News:

Welkom in de Koicave!

Main Menu
Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Messages - mtsry1968

#31
Quote from: Bobbykoi on January 31, 2021, 15:00:23 PM
Hey Hans ,

Ben nieuw bij koicave  en wil graag wat bijleren . Woon in Oost Vlaanderen omgeving Gent  en heb een vijver van +- 16 m³ met zelfgemaakte filter die het goed doet .
Momenteel gevuld met 9 Tosai HQ bijna Nisai 
Hopelijk een leerrijk avontuur  .

Bobbykoi

Ik zou zeggen welkom (ik ben eigenlijk even nieuw) en ik kijk evenzeer uit naar de activiteiten van KoiCave in het Vlaamse landsgedeelte na de lockdown, vrij van een avondklok en niet-essentiele verplaatsingen terug probleemloos kunnen.
#32
Ik heb ook tijdens een Q&A horen zeggen dat je regelmatig de klok van de voerapparaat dient te verzetten om stress te verminderen. Bedoel je met random voeren dat je nog steeds een vast uurschema aanhoudt, maar dat je de minuten op een random manier bepaald tussen bv. 1 en 30? Of zie je dit eerder als een vaste random offset per dag? Een Koi Café staat namelijk nog op mijn lijstje ook omwille van de 'nice look' in het rood. 
#33

Een Koi Cafe werkt blijkbaar op 6 V. Op https://www.koiphen.com/forums/showthread.php?147855-Fixed-my-Koi-Cafe-for-less wordt o.a. uitgelegd hoe men de timer kan vervangen door 2 universele timers om meer voertijden te kunnen instellen. Met een Raspberry Pi of een Arduino zou je nog een stap verder kunnen gaan. 
#34
Stel je vijver eens voor – aflevering 5 'De techniek van het filteren'

Na de trommelfilter gaat het water naar het bewegend bed gedeelte: een polyester vijverbak van 600 liter om te beginnen gevuld met 100 l Hel-X met een diameter van 13 mm (HXF 13 KLL). Na het bewegend bed wordt het water opgesplitst in drie takken: een statisch bed filter (een kleinere polyester vijverbak van slechts 280 l) met o.a. 50 l Siporax, een plantenfilter met alleen een mini waterlelie Snow Princess (m.a.w. gewoon een bak met water), en een trickle toren met waterval (de keuze van het filtermateriaal ligt nog niet vast). Verder is er nog de mogelijkheid om een eiwitafschuimer te plaatsen. En alles is afgewerkt met uit gerecycleerde kunststof vervaardigde tand-en-groefplanken omwille van de ongevoeligheid voor vocht.

To be continued...
#35
Quote from: Bas42 on January 24, 2021, 13:31:18 PM
Ben ook wel benieuwd. Hangt ook af hoeveel wapening is aangebracht.

Hopelijk voldoende: een vertikale wapening en een dubbele horizontale wapening (vanaf de laatste laag die nog in de grond zit).
#36
Stel je vijver eens voor – aflevering 4 'De ruwbouw is klaar'

Na een zomer gestapeld te hebben ... was de 'ruwbouw' in september 2020 klaar. Het was een heuse klus met die stapelblokken van zo'n 23,5 kg het stuk. Maar deze constructie zou voldoende stevig moeten zijn daar aan de achterzijde de vijver 100 cm boven de grond uitsteekt (wat mijn inziens toch vrij veel is) tegenover slechts 70 cm aan de voorkant. En dankzij het vijverraam was het een stuk minder klauteren.

To be continued...
#37
Quote from: Madinees on January 23, 2021, 17:19:55 PM
Ok dan zal het wel goed gaan. Ik heb mijn retouren 110mm gemaakt. Mijn vijver is even groot als die van jou en ik pomp in de zomer 30m3/uur rond en in de winter 20m3/uur.
2 pompen met ieder een 110mm retour. Ligt er dus veel aan hoeveel je wilt verpompen.

Ik kan volgen.
#38
Quote from: Madinees on January 23, 2021, 09:57:48 AM
Mooi om te volgen en ziet er erg goed uit! Waarom heb je voor relatief dunne retourleidingen gekozen op die afstand? Hoeveel m3/uur verpomp je?
Ben al benieuwd naar de vervolgfoto's!

Ik ben enigzins verrast door de opmerking. Hopelijk heb ik dan niets over het hoofd gezien.

Hoe ben ik op 63 mm gekomen? Op YouTube heb ik een vrij 'technisch' filmpje gevonden met als titel 'Drukverlust in Rohrleitungen' zonder het kanaal te vernoemen. Daarin wordt gesproken over een snelheid van 1 ... 1,5 m/s in drukleidingen. Met een debiet van een goede 6000 l/h kom je dan uit op een diameter van 50 mm als je met 1 m/s rekent. Ik heb dan een maat groter genomen nl. 63 mm en gebruik gemaakt van bochten i.p.v. knieën. Ik heb trouwens in de toevoerleidingen van 110 mm ook geen enkele knie gebruikt.
#40
Quote from: Floris on January 22, 2021, 19:26:19 PM
Leuk om te volgen, ziet er in iedergeval al goed uit :y: Heb je die leidingen in de vloer van het filterhuis op deze manier gestort, zodat je ze makkelijker zou kunnen vervangen als dat nodig mocht zijn?

Dat was niet de reden (ik wil er nog niet aan denken dat ik die leidingen moet vervangen). Het geeft me een beetje extra flexibiliteit, maar ik heb die ruimten ook opgevuld met grind zodat ik soort drainage/afvoer gecreëerd heb.
#41
Quote from: Fredb on January 22, 2021, 18:50:13 PM
mooi om te zien! Voor het bouwen heb je wel mazzel met die vaste grond. :y:

Zolang die grond droog blijft wel. Eenmaal nat kan je er bijna mee boetseren.
#42
Stel je vijver eens voor – aflevering 3 'En dan was er beton'

3 juni 2020 was een volgende mijlpaal ... de beton werd geleverd voor zowel de vloerplaat van het filterhuis als voor de vijver zelf. Bovendien werden de dag ervoor alle stapelblokken geleverd om de vijver op te bouwen. Maar vooraleer er gestapeld kon worden, dienden de leidingen gelegd te worden.

To be continued...
#43
Stel je vijver eens voor – aflevering 2 'Naar het filterhuis en terug'

Dat je ook een filter nodig hebt, is een open deur intrappen. Maar als je deze achter een haag wil verbergen, moet je toch een schop ter hand nemen om een gleuf te graven waarin je al je leidingen kan leggen. Bovendien moet je ook nog onder de haag door met je leidingen. Uiteraard mag een flexibele wachtbuis voor elektriciteit en een netwerkkabel niet vergeten worden. Via twee toevoerleidingen van 110 mm gaat het water naar het filterhuis: een van de beluchte bodemdrain en een van de skimmer. Drie pompen met drie retourleidingen van 63 mm sturen het water terug naar de vijver. Het water stroomt terug de vijver in via een trickle toren met waterval en twee doorvoeren onder 45° om een draaiende beweging te creëren vlak boven de bodem. En ondertussen is het al april 2020.

To be continued...
#44
Quote from: Fredb on January 21, 2021, 20:21:12 PM
Mooie zitkuil :y:

Ik dacht dat ze voor het bereik van een bodemdrain 3 mtr aanhouden.

Mee eens ... maar je zou de grenzen kunnen verleggen door de relatief eenvoudige vorm, beluchten, afhellende bodem en twee doorvoeren onder 45° recht tegenover mekaar ... vandaar ook fingers crossed.
#45
Stel je vijver eens voor – aflevering 1 'In de put'

Eerst een stapje terug in de tijd ... naar 30 september 2019. Na vele maanden het internet afgeschuimd te hebben naar informatie en vele (voor)ontwerpen later, was het tijd voor de eerste spadesteek. Een vijver uitgraven (zelfs al steekt hij een stuk boven het maaiveld uit) met een schop zag ik niet zitten. Door de juiste hulp in te roepen, vooral met het juiste gereedschap, was de klus op een halve dag geklaard. 's Avonds zaten we echter letterlijk in de put.

En uiteraard ook wat technische specificaties zoals men dat zo mooi noemt van deze achthoekige vijver. Dat is niet rond, maar ook geen vierkant, in de hoop dat dit eenvoudiger te stapelen is. De afmetingen zouden moeten overeenkomen met de limieten van een enkele bodemdrain in het midden (fingers crossed).

Inhoud vijver: 20 m3
Diameter achthoek: 4 m (breedte: 3,7 m en lengte zijde: 1,5 m)
Diepte: 2 m
Verhoogd: 70 cm aan de voorkant en door de glooiing van het terrein 100 cm aan de achterkant
Met een vijverraam in een van de zijden

To be continued...