met kalibratievloeistof. Steevast start het te laag en loopt langzaam op. Ook mijn handheld meter (zo'n goedkope 7-in-1 van aliexpress) heeft hetzelfde gedrag. Bij mij duurt het ongeveer 30 min als ik de sensor verwijderd heb (om schoon te maken) tot de waarde weer juist is. (Bij de KP behandeling was het weer wel snel)

Mijn sensor heb ik gekalibreerd met de Atlas Scientific 225mV solution en daarna getest met Hanna 470mV oplossing, was binnen 10 seconden spot-on en verloopt niet meer. Bij vijverwater is dit niet, weet ook niet waarom.  :-\

Dank beiden. Mijn Hanna kan ik niet calibreren, naja ik kan hem in de vloeistof doen en dan de afwijking aflezen. Bij mijn meter 30 punten! Dus ik tel de 30 punten maar op bij de waarde die ik meet. Volgens mij moet het ook zo. Kreeg nog wel de tip van Stefan van A&A om dit te doen bij de juiste temperatuur die op het zakje staat.

Ik dacht dat mijn water best goed was maar ik heb maar een ORP van 171. Als ik iedereen zijn verhalen lees is dat heel laag. Water bevat weinig vervuiling (denk ik) en flow is zeer hoog. Zuurstofgehalte is ook altijd boven de 90%. Wel is mijn PH 8,5 dus daardoor de Redoxwaarde nog iets van 29,7 wat dan weer goed is begrijp ik.

Mijn vragen:
- Zorgt een hogere PH voor een lagere ORP waarde? Is daar een relatie tussen?
- Is er een relatie tussen temperatuur en de ORP waarde?

Ik probeer deze materie wat beter te begrijpen :-)
Ik heb net even naar mijn metingen ik kan geen verschil ontdekken tussen een hoge pH en ORP waarde. Evenmin een verschil bij verschillenden temperaturen. Maar dat zijn gegevens van de afgelopen jaren van mijn vijver. PH meestal 8,4, ORP ongeveer 220.

Groeten,

Jaap.
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: abroeders on April 20, 2021, 17:20:38 PM
Quote from: Bram 3.0 on April 20, 2021, 08:43:10 AM
En voordat je het doorheb ,heb je een heel laboratorium  nodig om je waterkwaliteit en samenstelling te monitoren.
Maar het is ook meer hobby!.Hoe beter je water,hoe blijer je vissen.
Gr Bram 3.0

Herkenbaar Bram, ik hou ervan  :D
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: abroeders on April 20, 2021, 18:21:59 PM
Quote from: Madinees on April 19, 2021, 21:29:19 PM

Mijn vragen:
- Zorgt een hogere PH voor een lagere ORP waarde? Is daar een relatie tussen?
- Is er een relatie tussen temperatuur en de ORP waarde?

Ik probeer deze materie wat beter te begrijpen :-)

Er zal zeker een relatie tussen pH en ORP zijn. Als er geen evenwicht is dan zal door de redox reactie zuurstof gebonden worden aan waterstof. Vrije waterstof verdwijnt en maakt de oplossing meer basisch/minder zuur.
Één zuurstof molecuul en 4 waterstofionen (die voor zuurheid van het water zorgen) plus 4 electronen vormen 2 moleculen water volgens deze redox reactie: O2 + 4H+ + 4e- ==> 2H2O

Ik durf vanuit de theorie niet te onderbouwen dat als de pH oploopt per definitie de potentiaalspanning (ORP) afneemt. Ik zie dat in mijn metingen niet gebeuren iniedersgeval. Wat ik wel zie en weet is dat de rH waarde (de waarde waaraan we wèl duidelijk de mate van redox kunnen aflezen) op de pH gecorrigeerd wordt. Hogere pH => hoger oxiderend vermogen bij gelijkblijvende ORP. Als ik bij mij kijk in de grafiekjes dan zie ik de rH een klein beetje mee variëren met de pH waarbij de ORP eigenlijk constant blijft.

Er is zeker een relatie tussen temperatuur en ORP in een vloeistof, maar de ORP waarde wordt niet gecompenseerd hierop. Calibratievloeistoffen zijn zover ik ze gezien heb allemaal bedoeld bij een temperatuur van 25 graden celsius. Bij sommige calibratievloeistoffen is er een tabel met afwijkende temperaturen en ORP waarden meegeleverd. Feit blijft dat ORP gewoon elektrische spanning is die gemeten wordt, elektrische spanning is niet temperatuursafhankelijk, maar een temperatuursverandering van de vloeistof kan wel een andere potentiaalspanning tot gevolg hebben. Ik hoop dat je begrijpt wat ik probeer te vertellen.

De rH waarde kan wel temperatuur gecompenseerd worden, meestal wordt het niet gedaan omdat de variatie niet bijzonder groot is. Ik houd de rH waarde wel en niet temperatuur gecompenseerd bij en bij 5 graden vijverwater was het verschil een waarde van ongeveer 0,7 rH, nu bij 11 graden is het verschil bijna 0,6 rH. Niet noemenswaardig, iets meer oxiderend vermogen bij lagere temperaturen dus.

Eigenlijk maakt die bronspanning totaal niet uit als je iets met de redox waarde wil doen, een pH electrode levert ook een bronspanning, die 0mV is bij pH 7 en die bij elke 1 'punt' pH afwijking, 45 mV op resp. afloopt (bij 25C). Dit wordt door een pH meter automatisch omgezet.

Bij redox rH kan dit niet standaard, omdat je minimaal ook de pH nodig hebt om dit te berekenen.
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Bram 3.0 on April 20, 2021, 19:19:21 PM
Gevraagd naar temp en orp waarde,kan ik melden dat de watertemperatuur.geen rol speel bij een orp meting
Pas als je de rh wil berekenen,speel de pH een rol.En daar komt ook de watertemperatuur in als een factor.
n.l.een zuivere pH meting is watertemperatuur gecorrigeerd.Als ik mijn pH meet moet ik ook mijn tempratuur sensor aansluiten
En dan spreek je van een tempratuur gecorrigeerde pH.
Gr Bram 3.0
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Madinees on April 20, 2021, 20:00:02 PM
Quote from: Bram 3.0 on April 20, 2021, 19:19:21 PM
Gevraagd naar temp en orp waarde,kan ik melden dat de watertemperatuur.geen rol speel bij een orp meting
Pas als je de rh wil berekenen,speel de pH een rol.En daar komt ook de watertemperatuur in als een factor.
n.l.een zuivere pH meting is watertemperatuur gecorrigeerd.Als ik mijn pH meet moet ik ook mijn tempratuur sensor aansluiten
En dan spreek je van een tempratuur gecorrigeerde pH.
Gr Bram 3.0

Ok dank! Mijn ORP is best laag als ik alle getallen hoor maar mijn PH vrij hoog. Daardoor is de RH waarde wel weer gewoon ergens in de 29 en dus goed.
Mijn Hanna pen heeft ook temperatuur correctie op PH las ik dus gaat goed. Nu ff doorsparen voor continue meting.
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: Madinees on April 20, 2021, 20:07:30 PM
Quote from: abroeders on April 20, 2021, 18:21:59 PM
Quote from: Madinees on April 19, 2021, 21:29:19 PM

Mijn vragen:
- Zorgt een hogere PH voor een lagere ORP waarde? Is daar een relatie tussen?
- Is er een relatie tussen temperatuur en de ORP waarde?

Ik probeer deze materie wat beter te begrijpen :-)

Er zal zeker een relatie tussen pH en ORP zijn. Als er geen evenwicht is dan zal door de redox reactie zuurstof gebonden worden aan waterstof. Vrije waterstof verdwijnt en maakt de oplossing meer basisch/minder zuur.
Één zuurstof molecuul en 4 waterstofionen (die voor zuurheid van het water zorgen) plus 4 electronen vormen 2 moleculen water volgens deze redox reactie: O2 + 4H+ + 4e- ==> 2H2O

Ik durf vanuit de theorie niet te onderbouwen dat als de pH oploopt per definitie de potentiaalspanning (ORP) afneemt. Ik zie dat in mijn metingen niet gebeuren iniedersgeval. Wat ik wel zie en weet is dat de rH waarde (de waarde waaraan we wèl duidelijk de mate van redox kunnen aflezen) op de pH gecorrigeerd wordt. Hogere pH => hoger oxiderend vermogen bij gelijkblijvende ORP. Als ik bij mij kijk in de grafiekjes dan zie ik de rH een klein beetje mee variëren met de pH waarbij de ORP eigenlijk constant blijft.

Er is zeker een relatie tussen temperatuur en ORP in een vloeistof, maar de ORP waarde wordt niet gecompenseerd hierop. Calibratievloeistoffen zijn zover ik ze gezien heb allemaal bedoeld bij een temperatuur van 25 graden celsius. Bij sommige calibratievloeistoffen is er een tabel met afwijkende temperaturen en ORP waarden meegeleverd. Feit blijft dat ORP gewoon elektrische spanning is die gemeten wordt, elektrische spanning is niet temperatuursafhankelijk, maar een temperatuursverandering van de vloeistof kan wel een andere potentiaalspanning tot gevolg hebben. Ik hoop dat je begrijpt wat ik probeer te vertellen.

De rH waarde kan wel temperatuur gecompenseerd worden, meestal wordt het niet gedaan omdat de variatie niet bijzonder groot is. Ik houd de rH waarde wel en niet temperatuur gecompenseerd bij en bij 5 graden vijverwater was het verschil een waarde van ongeveer 0,7 rH, nu bij 11 graden is het verschil bijna 0,6 rH. Niet noemenswaardig, iets meer oxiderend vermogen bij lagere temperaturen dus.

Eigenlijk maakt die bronspanning totaal niet uit als je iets met de redox waarde wil doen, een pH electrode levert ook een bronspanning, die 0mV is bij pH 7 en die bij elke 1 'punt' pH afwijking, 45 mV op resp. afloopt (bij 25C). Dit wordt door een pH meter automatisch omgezet.

Bij redox rH kan dit niet standaard, omdat je minimaal ook de pH nodig hebt om dit te berekenen.

Dank je! Paar keer doorgelezen en denk het te begrijpen. Ga het dit jaar wel wat meer volgen. Interessant onderwerp. Maar als de RH tussen de 28-30 moet zijn waarom gebruiken dan mensen Ozon? In theorie zou ozon dan alleen nuttig zijn met een lage PH. Mijn PH is altijd wel tussen de 8,2-8,6, als ik Ozon zou gebruiken zit je al snel met een veel te hoge RH?
Title: Re: ORP - wat meet je nu eigenlijk en wat kan je er praktisch mee doen
Post by: abroeders on April 21, 2021, 08:41:45 AM
Hoi Madinees,

Ik denk dat het stellen van de rH moet tussen de 28-30 zijn een verkeerd uitgangspunt is. De rH moet minimaal 28 (28,4 om precies te zijn) zijn om een oxiderend milieu te verkrijgen. Mijn rH ligt standaard rond de 31,5 waar ik heel blij mee ben (Bij een pH tussen de 8 - 8,5). Ik denk dat de rH zonder kunstgrepen (ozon/kp/virkon) nooit te hoog kan worden. In mijn draadje over rH/Virkon/KP noem ik 28-35 als normaal vijvermilieu waar koi onbepaalde tijd kunnen verblijven zonder nadelige effecten. Ik heb deze informatie van koiphen, waar ze al meer dan 10 jaar dit soort discussies hebben. Die amerikanen zijn wat dat betreft al decennia op ons vooruit. Ik denk dat die 28-35 het streefniveau moet zijn en dat het zonder toevoegingen aan het water haast onmogelijk zal zijn om boven die 35 uit te komen. Onder de 28 zou ik me zorgen gaan maken.

Als je kijkt naar desinfectie, dan wordt altijd gesproken over de combinatie van concentratie van de desinfectant en de contacttijd. naar mijn mening is dat juist het geheim van ozon, zorg voor een enigzins mild oxiderend klimaat (32-34) gedurende heel lange tijd en je kunt weinig problemen verwachten.